Cu talpile goale, ca sa simtiti pamantul
Va strang pantofii? Puteti face o incercare ca sa vedeti cum e fara ei. Cine umbla descult isi activeaza toti muschii labei piciorului si totodata sistemul imunitar, previne varicele si micozele interdigitale. Goale, picioarele au in sfarsit posibilitatea sa calce corect, de la calcaie la varfuri, iar acesta este un exercitiu util mai ales pentru femeile care poarta adesea incaltaminte cu tocuri inalte. Cei convinsi de aceste avantaje, descultii din lumea intreaga, s-au reunit intr-o asociatie numita Society for Barefoot Living, publicand zi de zi pe site-ul lor noi experiente, noi binefaceri aduse de libertatea picioarelor. Ei beneficiaza de consiliere stiintifica din partea cercetatorului John Fisher de la Oregon Research Institute, autorul unui studiu ce confirma efectul benefic al mersului cu talpile goale. Sugestie: in timpul unei plimbari prin padure ori intr-un parc, lepadati incaltarile si pasiti desculti pe carari acoperite de muschi, prin iarba poienelor, treceti prin albia unui parau si balansati-va in echilibru pe un trunchi de copac, culcat la pamant.
"Iubire, vrei sa vii cu mine?"
Asa poate arata fericirea: mergeti o bucata de drum impreuna cu omul iubit, tinandu-l de mana si simtind cum inima va creste in piept. Din cand in cand, furati-l cu coada ochiului pe cel ce paseste alaturi de dvs. Cuvintele sunt de prisos. Bucurati-va numai de priveliste, de frumusetea clipei, de prezenta celuilalt. Toate simturile dvs. s-au deschis si sorb cu nesat impresii. Circa 25.000 de fire de par de pe suprafata corpului si milioane de senzori din piele percep vantul, caldura, soarele - si apropierea partenerului. Peste 20 de milioane de celule olfactive sesizeaza aproximativ 10.000 de substante aromate. In ochii nostri se afla la lucru mai mult de 120 de milioane de celule optice, care ne ajuta sa vedem culorile. Inima isi inteteste bataile. Cu cat prelungim plimbarea, cu atat organismul secreta o cantitate mai mare de hormoni ai fericirii.
Carari inverzite pentru trup si suflet
Cum miroase maghiranul? Unde isi petrec liliecii noaptea? Ce drum sa apuci, ca sa gasesti ghintura? Lumea e plina de taine. Cine cutreiera cu ochii larg deschisi prin natura salbatica, incercand sa citeasca in ea ca intr-o carte, cine trece pe langa gradinile cu plante medicinale, umplandu-si narile cu parfumul lor sau ii urmeaza pe ecologisti prin poieni alpine ori prin desisuri umbroase de padure, are sansa de a descoperi comorile mari si mici ale naturii. In plus, efectele asupra organismului sunt pur si simplu spectaculoase: plimbarile nu reduc numai stresul, ele imbunatatesc, de asemenea, somnul si ne fac capabili sa gandim mai rapid si mai limpede. Deoarece miscarea in ritm regulat favorizeaza formarea de noi neuroni cerebrali, se recomanda sa facem 3000 de pasi pe zi, afara din casa - aceasta este recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Cu catelul in lesa
"A iesi cu cainele". In limbajul proprietarilor de patrupede, aceasta sintagma inlocuieste cuvantul obisnuit: "plimbare". Caci, indiferent cum ar fi vremea, oricat de rece sau de ploioasa, tura prin parc a devenit o indatorire cotidiana, de la care ei n-au cum sa se sustraga. Totusi, pana la urma, convietuirea cu "prietenul cel mai bun al omului" nu e de lepadat: fiind obligati sa faca zilnic miscare in aer liber, stapanii cainilor duc, vrand-nevrand, o viata mai sanatoasa.
Fiecare pas ne limpezeste
Cam 60.000 de ganduri ne alearga prin cap intr-o zi. Multe dintre ele sosesc nepoftite si ne sacaie, ca bazaitul unei muste. Meditatia ajuta la relaxarea mintii. Dar nu e prea usor sa stai neclintit in pozitia lotus. Din fericire, exista o alternativa: meditatia in mers. In ce consta ea? O plimbare solitara, in cursul careia trebuie sa fim cat mai concentrati, pentru a scruta ce se petrece in noi si in jurul nostru. Calugarii budisti Zen practica o metoda de autoobservare, numita de ei "kinhin": "Cum suna pasii?", "Cum se simte pamantul cu talpa?", "Ce mirosuri percep mergand?", "Cum se aud bataile inimii?". Cine reuseste sa faca din kinhin o parte integranta a vietii sale de fiecare zi va invata sa renunte la sentimentele negative si sa se axeze pe cele pozitive. Iar aceasta ii va asigura o fericire durabila.
Cumparaturile pe tocuri
La cumparaturi? Ei da, la cumparaturi! Femeilor le place sa exploreze un oras, privindu-i rand pe rand vitrinele - si, nu o data, cocotate pe tocuri-cui. Pana acum s-a afirmat ca mersul pe tocuri mai inalte ar fi nesanatos. Iata insa ca din studiile efectuate de Maria Cerruto, medic urolog din Italia, reiese cu totul altceva: cine se plimba regulat pe tocuri isi antreneaza musculatura bazinului, foarte importanta pentru o viata sexuala implinita. Doctorita Cerruto recomanda tocuri cu inaltimea de 5-7 cm.
Slalom printre informatii
Cifre si fapte legate de plimbare
• Exercitiul fizic antreneaza creierul. Cine merge pe jos cu regularitate, cate 45 de minute de 3 ori pe saptamana, isi imbunatateste vizibil capacitatea de asimilare si de observatie.
