Medicina orientala

Rodica Demian
Apasarea cu degetul (III)

- Remedii rapide impotriva durerilor -

Ultimele metode


MENSTRE ABUNDENTE, HEMORAGIE GENITALA

Poate fi vorba despre o hemoragie care apare intre menstre: metroragie (sangerari abundente) sau menoragie (sangerari de durata). Doar medicul ginecolog poate stabili precis care e cauza lor, dar orice metoda de oprire a sangerarilor e binevenita.

Cum procedam?

Punctul de ajutor se afla din nou pe unghia mare a piciorului, dar de data aceasta in partea exterioara a ei, pe unghiul format din prelungirea imaginara a bazei cu inaltimea. Se apasa cu varful degetului sau cu un obiect ascutit, dar care sa nu patrunda in piele.


MENSTRE DUREROASE

Ce femeie nu s-a confruntat, macar o data in viata ei, cu acest tip nesuferit de dureri? E vorba de o veritabila infirmitate temporara, cu neplacute consecinte in plan profesional si familial. Cauzele pot fi tulburari organice serioase (fibrom etc.) pana la dezechilibre hormonale, pe care stiinta inca nu le-a lamurit pe deplin. Cert este ca si in cazul acesta, usurarea durerilor este cat se poate de binevenita.

Cum procedam?

Punctul ce trebuie apasat se afla pe partea interioara a piciorului, de-a lungul partii dinspre spate a osului tibiei, la cinci degete inaltime deasupra osului gleznei.

SCIATICA

E una dintre afectiunile cele mai dureroase cu care ne este dat sa ne confruntam. Se stie ca sciatica este legata de compresia mai multor radacini nervoase de pe coloana, ce dau un "semnal" ce coboara prin fesa, coapsa, pulpa piciorului, ajungand adeseori pana la glezna. Adeseori, durerea e insotita si de semne de paralizie, manifestata prin furnicaturi, semnal de alarma al unor complicatii mai grave. Medicina utilizeaza mijloace serioase pentru a lupta cu sciatica: calmante, infiltratii, masaje etc. Dar asteptand ca toate acestea sa-si faca efectul, apasarea cu degetul a punctelor de acupunctura poate duce la ameliorari apreciabile.

Cum procedam?

Punctul se afla pe partea exterioara a fesei, in spatele umflaturii pe care o formeaza capul femurului, osul mare al coapsei. Bolnavul se culca pe partea sanatoasa, cu piciorul dureros usor indoit. Se apasa cu cele 4 degete ale mainii, urmatoare aratatorului.

IMPOTENTA MASCULINA

Pentru chinezi, energia sexuala este o componenta a energiei umane, alaturi de hrana si aerul inspirat, care toate la un loc elaboreaza forta vitala. In ce priveste impotenta, care poate avea drept cauza o malformatie a aparatului genital sau o infectie grava, in zilele noastre ea este provocata adesea de cauze psihice, legate de poluare: absenta soarelui, filtrarea ultravioletelor de catre aerul poluat, agitatia vietii moderne, care le impune barbatilor conditii de munca care le absorb toata energia, astenie provocata de stres etc. Pentru a evita esecurile temporare si pentru a trata problema de fond, tehnicile chinezesti de presopunctura ofera doua puncte:

Cum procedam?

1. Primul punct e situat pe pantec, exact pe linia mediana, la jumatatea distantei intre ombilic si pubis.
2. Al doilea punct se afla pe coloana, la patru degete deasupra umflaturii pe care o face osul sacru.

FRIGIDITATE FEMININA, STERILITATE

La chinezi, frigiditatea femeilor depaseste intelesul de lipsa a placerii sexuale. Pentru ei, ea este sinonima cu sterilitatea, afectand posibilitatea de reproducere. Pentru ambele cazuri exista doua puncte comune:

Cum procedam?

1. Primul punct se afla pe partea interioara a piciorului, la capatul de sus al tibiei, exact mai jos de genunchi cu trei degete.
2. Al doilea punct se afla pe palma, la intersectia dintre articulatia degetului inelar (locul unde se indoaie spre palma) si "linia capului" (la ghicitul in palma).

TRAC

Spaima elevei in fata paginii albe, a cantaretului care apare pe scena, a adolescentului care isi asteapta iubita... Toata lumea se confrunta mai mult sau mai putin cu tracul, dar exista oameni pentru care el devine o boala care inhiba toate actele vietii cotidiene. Cate sanse de promovare au fost pierdute din cauza tracului! E cu atat mai important sa ai la indemana un truc pentru a combate aceste stari deplorabile.

Cum procedam?

1. Punctul se afla pe partea dreapta a pieptului, la patru degete deasupra mamelonului. Poate fi stimulat chiar si prin vesminte, prin apasarea lui puternica. Sudorile reci dispar ca prin farmec.

VIERMI INTESTINALI

Poate parea incredibil! Cum sa-ti debarasezi intestinul de acesti musafiri nedoriti, prin simpla apasare a pielii cu degetul? Si totusi, medicina chineza raporteaza vindecari spectaculoase in acest caz atat de particular. Explicatia? Stimularea prin apasare declanseaza contractii intestinale care expulzeaza viermii. Procedeul da rezultate surprinzatoare si in cazul micozelor cutanate.

Cum procedam?

Punctul se afla pe unghia mica de la picior, in partea exterioara, la intersectia imaginara a prelungirii unghiei pe orizontala si verticala.

FRUMUSETEA OBRAZULUI

E surprinzator sa constati cat de multe cercetari sunt dedicate ingrijirii pielii obrazului, in vreme ce muschii lui sunt complet uitati. Abdomenul, fesele, coapsele, bratele sunt fortificate in sali de gimnastica, dar nimeni nu se ocupa de micii muschi ai fetei. Cu toate astea, ei sunt cei care participa la expresia fetei, a zambetului si rasului, a tonicitatii obrazului. Iar cand se "lasa", tot ei provoaca si expresia de imbatranire, aparitia ridurilor. Ei bine, si in cazul acesta, o stimulare regulata a punctelor situate pe fata antreneaza mentinerea tonicitatii pielii si intarzie decrepitudinea trasaturilor.

Cum procedam?

Punctele fetei sunt numeroase. Noi am ales sase.
- primul e situat pe frunte, in partea exterioara a ei, la patru degete deasupra cozii sprancenei si la doua degete inspre zona tamplei.
- al doilea punct e situat pe pometii obrajilor, in locul unde osul incepe sa coboare spre nas.
- punctul al treilea se afla in coltul gurii, la un centimetru in afara locului de intalnire a buzelor.

VOMA

Uneori, starile de voma trebuie respectate, mai ales atunci cand permit evacuarea produselor toxice sau a alimentelor stricate, care risca, depasind bariera gastrica, sa vatame organismul in profunzime. Dar alta data voma poate fi un pericol veritabil pentru sanatate, datorita pierderii de lichide si de saruri minerale pe care o antreneaza. Ca sa nu mai vorbim de starea de voma pe care o simtim dupa ce mancam si bem in exces, cand e bine sa intervenim, pentru a evita momentul in care stomacul, golit, continua sa se contracte, eliminand doar o substanta acida, uneori cu urme de sange. Acupresura e susceptibila sa rezolve si acest neajuns.
Cum procedam?
Punctul ce trebuie apasat se afla chiar pe stomac, la jumatatea distantei dintre stern si ombilic.