Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 bagheta franzela, 2 pumni de urzici, o bucata de sunca afumata (jambon), unt cat o nuca, ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: * Spalati urzicile si lasati-le sa se scurga bine, apoi tocati-le. Intr-o tigaie mare puneti untul sa se topeasca si adaugati urzicile. Lasati-le sa se caleasca 5 minute, amestecand intruna. Sarati si piperati. * Tocati (taiati marunt) jambonul si caliti-l 1-2 minute intr-o tigaie, apoi amestecati-l cu urzicile. * Taiati 12 felii de paine (grosimea 2,5 cm), puneti intr-o tigaie 2 linguri de ulei si lasati feliile de paine sa se rumeneasca. Scurgeti-le pe hartie absorbanta, apoi puneti pe ele amestecul urzici-jambon si serviti-le cat mai calde.
Placinta cu ciuperci
Ingrediente: 1 pachet margarina, 4 linguri apa calduta, 7 oua, 1 praf de copt dizolvat in otet sau suc de lamaie, 1 varf de cutit de sare, 400-500 g faina, 2-3 cutii de ciuperci sau 1 kg ciuperci proaspete, 2 cepe potrivite, 500 g smantana.
Mod de preparare: * Aluatul: Din margarina, faina, 1 ou, praf de copt, apa calduta si sare se framanta un aluat mai consistent (mai tare). Dupa ce a fost framantat, aluatul se tine 1/2 ora la frigider. * Umplutura: Ceapa, curatata si taiata marunt, se inabusa la foc mic. Dupa ce s-a inmuiat, se adauga ciupercile taiate marunt, se lasa sa se inabuse putin, apoi se adauga sare si piper, si se lasa sa se raceasca. Cand umplutura este rece, se incorporeaza 1-2 oua. * Coptul: Aluatul se imparte in doua si se intind 2 foi. O foaie se aseaza pe fundul unei tavi tapetate cu faina, peste ea se toarna umplutura si se acopera cu cea de-a doua foaie. Se taie patrate egale si se toarna deasupra ouale ramase batute bine cu smantana. Se pune in cuptorul bine incins si se coace la foc potrivit, circa o ora.
Miel la cuptor, gatit nemteste
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 pulpe de miel, 50 g sare de fiecare, piper, 500 g morcovi tineri (mici), 4 radacini de patrunjel, 4 ramuri de telina verde, 12 cepe verzi, 2 catei de usturoi, 100 g unt, 300 ml apa, 1 lingurita de cimbru, rozmarin (facultativ) si boabe de piper, 800 g cartofi cat mai mici si de dimensiune egala, 500 g rosii, 1 legatura de patrunjel.
Mod de preparare: * Se spala bine carnea, se zvanta, se unge cu sare si cu piper. Se curata morcovii si radacina de patrunjel, se taie in rondele cam de 1 cm grosime. Tulpinele de telina se taie in bucati. Se curata ceapa verde si usturoiul. * Se incinge intr-o tava incapatoare jumatate din cantitatea de unt si se calesc in el toate legumele (inclusiv ceapa verde intreaga si usturoiul). Deasupra se aseaza cele doua pulpe de miel, peste care se toarna restul de unt topit. Se toarna apa, se pun ierburile aromate si boabele de piper. * Separat se curata cartofii, se spala, se aseaza de jur imprejurul fripturii. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie in patru. Se pun, si ele, printre cartofi. * Se incinge bine cuptorul si se baga tava inauntru. Se lasa friptura sa se patrunda 50 de minute. (Din cand in cand, se toarna cu lingura sosul de pe fundul tavii peste friptura). Cand preparatul e gata, se dezoseaza friptura, se taie bucati si se serveste pe farfurii incalzite. (Deliciu!)
Pasca
Ingrediente: 750 g branza de vaci proaspata, 5 oua, 10 linguri de zahar tos, 3 linguri lapte praf, 1/4 kg smantana, 2 linguri faina, 1/4 kg stafide, 100 g unt topit, coaja de la o lamaie, 2 prafuri de vanilie.
Mod de preparare: Branza de vaci se sfarama bine cu furculita ca sa nu ramana cocoloase. Se pune un praf de sare, se adauga galbenusurile, zaharul, laptele praf, faina, smantana, stafidele, mirodeniile si untul topit. Se amesteca bine, pana ce toate se omogenizeaza. La urma se incorporeaza usor albusurile batute spuma. Se tapeteaza o cratita de 3 kg cu hartie unsa cu unt si presarata cu faina, se toarna compozitia si se coace circa o ora la foc potrivit.
Prajitura cu ananas (din conserva)
Ingrediente: 1 ou, 125 g zahar pudra, 1 pachetel de zahar vanilat, 7 linguri de lapte (1/8 l), 200 g faina, 1 pachetel de praf de copt, ananas din conserva.
Mod de preparare: * Se amesteca bine oul, zaharul si laptele. Se adauga faina si praful de copt cernute prin sita. Aluatul trebuie sa fie lichid (ca pentru clatitele groase) si se pune intr-o forma de tort unsa cu grasime. Deasupra se pun feliile de ananas. Se coace la treapta a 2-a a aragazului, 25 de minute. Cat e inca fierbinte, se pune peste prajitura zahar pudra.