Mancaruri usoare

Redactia
Supa de legume cu paste fainoase

Ingrediente (pentru 4 persoane): o ceapa, o tulpina de praz, 2 cartofi, o tulpina de telina, 1 dovlecel, 1 catel de usturoi, 1 lingurita sare de mare, 2-3 linguri ulei de masline, 1 pahar vin alb, 2-3 linguri pasta de rosii, 3/4 l zeama de legume, 1 lingurita oregano, 1 lingurita busuioc (ambele uscate), 50 g taietei, 50 g cascaval ras, 1/2 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare:
* Se spala legumele, se curata si se taie marunt. Usturoiul curatat se preseaza si se freaca cu sare, pana ce se face ca o pasta. * Se-ncinge uleiul intr-o oala si se caleste in el zarzavatul, pana ce devine sticlos. * Se stinge cu vinul alb si se incorporeaza pasta de rosii. * Se adauga zeama de zarzavat, se pune supa pe foc sa dea in clocot, se condimenteaza cu oregano si busuioc si se lasa sa fiarba 10-15 minute la foc potrivit. * Se introduc taieteii in supa si se lasa sa fiarba inca 5-10 minute. * Se gusta de sare si piper, se incorporeaza jumatate din cascavalul ras, iar restul se presara deasupra, impreuna cu coditele de ceapa verde taiate rondele. Se serveste calda.

Peste cu orez

Ingrediente: 400 g peste alb (fileuri), 1 lingura zeama de lamaie, sare, piper, 300 g orez cu bobul rotund, circa 600 ml zeama concentrata de legume, 750 g spanac proaspat, 4 linguri boabe de porumb (din conserva), 1 ceapa mica, 3 linguri unt, nucsoara, 1 lingura pesmet, 1 legatura marar, 4 linguri cascaval ras, 1 lingurita piper boabe, 1-2 linguri faina, 75 ml smantana subtire, 2 galbenusuri.
Mod de preparare:
* Se spala pestele, se zvanta si se taie bucati mai mari. Se stropeste cu zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza. * Se spala orezul si se lasa sa se scurga. Se iau 3 linguri de zeama de zarzavat si se pun deoparte. Restul de zeama se pune pe foc, impreuna cu orezul si se lasa sa fiarba la foc mic, 30 de minute. * Se curata si se spala spanacul. Se scurg boabele de porumb. Se curata ceapa, se toaca marunt si se dunstuieste intr-o lingura de unt. Se adauga spanacul, se lasa putin sa se inmoaie si se condimenteaza cu sare, piper macinat si nucsoara. * Se unge cu unt o forma de budinca si se presara in ea pesmetul. Se-ncinge cuptorul la 200gr.. Se spala mararul si se toaca marunt. * Se amesteca orezul cu porumbul, mararul tocat, 3 linguri de cascaval ras, sare si boabe de piper si se pune in forma, impreuna cu pestele si spanacul. * Intr-o cratita, se topeste o lingura de unt, se presara deasupra faina, se amesteca, se adauga smantana si trei linguri cu zeama de legume si se lasa sa fiarba incet, 2-3 minute. Se incorporeaza galbenusul batut si piperul, se toarna sosul astfel preparat peste orez, se presara cu cascaval ras (o lingura) si se da budinca circa 30 de minute la cuptorul incins.

Cotlete de miel cu mirodenii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cepe mici, 2 tulpini (subtiri) de praz, 2 crengute de rozmarin, 12 cotlete mici de miel (a 100 g), sare, piper, 8 linguri ulei de masline, 0,5 l zeama concentrata de carne, 2 linguri unt (rece, de la frigider).
Mod de preparare:
* Se curata ceapa si se toaca marunt, iar prazul spalat si curatat se taie cubulete foarte mici. Rozmarinul se spala, se zvanta si se taie acele marunt. * Se sareaza si se pipereaza cotletele, se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie si se prajesc cotletele cate 3-4 minute pe fiecare parte. Se scot din tigaie, se pun intr-o forma termorezistenta si se tin calde, in cuptorul incins la 60gr.. Se pune ceapa in tigaia in care s-a prajit carnea, se caleste, se stinge cu zeama de carne, se lasa sa fiarba incet, pana ce scade cam o treime din zeama si se pune deoparte. * Se caleste si prazul - in alta tigaie - in ulei de masline, circa 3-4 minute, se incorporeaza rozmarinul si se adauga sare si piper. * Se scot cotletele de miel din cuptor si se incinge grill-ul. Se ung cotletele cu un strat de praz, se stropesc cu uleiul ramas si se gratineaza 3-5 minute sub grill-ul incins. Se da in clocot ceapa preparata anterior si se incorporeaza untul rece. Sosul astfel legat se serveste impreuna cu cotletele gratinate.

Dulciuri

Budinca de orez cu mere

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cesti orez cu bob rotund, 7 cesti lapte, 4 linguri miere, 1 baton de vanilie, 4 galbenusuri, 1 priza sare de mare, 2 mere mai moi, unt sau margarina pentru forma, 4 linguri gem de coacaze (sau alt gem acrisor), 50 g migdale stifturi, cateva bucatele de unt pentru presarat deasupra.
Mod de preparare:
* Se spala orezul sub jetul de apa, se scurge bine, se pune intr-o cratita, impreuna cu laptele, mierea si batonul de vanilie despicat pe lung si se las sa fiarba incet, 30-40 de minute, amestecand din timp in timp. * Se ia apoi de pe foc, se lasa sa se raceasca putin si se incorporeaza galbenusurile, amestecand bine. * Se curata merele, se taie in doua, se indeparteaza partea lemnoasa si se aseaza intr-o forma unsa cu unt sau margarina. * Se intinde cate putin gem peste fiecare jumatate de mar si se presara cateva stifturi de migdale. * Se pune compozitia de orez - in mod egal - in jurul jumatatilor de mar, iar deasupra se presara bucatelele de unt si migdale ramase. * Se da budinca 15-20 de minute la cuptorul incins la 180-200gr. si se serveste fierbinte sau calduta.