Uleiurile vegetale

Rodica Demian
De masline, de floarea-soarelui, de rapita sau de soia, le punem zilnic in farfurie, uitand ca fiecare in parte are si valoare de medicament. La ce servesc si cum se folosesc, aflati din cele ce urmeaza

Surse de vitamine si acizi grasi esentiali, uleiurile aduc energia necesara bunei functionari a organismului. Un firicel de ulei de masline va poate salva viata, protejandu-va arterele si inima. Floarea-soarelui si arahidele au grija de pielea dvs. Dar atentie: proasta lor utilizare poate sa strice tot...
Iata o selectie a celor mai eficiente dintre ele:

ULEIUL DE MASLINE

Vitamina E pentru ficat, inima, artere si... tinerete

In antichitate, grecii si romanii ii spuneau "aur lichid", parere impartasita si de francezi, care ii apreciaza gustul de soare si de Mediterana. Trebuie spus ca uleiul de masline este bun la toate: delicios in salate de cruditati, dar si pentru gatit sau prajit. Se spune, adesea, ca uleiul de masline este lejer... dar ar trebui spus, mai degraba, ca e digest.
SANATATE. Uleiul de masline accelereaza secretia bilei de catre ficat si faciliteaza asimilarea alimentelor. Dar profita si inima si arterele! Uleiul de masline isi exercita actiunea benefica diminuand valorile colesterolului "rau" si impiedicand sclerozarea arterelor. Dintre toate uleiurile, el este cel mai bogat in vitamina E, vitamina anti-radicali liberi, vitamina care lupta impotriva imbatranirii celulare.
Utilizare: se administreaza o lingurita pe zi.
Frumusete. Binefacerile interne ale uleiului de masline se vad si in exterior: un consum suficient de ulei de masline ajuta la mentinerea unei pieli suple si a unui ten luminos. Puteti sa-l utilizati, de asemenea, pe piele, aplicandu-l pe toate "bubitele" cauzate de vant, de frig sau de aerul uscat. Crapaturi, maini si picioare uscate, nimic nu rezista unui masaj usor cu ulei de masline curat. Aplicat sub forma de masca, el intareste cheratina din unghii si par. Unghiile se intaresc si nu mai sunt casante, iar parul devine suplu si stralucitor. Un adevarat produs de frumusete, ascuns in... bucatarie.

Uleiul de masline "virgin"

Aceasta denumire certifica faptul ca uleiul n-a suferit nici un proces de rafinare chimica. Maslinele, recoltate la sfarsitul lunii noiembrie, sunt presate direct, fara fierbere prealabila (este prima "presare la rece"). Zeama lor este apoi decantata si purificata cu ajutorul filtrelor. Uleiul obtinut este limpede, dar isi pastreaza totusi culoarea castaniu-aurie si intreaga aroma de masline.
Doar uleiurile "bio", produse din plante netratate, pot "scapa" de rafinarea chimica si pot primi denumirea de "ulei virgin".

ULEIUL DE FLOAREA-SOARELUI

Uleiul extras din "fiica soarelui" vine de pe meleaguri indepartate. Cultivata de catre azteci, floarea-soarelui a fost adusa in Europa de conchistadorii spanioli, care au facut din ea... o superba floare ornamentala, de culoare galben aprins. Abia doua secole mai tarziu, a inceput extractia de ulei din floarea-soarelui. Nuanta lui aurie si savoarea de fruct ne seduc.
SANATATE. Este foarte bogat in Omega-6, un acid gras esential, pe care organismul nu-l poate fabrica singur si care ne regularizeaza metabolismul. Uleiul de floarea-soarelui exercita, de asemenea, o actiune benefica asupra mucoaselor, pe care le inmoaie cam ca o crema hidratanta folosita intern... Aproape la fel de bogat in vitamina E (anti-imbatranire) ca uleiul de masline, uleiul de floarea-soarelui previne, de asemenea, excesul de colesterol.
Utilizare: o lingurita dimineata, pe stomacul gol.
Frumusete. Uleiul de floarea-soarelui face adevarate minuni acolo unde nu ne asteptam: fiind foarte fluid, patrunde bine in piele, deci este ideal ca ulei pentru masaj! El poate fi utilizat in stare pura sau parfumat cu o picatura de ulei aromat la alegere.