• Plimbarile ajuta contra depen-dentei de nicotina. Un studiu al universitatii britanice Exeter confirma: o plimbare de 5 minute in pas vioi reduce simptomele nevoii de nicotina.
• Plimbarea pentru o digestie buna ar trebui s-o faceti nu dupa masa, ci inainte. Un mars de 90 de minute impiedica o crestere abrupta a nivelului lipidelor din sange si activeaza circulatia locala pentru aproape 24 de ore, spun cercetatorii britanici.
• Specialistii irlandezi au constatat ca 3 plimbari de cate 30 de minute pe saptamana scad deja tensiunea arteriala si reduc circumferinta abdomenului la persoane care nu obisnuiesc sa desfasoare activitati sportive.
• Mersul lent arde 5 calorii pe minut, cel rapid - 7, iar joggingul - 9.
• Un picior poate suporta greutatea corporala a persoanei respective, inmultita cu 3.
• 30 de muschi pun in miscare laba piciorului, atunci cand mergem. Participa, de asemenea, 26 de oase, 51 de ligamente si 28 de capsule articulare.
• Un manager executa in medie 3000 de pasi pe zi, o vanzatoare - 5000, iar o gospodina cu copii - 13.000.
• In ultimii 10 ani, pietonii au devenit cu 10% mai rapizi.
• In general, un pieton parcurge 18 metri in aproximativ 11 secunde. Insa in fruntea clasamentului european se situeaza locuitorii din Copenhaga, Madrid si Dublin, mai grabiti cu cateva fractiuni de secunda.
• Cu 31,6 secunde la 18 metri, africanii din orasul Blantyre, statul Malawi, sunt cei mai lenesi pietoni din lume.
• Barbatii sunt fascinati de femeile cu mers de pisica: pasi marunti si solduri leganate. Dimpotriva, pe femei le atrage un barbat ca John Wayne, care calca apasat, voiniceste.
Sfaturi contra durerilor de picioare
Masaje cu tinctura de ghimbir
Folosita pe cale externa, tinctura de ghimbir (o planta inrudita cu hreanul, care se gaseste la supermarket), potoleste crampele musculare, durerile de picioare provocate de efort si durerile reumatice. Se umple o treime de sticla cu ghimbir ras si se toarna deasupra tuica sau vodca. Se inchide ermetic si se pune la soare, agitandu-se in fiecare zi. Dupa doua saptamani se strecoara lichidul si se pune intr-o alta sticla curata. Se maseaza locurile dureroase cu tinctura. Locul se incalzeste usor, circulatia sangelui se activeaza si durerile trec.
Febra musculara se combate cu suc de cirese
Un studiu realizat de medicii sportivi americani a demonstrat ca sucul de cirese are capacitatea atat de a preveni, cat si de a usura simtitor febra musculara, instalata in picioare, fese si abdomen. Ciresele contin substante care au efect pozitiv asupra fortei muschilor. Doza necesara este de 45 de cirese pe zi, transformate in suc.
Trei plante pun pe fuga durerile
Anumite plante pot inlocui benefic calmantele, ducand la vindecarea durerilor de picioare. Trei uleiuri, extrem de ieftine:
Uleiul de sunatoare ajuta la reumatism, artrite, spondiloza, sciatica, entorse. Reteta: puneti intr-o sticla cu dop insurubat doua-trei maini de flori de sunatoare si turnati deasupra untdelemn virgin de masline. Inchideti bine dopul si lasati sticla intr-un loc insorit, vreme de 4-6 saptamani. De indata ce uleiul se coloreaza in rosu, se filtreaza si se pune intr-o alta sticla de culoare inchisa. Se tine la rece. Uleiul se foloseste ca unguent, intinzandu-se pe locurile bolnave si masandu-se usor in piele. Atentie: uleiul de sunatoare sensibilizeaza pielea la lumina. Dupa folosire nu iesiti in soare puternic.
Ulei de chimen - ajuta la intinderi de ligamente si muschi, inflamatii. Se pun 2-3 linguri de seminte pisate intr-o sticla de 250 de grame si se acopera cu ulei. Se lasa 2-3 saptamani la macerat, apoi se strecoara si se foloseste la fel ca uleiul de sunatoare.
Ulei de oregano - membrele dureroase se ung de doua ori pe zi cu ulei de oregano (se gaseste la toate magazinele naturiste). Pentru obtinerea lui se pun 6 lingurite de oregano (se cumpara gata macinat) in 100 ml ulei de masline. Se lasa o singura noapte la macerat, apoi se strecoara si se foloseste pentru masaj.
Chinina, contra durerilor musculare de orice fel
Pana de curand, chinina era cunoscuta ca un medicament impotriva temperaturii ridicate, provocata de malarie. Cercetari recente arata ca ea ajuta si in cazul diverselor dureri de picioare din muschi. Potoleste crampele si carceii. Nu trebuie sa se abuzeze de ea, pentru ca are efecte secundare (vajait in urechi).
Fructele vindeca artroza la genunchi
Un studiu realizat in Australia demonstreaza ca amatorii de fructe dulci se imbolnavesc mult mai rar de artroza la genunchi. Mai ales fructele bogate in vitamina C au proprietatea sa impiedice instalarea bolii. Cantitati mari de vitamina C se afla in lamai, grepfruit si portocale, dar si in struguri, cartofi, conopida, salata verde si patrunjel. Cu cat consumam de-a lungul vietii mai multa vitamina C naturala, cu atat mai putin vom avea a ne plange de boli la genunchi.