Dupa ce serpuieste prin Manhattan pe o distanta de aproape 22 de kilometri, celebrul bulevard newyorkez Broadway coboara catre varful insulei care se ingusteaza abrupt. Aici, o data pe an, in prima sambata a lunii mai, romanii cuceresc aceasta strada celebra a Americii, pe care falfaie, in triumf, tricolorul. Traficul rutier este oprit, si pe carosabil apar standuri cu suveniruri si tarabe cu mititei si sarmale (fara bere, din pacate, consumul bauturilor alcoolice fiind interzis pe strada). Daca iti indrepti privirea in sus, cautand sa zaresti o bucatica de cer, printre zgarie-norii care par ca se pravalesc peste tine, esti acoperit de mii de baloane rosii, galbene si albastre, si vezi ingemanate steagurile american si romanesc.
Pentru al noualea an consecutiv, Festivalul Ziua Romaniei, o initiativa privata, condusa de omul de afaceri Stefan Minovici, strange laolalta membrii diasporei de pe Coasta de Est si mii de curiosi, newyorkezi sau turisti de pretutindeni, care vor sa guste ceva dintr-o bucatarie despre care nu stiu mare lucru, sau sa asculte putina muzica dintr-o tara care li se pare de-a dreptul exotica. Anul acesta, intr-o dupa-amiaza friguroasa de sambata, cei prezenti (preocupati si de a da pronosticuri pentru partida Dinamo-Steaua, care tocmai incepea la Bucuresti) n-au mai fost atat de numerosi ca la editiile precedente, desi spectacolul care li s-a oferit a avut cateva momente speciale. Printre numere de dans popular, in care pe scena au urcat copii romani nascuti in Statele Unite, invitatii din tara au avut un succes deosebit la publicul romanesc din diaspora, care este, de altfel, foarte la curent cu ce se intampla in lumea show-business-ului de la Bucuresti. Prezenta pe scena a Mihaelei Radulescu, invitata sa "dirijeze" acest spectacol, a fost intens apreciata, ea reusind, prin verva-i specifica, sa rasplateasca asteptarile publicului si sa anime "timpii morti", cauzati de cateva defectiuni tehnice minore. Cele mai multe aplauze le-a primit insa Catalin Botezatu, care a urcat pe scena cu sarmu-i binecunoscut, la sfarsitul celor doua prezentari de moda spectaculoase, pe care le-a oferit acestui festival. Manechinele sale, cu coafuri socante si machiaje astrale, au captat magnetic toate privirile de pe Broadway, iar toaletele din colectiile prezentate (prima in variatiuni de negru si strasuri, cea de-a doua plina de culori ametitoare, in combinatii dintre cele mai fanteziste si indraznete) au lasat pe toata lumea cu gura cascata. Intr-un gest remarcabil, designerul a acceptat ca una dintre rochiile sale sa fie oferita ca premiu la tombola zilei, la care publicul putea participa, cumparand bilete la pretul de 10 dolari.
