"Esentele florale Bach ajuta la dezvoltarea starilor emotionale pozitive"
- Sunteti medic primar virusolog, aveti competenta in homeopatie, dar totodata practicati si medicina naturista: terapia cu esente florale Bach, extrem de raspandita in Occident, mai ales in Anglia, tara ei de origine.
- Intr-adevar, terapia florala a fost dezvoltata acum 60 de ani de catre Edward Bach, un cunoscut medic si un eminent cercetator britanic, care a lucrat ca medic chirurg, ca medic de urgenta, dar si ca bacteriolog. In ciuda succesului sau in domeniul medicinei alopate, nu a fost satisfacut de modul in care medicii tratau bolile, ignorand total oamenii aflati in suferinta. Referitor la pacienti, Dr. Edward Bach considera ca atitudinea mentala joaca un rol vital in mentinerea sanatatii si in recuperarea din boala. El spunea: "A fi sanatos inseamna sa traiesti in armonie cu mintea, trupul si sufletul". Fiind convins ca boala este un efect al dezechilibrului dintre trup si suflet, s-a indreptat spre terapiile alternative. In 1930 a parasit Londra si s-a stabilit in zona rurala South Wales, pentru a putea fi mai aproape de natura. A inceput aici o intensa perioada de cautare spirituala interioara, dupa ce s-a imbolnavit de cancer de colon. In acelasi timp, in plimbarile lui solitare prin natura, Bach a facut legatura intre diverse tipuri de oameni si diferite specii de plante care-i pot ajuta in momentele lor de dezechilibru emotional. Aici a descoperit prima lui esenta florala, Impatiens. Pana in 1932, descoperise primele 12 remedii florale, iar in 1933, a inceput fabricarea celui de-al doilea grup de esente. In 1934, dr. Bach s-a mutat in Oxfordshire, unde a descoperit ultimele 19 remedii florale; in total, 38 de remedii, fiecare dintre ele indicat intr-o anumita stare emotionala, plus Rescue Remedy, o combinatie de cinci esente florale, pentru situatii dificile. Dr. Bach s-a stins la numai 50 de ani, in noiembrie 1936, lasand medicinei un sistem terapeutic extrem de benefic in tratarea starilor emotionale ale oamenilor, pe care le considera responsabile de sanatatea intregului organism. La Centrul Bach din Mont Vermont se continua si astazi consilierea si instruirea in prepararea tincturilor-mama, care se exporta in intreaga lume.
- Care sunt principiile terapeutice ale esentelor florale Bach?
- Terapia Bach se adreseaza individului, nu afectiunii sau simptomelor. Esentele florale sunt menite sa echilibreze deranjamentele emotionale, blocajele care se instaleaza la un moment dat in planul mental. Dr. Bach afirma: "Fiecare floare actioneaza prin cresterea vibratiilor pozitive si deschiderea canalelor noastre energetice. Omul are, pe langa corpul fizic, un corp al energiei vietii, unul al sensibilitatii si al emotiilor si unul spiritual. Esentele florale sunt amprente energetice ale fortei vii din plante, care interactioneaza cu corpurile subtile ale omului si astfel ii pot ajuta pe cei cu boli fizice, adresandu-se raspunsului emotional la boala lor". Din punct de vedere psihologic, terapia Bach elibereaza omul de "hamurile" emotionale, astfel incat sa-si poata trai propriul adevar. Este important sa precizez ca esentele florale nu anihileaza starile emotionale negative, ci ajuta la dezvoltarea starilor emotionale pozitive. "Ele nu actioneaza atacand boala, ci transmit corpului acele minunate vibratii din natura, in prezenta carora boala se topeste ca zapada la soare", cum sugestiv spunea chiar Edward Bach. 37 din cele 38 de remedii Bach sunt preparate din inflorescentele plantelor si ale copacilor salbatici, prin metoda soarelui (florile sunt culese dimineata, pe roua, apoi sunt lasate in vase cu apa de izvor, la soare, pana ce se ofilesc) si metoda fierberii, ambele inventate de dr. Bach. Actiunea lor nu este chimica sau farmacologica; esentele florale actioneaza la nivel mental, doar prin vibratiile pe care le transmit organismului. Substanta activa florala si actiunea sa nu pot fi demonstrate stiintific, de aceea multi sceptici spun ca terapia Bach se bazeaza, de fapt, doar pe efectul placebo. Dar nu este asa... Cu esente florale se trateaza la fel de bine si copiii, si animalele, chiar si plantele, iar efectele benefice sunt vizibile in toate cazurile!
