Mici retete de fericire

Sanziana Pop
Cu conditia sa nu cautati fericirea in stele, o puteti gasi in lucruri mici, pe pamant

Experiment cu o floare de mar

Va bucurati, desigur, ori de cate ori vedeti primavara o livada in floare. Dar de cate ori va opriti din drum ca sa observati indeaproape miracolul? Faceti experimentul acesta: contemplati transformarea bobocului in floarea superba, cu petale roz-albe, intinse delicat in lumina. Nu doar ca pare vie, chiar este! O faptura chemata la viata, tematoare si gingasa, dar si bucuroasa sa fie mangaiata de soare si leganata, usor, de vant. Va trebuie doar o farama de liniste si un picur mic de emotie, pentru ca floarea de mar sa devina un eveniment. O minune intamplata intr-o gradina. Careia ii sunteti martor si spectator. Si care va umple de bucurie. Universul e plin de asemenea taine, pe care depinde de dvs. sa le vedeti si sa le intelegeti cu adevarat. Iarba, copacii, apa, pietrele, florile, toate pot fi transformate in evenimente. Opriti-va din goana nebuna a zilei si priviti-le cu atentie. Cu un pret asa de neinsemnat, existenta va avea alt sens pentru dvs.

Lasati-va bratele sa inmugureasca

Majoritatea oamenilor au renuntat demult la imbratisari, iar cei care le mai practica inca, le-au transformat in gesturi formale. Pupaturi inghetate, imbratisari de marionete, cu brate de lemn. Cu toate astea, fiecare din noi cunoastem "valoarea" uriasa a unei maini asezate pe umar cu afectiune, a unei mangaieri pe cap facute cu participare afectiva, a unei imbratisari totale si sincere, animata de sentimente de bine si drag. Psihiatrii transforma aceste gesturi in medicamente. Oare de ce sa nu le folosim inainte de a ajunge la ei? De ce sa nu lasam partea inlemnita a fiintei noastre sa inmugureasca, sa faca flori? Totul porneste din suflet, desigur. Chemati-l sa fie de fata cand va strangeti copilul in brate, cand va mangaiati parintii pe crestet, cand imbratisati un prieten sau un iubit. Participati la gesturile pe care le faceti. Nu va grabiti. Asteptati sa creasca din ele emotia si veti fi, cu adevarat, fericiti.

Aprindeti lumanari

Clipa in sine, cand iei lumanarea si o aprinzi de la alta, inseamna deja emotie. Lumina de la lumina, pentru un om iubit. Pentru cineva care iti este aproape si ii doresti binele. Bucuria copilareasca de a sta in fata lumanarilor cu aureole palpaitoare, de sfinti. Caldura pe care o iradiaza. Stralucirea lor minunata. Si apoi semnul crucii, care te leaga, deopotriva, de Dumnezeu si de cel pe care il asezi sub protectia Lui. Te afli intr-o biserica. Imprejur este liniste. Simti ca te strabate o senzatie de desprindere de pamant. Un sentiment usor de inaltare. Rugaciunea pe care o spui in dreptul lumanarii aprinse se inalta ca fumul unei jertfe spre cer. Stii sigur ca cineva, acolo sus, te aude. Esti sub protectie magica absoluta. Esti, draga omule, fericit.

Mireasma de pamant si de apa

Christopher Brosius e un american fericit care a vrut sa-si distileze bucuria si pentru altii. A inventat parfumuri cu miros de natura. Amintiri din copilaria lui. Un flacon miroase a zapada, altul a soare, altul a pamant si a iarba. Dar cel mai mare succes l-a avut cu parfumul care miroase a apa proaspata de izvor. Multi au zis ca e sarlatan. Pana in ziua cand o femeie a inceput sa planga in hohote. Mirosul ii amintea de izvorul care curgea langa casa bunicilor, in care crescuse. Stiinta confirma: miresmele sunt strans legate de amintiri. E suficient sa le gasim pe cele care ne-au facut candva fericiti, pentru ca bucuria sa se intoarca. Incercati! Lumea e plina de zapada si soare. Iar flacoane de sticla se gasesc pretutindeni. Fericire cu pret redus.