ULEIUL DE ARAHIDE

Arahidele au aceeasi origine sud-americana ca si floarea-soarelui, chiar daca astazi sunt cultivate preponderent in Africa. Presate la rece, ele dau un ulei cu puternica savoare de fructe. Uleiul poate fi folosit crud, in salate, dar punctul lui forte este gatitul. El rezista la temperaturi ridicate, de aceea este un produs folosit la prajit.
SANATATE. La fel ca uleiul de floarea-soarelui si masline, si uleiul de arahide contine o cantitate mare de vitamina E, dar mai ales de vitamina A, primordiala pentru vedere si pentru intarirea imunitatii. Uleiul de arahide exercita, de asemenea, o actiune benefica in inflamatii si ulcere stomacale, dar si asupra intestinului, fiind indicat in cazul iritarii tubului digestiv. Un singur neajuns: uleiul de arahide poate cauza alergii destul de violente, mai ales la copii.
Utilizare: o lingurita pe zi.
Frumusete. Folosit in masaje, uleiul de arahide potoleste durerile lombare si abdominale. Este un bun calmant al inflamatiilor ce apar dupa un efort muscular.

ULEIUL DE SOIA

Este inca destul de rar pe pietele europene. Poate pentru ca este prea fragil pentru a suporta fierberea. De culoare galben transparent, uleiul de soia s-a dovedit a fi savuros, mai ales pentru asezonat salatele de legume. Contine un adevarat cocteil de vitamine A,D si E.
SANATATE. Este recomandat, de asemenea, in tulburarile cardio-vasculare, favorizand eliminarea depunerilor de grasimi de pe artere. Dar cea mai importanta caracteristica a lui: este bogat in lecitina, o substanta care favorizeaza digestia si... reproducerea! Si care stimuleaza memoria si performantele fizice.
Utilizare: o lingurita dimineata, pe stomacul gol.

ULEIUL DE RAPITA

A revenit spectaculos printre uleiurile considerate benefice sanatatii. De culoare deschisa si cu un gust mai degraba neutru, uleiul nu aminteste nici pe departe de micile flori galbene (si urat mirositoare!) din care este extras. Exact ca si cel de soia, este un ulei fragil, care nu rezista la fierbere. Este folosit, deci, pentru salate, cruditati si marinate. Dar fragilitatea lui se datoreaza, de fapt, continutului bogat in Omega-3, acidul gras esential, devenit in ultimii ani vedeta programelor nutritioniste. Este acel faimos acid gras care joaca un rol primordial in reinnoirea celulelor inimii si ale creierului.
Remediul anti-oboseala: doua linguri de supa cu ulei de rapita pe zi sunt suficiente pentru a acoperi 98% din necesarul zilnic de Omega-3. Nu ezitati! Preparati sosurile pentru salate cu ulei de rapita.

ULEIUL DE NUCA

Nu suporta fierberea, dar este pretios. Are un gust deosebit, specific dulce-amarui. El adauga un plus de rafinament salatelor de legume si vinegretelor cu otet balsamic. Se combina foarte bine cu otetul de mere. Este, de fapt, campion la toate categoriile, datorita continutului sau bogat in Omega-6 si Omega-3. Ar fi de-a dreptul perfect, daca n-ar exista un detaliu... Rancezeste repede, tocmai datorita acizilor grasi pe care-i contine. De aceea, el trebuie conservat la rece si la intuneric. Si cumparat in cantitati mici, pentru a-l consuma repede.
SANATATE. Impiedica procesul de imbatranire si functioneaza ca un laxativ usor, fiind deosebit de eficient in combaterea parazitilor intestinali. Consumati-l zilnic daca puteti.
Uz extern: Uleiul de nuca este benefic pentru par. Masajele cu ulei de nuca le sunt indicate copiilor rahitici sau anemici.

Prajitul in ulei: pericole

• Utilizati in exclusivitate uleiul de masline si floarea-soarelui, celelalte transformandu-se in substante toxice, la temperaturi ridicate.

• Dupa folosire la prajit, aruncati uleiul. Nu-l utilizati mai mult de o singura data!

•  Nu adaugati niciodata ulei nou peste cel deja folosit. Nu-l lasati sa fumege si sa dea in clocot.

• Toate proprietatile benefice ale uleiurilor sunt distruse de la prima folosire. Reduceti uleiul incins si preferati-l pe cel crud.