Reactii la cald
Mihaela Radulescu
"Romanii de aici au imprumutat un lucru extraordinar de pozitiv de la americani: isi exprima sentimentele foarte deschis, fara nici un fel de ocolisuri"
In spatele scenei, Mihaela e asaltata de fani. Cu o amabilitate care, sincer, m-a surprins, sta de vorba intr-un mod foarte natural si glumeste cu toata lumea, acceptand sa apara in sute de fotografii, alaturi de romani de toate varstele, care au primit-o ca pe o adevarata vedeta. Ceea ce, la urma urmei, pare ca a luat-o si pe ea pe nepregatite... "Am descoperit aici ca majoritatea acestor oameni, care traiesc intr-un sistem diferit si sunt modificati in mare masura in ceea ce priveste felul cum vad lucrurile, pastreaza si cultiva o legatura mult mai stransa cu tara decat ma asteptasem. Foarte multi vizioneaza prin satelit canalele TV din Romania si stiu, in detaliu, ce se intampla acolo. Am ramas foarte surprinsa cand lumea a venit sa comenteze anumite aspecte si secvente din emisiunile mele de duminica sau sa imi ceara autografe, chiar pe cartea mea. Asemenea recunoastere e importanta pentru orice artist, daramite pentru un om de televiziune. Marturisesc ca la inceput am avut emotii (cum am, de altfel, in primele minute ori de cate ori urc pe vreo scena), pentru ca nu stiam cum o sa ma raportez la acest public, complet nou pentru mine, daca o sa reusesc sa ii captez atentia. Mi-a iesit, insa, din prima, si apoi m-am relaxat total. Ceea ce imi place in mod deosebit e ca romanii de aici, mai ales generatiile tinere, au imprumutat un lucru extraordinar de pozitiv de la americani: isi exprima sentimentele foarte deschis, fara nici un fel de ocolisuri. Vin si-ti spun in fata "te iubesc", sau "imi place de tine", ceea ce in Romania nu se prea intampla... Acasa suntem mult mai discreti si mai zgarciti la capitolul asta. Atmosfera e foarte placuta aici, si ma bucur ca am fost solicitata sa vin si sa prezint. Am acceptat imediat, fara sa cer vreun onorariu, sau sa vad in asta vreo oportunitate de avansare in cariera mea. Am facut-o pur si simplu, pentru ca asa pot da si eu, indirect, o mana de ajutor acestui festival, pe care il consider remarcabil, macar si pentru faptul ca a ajuns la editia a noua. Sunt putine evenimente in Romania care au avut asa viata lunga, daramite aici, intr-o tara la capatul celalalt al Pamantului... Este impresionant ca Romania si-a gasit asemenea recunoastere aici si cred ca este de datoria morala a tuturor celor care pot face ceva sa se implice si sa ajute ca acest festival sa continue si sa creasca pe viitor."
Catalin Botezatu
"Pentru mine, a fost clar din primul moment ca daca accept sa vin in America trebuie sa o fac in stil mare"
Dupa aparitiile-fulger pe scena, alaturi de manechine, Catalin s-a facut nevazut o vreme... L-am gasit ceva mai tarziu, langa o taraba cu mancare, unde tocmai isi comanda niste mititei. "Ca sa vezi cat sunt de fitos", glumeste Catalin, "mananc aici ca toata lumea, nu-mi trebuie restaurante de lux cu feluri exotice, din moment ce sunt invitat la un festival romanesc de strada." Venit direct de la Chicago, unde si-a prezentat colectia unui grup de investitori, Catalin a tinut sa-si onoreze si publicul larg de la New York cu un show absolut profesionist. "Cred ca este de datoria mea ca designer sa imi respect de fiecare data standardele. Astazi, aici, am primit un semnal extrem de pozitiv, oamenii venind la mine si spunandu-mi ca nu se asteptasera sa vada un show atat de bine pus la punct si o colectie asa de valoroasa. Pentru mine, insa, a fost clar din primul moment ca daca accept sa vin in America, trebuie sa o fac in stil mare, si asta din doua motive: in primul rand, pentru ca e important sa le arati si romanilor din diaspora ca tii la ei si ca ii respecti, iar in al doilea rand, pentru ca un asemenea festival iti da ocazia sa te prezinti unui public eterogen, din culturi si etnii diverse, care poate astfel sa vada ca exista si romani care sunt cu adevarat valorosi in domeniile in care activeaza. Eu chiar ma mandresc ca sunt roman si spun asta pe oriunde merg, si le vorbesc tuturor despre cultura si religia si traditiile din tara mea. Desi sunt mereu pe drumuri si sunt adesea tentat sa traiesc in alte parti, intotdeauna decid sa ma intorc in Romania, pentru ca doar acolo ma simt adevarat, printre oamenii cu care am ceva in comun."
(Fotografiile autoarei)