Tia Serbanescu - Analiza politica a lunii APRILIE

Claudiu Tarziu
"Cred ca la alegeri va fi un absenteism care o sa-i cam sperie pe politicieni"

"Lovitura de teatru a lunii aprilie a fost demisia d-lui Adrian Cioroianu"

- Considerati ca a existat vreo surpriza pe scena politica romaneasca, in luna aprilie? Un eveniment iesit din comun?

- Da. Demisia din functia de ministru de externe a lui Cioroianu, produsa dupa un incident neplacut, din seria bine stiuta a celor care se petrec cu imigrantii romani si care continua, din pacate, si dupa aceasta demisie. O demisie ceruta, de altfel, de multa vreme si comentata, dupa comiterea ei, abundent. Daca ne gandim ca si precedentul ministru de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a demisionat tot in urma unui incident cu niste romani din strainatate, evenimentul e oarecum explicabil. Eu cred insa ca demisia d-lui Adrian Cioroianu a venit, mai ales, pe fondul apropierii campaniei electorale. PNL a vrut sa scape de un minus de imagine pe care il avea prin acest ministru. De regula, Ministerul de Externe aduce un plus de imagine partidului care detine portofoliul, dar d-l Cioroianu se specializase in autogoluri.
Surprinzatoare a fost si numirea in locul sau a domnului Lazar Comanescu. Toata lumea se astepta la un nou razboi intre palatele Cotroceni si Victoria, fiind previzibil ca nucleul dur de la varful PNL, Crin Antonescu, Norica Nicolai, Puiu Hasotti si altii, va tine sa impuna un ministru politic propriu. Era de asteptat o noua disputa de amploare, care sa fie transata la Curtea Constitutionala, ca in alte cazuri de inlocuiri ministeriale. Solutia premierului a convenit insa presedintelui si totul s-a desfasurat cu rapiditate. Pentru presedintele Basescu, asa cum s-a dovedit si la Justitie, si la Agricultura, orice ministru e bun daca nu e liberal. Si cum d-l Comanescu indeplinea conditia, ca si d-nii Catalin Predoiu (Justitie) si Dacian Ciolos (Agricultura), acceptarea a fost imediata.

"Candidatii la primaria Capitalei au un aer de soldati luati cu arcanul"

- Igienizarea politica din preajma alegerilor locale se apropie de sfarsit. La primaria Capitalei avem o lista de nume grele. Apreciati drept oportuni candidatii sau sa ne intrebam: noi cu cine votam?

- Logic era ca principalele partide, PD-L, PSD si PNL, sa-si desemneze drept candidati persoanele cele mai bine plasate in sondaje, dar nu s-a intamplat asa. Cei care aveau mari sanse de castig, potrivit sondajelor, fie n-au acceptat sa candideze, cum e cazul d-lui Liviu Negoita de la PD-L, fie n-au primit acordul partidelor, cum e cazul d-lui Marian Vanghelie de la PSD. Partidele despre care s-ar putea crede ca se vor bate in finala pentru Capitala, PD-L si PSD, si-au trimis in cursa electorala oameni care nu si-au dorit sa candideze. PD-L l-a desemnat greu pe d-l Vasile Blaga, iar in PSD a avut loc o lupta atat de apriga incat, dupa ce vreo trei potentiali candidati au defilat cate o saptamana in aceasta postura, a fost impins in lupta un al patrulea, Cristian Diaconescu. Nici d-l Blaga, nici d-l Diaconescu nu-si doresc cu adevarat primaria Capitalei, ci executa o sarcina trasata de partid, fara a fi convinsi ca locul lor este acolo si, deci, fara sa fie convingatori in fata electoratului. Au un aer de soldati luati cu arcanul. In plus, din nemultumirile ramase neconsumate s-a ivit si candidatura, asa-zis independenta, a doctorului Sorin Oprescu. Din pacate, spectacolul Oprescu e destul de penibil.

""Patimile lui Oprescu". O blasfemie"

- De ce?