Regimul cretan

Dintotdeauna, cretanii au prezentat riscul cel mai scazut de boli cardiace din lume. La inceputul anilor `90, oamenii de stiinta au vrut sa afle de ce, si s-au apucat sa studieze deprinderile alimentare ale locuitorilor de pe frumoasa insula greceasca.
Concluzia: carne putina, in schimb, cantitati mari de legume, de peste si de... ulei de masline! In anumite familii se obisnuieste sa se bea in fiecare dimineata un paharel de ulei, pentru a incepe bine ziua. Doi medici francezi, profesorii Renaud si de Lorgeril, au initiat un studiu asupra pacientilor cardiaci. Jumatate din subiecti au fost supusi regimului cretan, cealalta jumatate urmand dieta prescrisa in mod obisnuit bolnavilor de inima. Dupa doi ani, numarul recidivelor in cadrul primei grupe scazuse cu 30%, astfel ca studiul care ar fi trebuit sa dureze 5 ani a fost intrerupt, iar grupa a doua de pacienti a fost supusa, si ea, regimului cretan. Ar fi fost o crima sa-i priveze de binefacerile acestuia. Explicatia? Uleiul de masline este bogat in acizi grasi care fluidizeaza sangele, impiedica formarea cheagurilor si sporeste nivelul colesterolului "bun". Binefacerile lui se combina foarte bine cu cele ale acizilor Omega-3, prezenti in cantitate mare in peste. O combinatie care ne poate salva viata!

FRUMUSETE

Magazinele cu produse dietetice si naturale ne pun la dispozitie un numar mare de uleiuri variate. Puteti testa urmatoarele uleiuri - ca produse estetice, aplicandu-le extern:
Uleiul din samburi de caise, foarte penetrant, este absorbit complet de epiderma. Il puteti utiliza ca o "crema de zi", fara sa va temeti ca fata dvs. va fi lucioasa. Uleiul tonifica si intarzie aparitia efectelor imbatranirii. In fine, el ofera protectie impotriva razelor solare.
Uleiul de ricin accelereaza cresterea parului. In acest caz, este ideal sa va masati pielea capului, sa va legati cu un prosop si sa lasati uleiul sa actioneze peste noapte. Uleiul de ricin rehidrateaza parul tocit de vopsit si permanent. In fine, proprietatile lui cicatrizante sunt dublate de actiunea asupra petelor maronii si a alunitelor, contribuind la disparitia lor.
Uleiul de trandafir, cicatrizant si hidratant, actioneaza asupra vergeturilor, acneei si cuperozei. El contine retinol, vitamina A care intra in compozitia a numeroase produse dermatologice.

TEST: atentie la prejudecati

Raspundeti cu "corect" sau "gresit"
1. Exista uleiuri usoare?
2. Trebuie exclus uleiul din regimul pentru slabire?
3. Uleiul de parafina ajuta la slabit?
4. Sticlele - odata destupate - trebuie tinute la frigider?
5. Uleiurile contin colesterol?
1. Nu, uleiurile vegetale contin 100% lipide. O lingura cu ulei - de oricare - are un aport de 90 kcal.
2. Nu. Privat de un aport de lipide, organismul va lupta impotriva foamei stocand grasimile (mai ales la femei, pe solduri si pe coapse). Dar nu acesta este obiectivul! Si riscati sa nu pierdeti nici macar un gram. Dar daca ii redati uleiului locul pe care-l merita in alimentatia dvs., mecanismul se va inversa. Pentru ca lipidele existente in ulei, care dau savoare mancarurilor, transmit creierului un mesaj hormonal: "Nu-mi mai este foame". Si aceasta impresie de satietate va impiedica sa devorati mancarea.
3. Nu. Parafina (un derivat al petrolului) nu este asimilata de intestin, pe care, de fapt, il "capitoneaza". Ea nu are nici un aport caloric, dar nu contine nici vitaminele ori acizii grasi care stimuleaza capacitatea organismului de a face sa dispara kilogramele. Folosirea ei prelungita - ca laxativ - nu este recomandata, pentru ca ar putea produce o carenta de vitamine.
4. Nu. Trebuie tinute la adapost de lumina, de aer si intr-un loc rece. Uleiul de nuca, in schimb, care rancezeste repede, trebuie pastrat la frigider, in sticla lui, sau intr-un recipient de metal bine inchis.
5. Nu, nici o sutime de miligram. Colesterolul exista in materiile grase de origine animala. Untul, de pilda, contine 250 mg la suta de grame. Iar galbenusul de ou, 140 mg la suta de grame.