- Cum se pune diagnosticul emotional?
- Terapia Bach incepe intotdeauna cu discutii intre medic (terapeut) si pacient. In procesul de diagnosticare, rolul medicului este foarte important; el trebuie sa scoata la suprafata toate gandurile si emotiile pacientului, ceea ce uneori nu este usor. Multi dintre noi traversam perioade dificile si obositoare, cand negativitatea se strecoara in sufletele noastre. Pentru aceste perioade din viata noastra, remediile florale sunt un ajutor pretios in restabilirea echilibrului, inainte de aparitia simptomelor fizice. Terapia Bach se concentreaza asupra emotiilor umane; de aceea, medicul trebuie sa fie un bun ascultator si un fin observator al reactiilor pacientului. Aceasta analiza psihologica este vitala in alegerea remediilor florale de care pacientul are nevoie.
- Va rog sa ne prezentati cateva remedii Bach si utilitatea acestora.
- Bach a impartit cele 38 de remedii in 7 grupe, care reprezinta conflictele fundamentale din noi insine: frica, nesiguranta de sine, interes scazut fata de prezent, singuratate, hipersensibilitate la idei si influente exterioare, grija exagerata pentru bunastarea celorlalti. Tinand cont de faptul ca remediile florale se fabrica numai in Anglia, pe domeniile din Mont Vermont, acolo unde Bach a trait in ultimii ani, voi folosi denumirea lor de origine, care este utilizata si in practica medicala.
• Agrimony - Turita Mare (Agrimonia eupatoria) este folosita in caz de supersensibilitate la influente si idei, atunci cand pacientul incearca sa-si suprime sentimentele, gandurile nelinistitoare si tulburarile intime, ascunzandu-le sub o falsa masca de fericire empatica si veselie.
• Aspen - Plop Tremurator (Populus tremula) este utila atunci cand pacientul are o teama de origine necunoscuta, anxietati vagi si inexplicabile, premonitii, temeri ascunse de un dezastru amenintator, este speriat ca urmare a unor presentimente ca ceva rau se va intampla.
• Beech - Fag (Fagus sylvatica) actioneaza asupra sentimentelor critice exagerate manifestate asupra celor din jur. De regula, se foloseste atunci cand pacientul este intolerant si ignora total nevoile si slabiciunile celor din jur.
• Centaury - Tintaura (Centaurium umbellatum) este folosita atunci cand se constata o sensibilitate exagerata la influente si idei, neafirmarea sinelui. Pacientul nu poate spune "nu", demonstreaza o slabiciune a propriei vointe, o reactie exagerata la dorintele altor oameni, are o personalitate slaba, se lasa abuzat si evita confruntarile.
• Cherry Plum - Corcodus (Prunus cerasifera) este folosit atunci cand se intalneste sentimentul de frica fata de propriile reactii emotionale, de exemplu teama de a nu innebuni. Pacientului ii este greu sa ignore sau sa se distanteze de anumite lucruri, are un temperament incontrolabil si se teme sa nu piarda controlul sau sa nu-si piarda mintile.
• Chicory - Cicoarea (Cichorium intybus) este folosita in cazuri de egoism, atunci cand pacientul are o atitudine posesiva, solicitanta, pe care o foloseste in mod constient sau inconstient pentru a interveni in orice actiune a celor din jur, este manipulativ sentimental.
• Clematis - Curpenul (Clematis vitalba) are rolul de a readuce pacientul "cu picioarele pe pamant", atunci cand se constata interesul scazut fata de prezent. De obicei, pacientul este absent, demonstreaza o atentie foarte mica la ceea ce il inconjoara, viseaza permanent cu ochii deschisi.
• Crab Apple - Marul paduret (Malus Pumila) este util pentru sentimentul pregnant autocritic, la pacientii care sunt nemultumiti de sine, au impresia ca sunt urati, neatragatori, murdari trupeste si sufleteste.
• Elm - Ulmul (Ulmus procera) are efecte benefice asupra celor care prezinta sentimente de deznadejde cauzate de stres: pacientul se simte suprasolicitat, are impresia ca nu mai poate face fata sarcinilor si responsabilitatilor zilnice.
• Gentian - Ghintura (Gentiana amarella) actioneaza asupra nemultumirii, atunci cand pacientul are o atitudine pesimista, vede doar partea negativa a lucrurilor, renunta usor dupa insuccese, reactioneaza prin scepticism, avand sentimente de descurajare.