- Scena publica a fost ocupata de doctorul Oprescu, pana la satiu. Mai ales televiziunile au acordat, in mod desantat, spatii largi acestei telenovele a candidaturii doctorulu i Oprescu. Poate din lipsa de alte subiecte, poate pentru ca doctorul Oprescu si-a jucat bine toate rolurile, pe cel de victima a propriului partid - pentru ca nu a fost desemnat candidat -, pe cel de victima a intregului sistem politic - care, vezi Doamne, a incercat sa-i blocheze candidatura, pe cel de om politic de mare calibru, de care se tem toti adversarii, si, nu in ultimul rand, pe cel de cavaler imaculat, care lupta contra sistemului ticalosit. Presa s-a comportat jenant, hipermediatizand acest caz. S-a ajuns pana acolo incat in Vinerea Mare era titrat pe ecranul televizorului "Patimile lui Oprescu". O mai mare blasfemie, mai rar.

- Cine ar putea fi deranjat de candidatura lui Sorin Oprescu?

- Cel mai deranjat ar fi chiar PSD-ul, pentru ca Sorin Oprescu este receptat tot ca pesedist, desi se da independent. Se stie ca este preferatul pacientului sau, Ion Iliescu. Electoratul PSD si, mai ales, cel care il are drept idol pe d-l Ion Iliescu ii va da cele mai multe voturi.

"Romanii nu vor merge la vot"

- Cum a ajuns Sorin Oprescu sa fie prezentat ca un luptator antisistem?

- Cu ajutorul presei, care a preluat si amplificat toate jelaniile si declaratiile sale. De fapt, d-l Oprescu este produsul tipic si unul dintre rasfatatii sistemului cocotat la conducerea Romaniei. Este fiu de general de Securitate, a avut o ascensiune usoara, ca toate personajele care se bucurau de o asemenea paternitate, a beneficiat de toate avantajele posibile in regimul comunist, dar si dupa decembrie 1989, ocupand functii importante pe linie profesionala si politica, a fost director la vreo doua spitale, presedintele Colegiului Medicilor, este senator de ani de zile - nimeni nu stie de vreo lege sau vreo isprava facuta de el in Parlament, caci mai mult era ocupat sa apara la televizor, este profesor universitar, a candidat de doua ori la primarie si a pierdut. Prin urmare, nu se poate pretinde un luptator contra sistemului ticalosit, sau, in orice caz, nu fara sa starneasca zambete sarcastice.

- Cu alte cuvinte, un peisaj electoral dezolant...

- Asta e realitatea. Printre candidatii cu sanse, avem doi care nu sunt convinsi de misiunea lor, d-nii Blaga si Diaconescu, unul care a intrat in cursa scandalos, d-l Oprescu, si unul asupra caruia staruie spectrul minciunii, d-l Ludovic Orban (PNL), care a mintit si a pus alte persoane sa minta pentru el in decembrie, cand a comis un nefericit accident de circulatie.
Prin urmare, nu ni se usureaza sarcina de a alege. Si cred ca va fi un absenteism care o sa-i cam sperie pe politicieni. A fost deja un semnal la europarlamentare, dar se vede ca nu au invatat din acesta.

- De ce credeti ca romanii nu vor merge la vot, din scarba sau ca mod de protest?

- Nepasarii de care se face vinovata clasa politica fata de saracia majoritatii romanilor, fata de lipsa sigurantei pe strazi, fata de poluarea si harababura din marile orase, fata de lipsa locurilor de munca, electoratul ii va raspunde cu o nepasare similara. Nu se vor duce la vot. Este si dezgust si mod de a sanctiona.

- S-a maturizat intr-atat alegatorul roman, incat sa sanctioneze derapajele clasei politice si sa nu se mai lase sedus de pomenile electorale si de promisiunile desarte?

- Electoratul este amestecat, nu unitar. In functie de nivelul de trai din diferite zone, de gradul de informare, de varsta, avem diferente in perceptia realitatii. Cert este ca electoratul urban, care a dat un semnal la europarlamentare, cum spuneam, nu va fi pacalit. Sigur, ne referim la majoritatea acestui electorat. Cat priveste pomenile electorale, cea mai deprimanta scena din aceste zile a fost cea in care pensionarii din Sectorul 5 al Capitalei se calcau in picioare, pentru a pune mana pe o punga cu alimente, data cadou de primarul Vanghelie. Este inadmisibil ca, dupa aproape 20 de ani de democratie postcomunista, sa avem parte, in continuare, de astfel de scene. Societatea ar trebui sa asigure salarii si pensii indestulatoare, astfel incat sa nu se mai poata preta nimeni la astfel de pomeni. Dar, atentie, sa nu credem ca daca se inghesuie la astfel de actiuni, oamenii se lasa inselati. Sectorul 5 a fost campionul absenteismului in alegerile pentru Parlamentul European.