• Holly - Craciunica (Ilex aquifolium) influenteaza benefic sentimentele de rautate, gelozie, neincredere, ura si invidie, atunci cand pacientul are o sensibilitate exagerata la influentele si ideile altora, reactioneaza agresiv si este razbunator.
• Honeysuckle - Caprifoiul (Lonicera Caprifolium) trezeste interesul pacientului pentru prezent, atunci cand el evadeaza mereu in trecut, ii este continuu dor de copilarie, de casa
parinteasca.• Larch - Larita (Larix decidua) este folosita in sentimente de neincredere in sine si teama de esec, cand pacientul se simte inferior fata de cei din jur si mereu se asteapta sa dea gres in ceea ce face, genul: "Oricum nu voi reusi".
• Mustard - Mustarul (Sinapis arvensis) este util in sentimente de tristete, anxietate brusca, depresii, perioade de melancolie care apar si dispar fara un motiv evident etc.
• Oak - Stejarul (Quercus robur) ajuta la constientizarea limitelor fizice, in special in cazul persoanelor luptatoare, care se simt obosite, dar totusi nu renunta niciodata.
• Rock Rose - Trandafirul salbatic (Helianthemum nummularium) se foloseste cu succes impotriva sentimentelor de panica, teroare, frica paralizanta.
• Vervain - Verbina (Verbena officinalis) este folosita in caz de entuziasm exagerat, fanatism manifestat fata de o idee sau o dogma. De regula, din dorinta exagerata de a servi unei cauze bune, pacientul isi iroseste energia, reactioneaza ca un misionar sau ca un fanatic.
Pe langa remediile florale despre care am vorbit, mai exista si o formula complexa: Rescue Remedy, eficienta in situatiile dificile. Rescue Remedy este o combinatie de cinci esente florale Bach (Star of Bethlehem, Rock Rose, Cherry Plum, Clematis, Impatiens), care ajuta pacientul sa depaseasca stresul si tensiunea din situatiile extreme. Astfel, el va putea sa abordeze cu calm situatiile dificile: socuri emotionale puternice, accidente, primirea unor vesti proaste etc. In caz de urgenta, cea mai buna metoda pentru a obtine rezultate instantanee consta in aplicarea esentei nediluate direct pe limba sau prin frictionarea tamplelor, a zonei din spatele urechilor si a incheieturilor palmelor cu acest remediu.- Cum se folosesc esentele florale Bach?
- Odata stabilit remediul sau combinatia de remedii, se pun cate 2 picaturi de esenta florala intr-o ceasca de apa plata si se ia cate o inghititura, din cand in cand, sau se combina cate 2 picaturi din fiecare remediu (dar nu mai mult de sase esente diferite), se pun intr-o sticla de 30 ml, care se umple apoi cu apa plata, de izvor sau apa filtrata si putin alcool, din care se administreaza cate patru picaturi, de patru ori pe zi.
- Cat dureaza un tratament cu esente florale?
- Terapia Bach se poate aplica oricat de des este necesar. Intr-o criza, este posibil sa fie nevoie de o singura doza, dar pentru o problema emotionala mai grava se pot lua doze pe o perioada nedefinita. De regula, tratamentul se face timp de 3-4 saptamani, dupa care urmeaza o noua evaluare a pacientului. Daca este necesar, se poate prelungi sau se pot schimba remediile florale, in functie de necesitati. Efectele benefice vin din cantitati mici de esente, luate in mod regulat. Odata problema rezolvata, terapia poate fi intrerupta.
- Terapia Bach poate fi combinata cu alte medicatii sau tratamente?
- Terapia Bach este o metoda foarte simpla, la indemana oricui, sigura si naturala, nu are efecte secundare si nu interfereaza cu nici o alta forma de tratament, inclusiv nutritional, vegetal sau medicamentos. Chiar se combina bine cu tratamentul homeopat si psihoterapia. Nu exista pericolul de supradozaj sau de reactii alergice la terapia Bach. Pentru ca terapia Bach actioneaza la nivel subtil, ajuta la eliberarea vechilor energii blocate in trup, minte si spirit. Prin aceste vibratii se obtine armonia si echilibrul in toate aspectele fiintei umane.
D-na dr. ARIANA MIHAELA POP poate fi contactata la tel. 0740/52.07.55