- O ultima intrebare pe tema alegerilor: am observat ca liderii unor partide candideaza pentru presedintia unor Consilii Judetene. Vor renunta ei la politica de la centru sau e doar o strategie pentru a atrage voturi?

- Sefia Consiliilor Judetene este o miza importanta. Cred ca daca un Gheorghe Flutur va castiga la Suceava, un Berceanu la Dolj, un Frunzaverde la Caras Severin, isi vor pastra posturile. Presedintii Consiliilor Judetene vor avea in mana bugetele judetelor, care vor fi tot mai mari, caci vin fonduri si de la UE. O astfel de pozitie e mai importanta decat un portofoliu ministerial, pentru ca dispune de fonduri mai mari si de o mai mare putere de decizie asupra cheltuirii banilor. In plus, seful CJ e mai departe de centru si poate controla mai bine totul, fara sa fie controlat. Aici, la Bucuresti, sunt cu totii sub lupa presei, care le vaneaza greselile. Mai bine e sa fii imparat in judet, unde poti intimida sau cumpara presa, asa cum se intampla in mod frecvent.

"La noi nu se valorifica imensul potential de inteligenta existent"

- Schimbam putin directia. Presedintele Traian Basescu a apreciat recent ca trebuie revazuta politica educatiei fata de minoritati. Pe de o parte, el a atras atentia ca tiganii nu-si lasa copiii la scoala, si din aceasta pricina acestia ingroasa randurile infractorilor. Pe de alta, presedintele a aratat ca separarea elevilor maghiari de cei romani a fost o decizie nefericita, care a facut ca majoritatea tinerilor maghiari sa nu cunoasca limba romana si astfel sa se autoizoleze. Situatia nu e noua. De ce vorbeste presedintele despre ea abia acum?

- Cred ca presedintele Basescu s-a referit acum la situatia copiilor romi si maghiari in siajul Pactului pentru Educatie, lansat la Cotroceni si asumat de toata clasa politica si de sindicatele din invatamant. Calitatea invatamantului romanesc este in vizibila si continua scadere, au aparut "fabrici de diplome", cum a spus si Traian Basescu, abandonul scolar este in crestere... Invatamantul si cercetarea sunt cheia succesului, daca vrem sa reducem decalajul dintre noi si tarile cele mai dezvoltate. Dupa razboi, japonezii au investit masiv in invatamant si cercetare si acum sunt una dintre marile puteri ale lumii. La noi nu se valorifica imensul potential de inteligenta existent. In ce-i priveste pe copiii romi, ei sunt exclusi de la educatie, in primul rand din vina parintilor, care nu-i trimit la scoala sau chiar ii silesc sa munceasca in loc sa invete. Dar sunt si cazuri in care comunitatile ii resping pe elevii romi. Autoritatile nu se ostenesc sa-i integreze in societate. Situatia maghiarilor e alta. Ei s-au separat de romani, considerand ca astfel isi pastreaza mai bine identitatea nationala. Dar daca nu invata limba romana, nu vor putea circula in afara zonelor locuite de maghiari si nu vor putea primi locuri de munca decat in comunitatile maghiare. Cand vrei sa traiesti intr-o tara straina sau unde exista o limba a majoritatii, oficiala, inveti limba aceea ca sa te poti descurca. Asa fac toti maghiarii, romanii, germanii si toate nationalitatile care se stabilesc, de pilda, in SUA. De ce nu se gandesc liderii UDMR, care au cerut cu insistenta separarea copiilor maghiari de cei romani, ca isi izoleaza conationalii si le reduc din sanse in felul asta? Pot face scoli in limba materna, dar e obligatoriu sa invete perfect si limba romana, la fel cum invata orice alta limba straina.