Analiza astrala a SUMMIT-ULUI de la Bucuresti

Aurora Petan
Camelia Patrascanu

"Din punct de vedere astral, compatibilitatea Romania - NATO e foarte buna"


"NATO ne scoate din anonimat, oferindu-ne ocazia de a ne implini menirea astrala de pacificatori"

- Summit-ul NATO organizat la inceputul lunii aprilie in Bucuresti a lasat impresia unei reusite deosebite, mai ales la nivelul imaginii internationale a Romaniei. Configuratia zodiacala a evenimentului confirma acest punct de vedere optimist?

- Este de remarcat ca NATO a intrat la Bucuresti in al treilea sau ciclu saturnian. Astfel, menirea sa "terestra", de a oferi un cadru sanatos cooperarii (evident ca nu doar militare), dar si de a veghea la (de)militarizarea statelor a cunoscut acum un salt pe un alt nivel de abordare a intereselor mondiale. Momentul pentru care se alcatuieste harta Summit-ului este startul dineului de la Palatul Cotroceni - 2 aprilie, ora 19:00, Bucuresti. Vedem, astfel, ca intalnirea s-a produs in semnul Berbecului, cu ascendentul in Balanta. Intentia de comunicare diplomatica a fost centrala. As spune ca nici o putere membra nu a dorit sa inchida usa vreunei tari. Chiar daca Macedonia a fost amanata.
Acest Summit a pus o problema speciala natiunilor participante la intalnire: resursele vitale si siguranta teritoriala. Marte in Rac a intensificat negocierile cu sase luni inainte de Summit. Probabil ca firele telefoanelor directe au fost incinse de sefii de state, dar mai ales de serviciile de informatii. Problema principala a fost si este aceea a conturarii politicilor privind resursele vitale, de sol si subsol. Practic, centrul in jurul caruia s-au invartit interesele a fost acela al energiei, combustibilului, al teritoriilor de interes strategic sub aspect militar, dar si ca oferta de materie prima. Pe fondul unei dorinte de cooperare si aliere, fiecare stat, mare sau mic, a dorit sa-si apere interesele nationale. De notat ca unele state din randul doi si trei se simt manipulate sau "trase" de curent in directii neconvenabile.

"Trebuie ca noi, romanii, sa ne asumam mai serios pozitia de natiune europeana"

In ce-i priveste pe romani, Summit-ul de la Bucuresti ne obliga la o pozitie lipsita de echivoc, la ridicarea la nivelul rolului asumat. Ne-am obisnuit sa gandim despre noi ca nu putem avea o reprezentare grozava in lume, ca nu contam prea mult in contextul puterilor lumii sau europene. Aflam, iata, ca altii ne privesc cu totul altfel, ca au o parere mai buna despre noi decat avem noi insine, indiferent daca o declara sau nu! Iar Summit-ul a venit sa ne sublinieze in plus onoarea, demnitatea in randul celorlalte natiuni si sa ne rezerve un rol crescut pe plan mondial! Trebuie ca noi, romanii, sa ne asumam mai serios pozitia de natiune europeana, pentru ca altfel vom trata defectuos actiunile ce ne revin in cadrul NATO, in cadrul UE si in cadrul aliantelor pe care le-am incheiat. Cu atat mai mult cu cat acestea ne impun fermitate, consecventa, claritate si coerenta a prestatiei. Aici este vorba in primul rand de lideri, dar si de fiecare dintre noi, oamenii obisnuiti, este vorba de popor, pe a carui energie se construieste in definitiv tot acest esafodaj.
Toate tarile prezente la Summit s-au confruntat in ultimele sase luni cu tranzitul complicat al lui Marte in Rac. Aspectul a incitat la individualizarea nevoilor fiecarui stat de a-si pastra siguranta, stabilitatea si resursele vitale. Acestea au fost capetele de afis. Se pare ca stabilitatea este legata acum de protejarea rezervelor de sol si subsol.
Acest Summit are menirea de a ne trezi. Marte, pe harta geografica a Romaniei, a activat granita maritima cu Ucraina (v-am detaliat aspectele de politica regionala in interviul din februarie). Probabil ca in ultima jumatate de an, aici au fost orientate temerile si interesele noastre, in legatura cu care am avut nevoie de o ascultare sporita din partea NATO. Jupiter protejeaza in schimb granita cu Serbia - aici este necesar sa temperam putin un entuziasm nascator de excese. In restul anului, astrul va aduce deschidere si o noua viziune in relatiile celor doua tari (mai ales in 2009).
Protectia jupiteriana se poate extinde si asupra relatiilor cu Ungaria in perioada iunie-septembrie a acestui an (noi tratate, negocieri si proiecte - poate chiar un lucru in comun ce solicita investitie materiala). Cu Marte in ascendent, dar plasat intr-o zona a discretiei, echipa romana si-a cumpanit gesturile, fara a-si scapa din vedere interesele. Dar, important a fost ca la Summit sa inteleaga ce se intampla cu statele venite la dialog, ce se afla in spatele declaratiilor, pentru a putea aproxima o tendinta viitoare la nivel global. Si sper ca acest lucru a fost realizat.

"Trenul in care ne-am urcat in 2004 este unul de succes"

Dupa aceasta intalnire, se pare ca Romaniei ii revine un rol de discretie politica sau de negociator. Practic, atitudinea defensiva si actiunile teleonice, de la distanta, ori sub patronajul altor state sau grupari, avantajeaza acum Romania. Pana in 2009, suntem o tara "contextuala", ne orientam in functie de alte tari si de rolurile pe care acestea le au. Dar trenul in care ne-am urcat in 2004 este unul de succes. Vom vedea lucrul acesta, mai ales in 2010 si 2011. Atunci, rolul de subreta va putea fi inlocuit cu unul de primadona.
In seara dineului din 2 aprilie, Luna in Varsator strangea conjunctia cu Destinul tarii. Atmosfera destinsa, fara o eticheta rigida, fara complezente reci, a permis un dialog spornic pentru toti cei prezenti. Dar nu neaparat un schimb real de idei sau un cadru pentru schimbarea unor pozitii deja conturate. Si aceasta, pentru ca, de fiecare data cand Luna este in scadere, suntem mai preocupati sa vorbim decat sa ascultam, mai dornici sa emitem decat sa receptam. Exista, insa, si avantaje: pe o Luna in crestere, inaltii oficiali ar fi fost atat de preocupati sa asculte ce se spune, incat probabil mesajele ar fi fost receptate pe un usor fond de suspiciune. Practic, la acest Summit, fiecare delegatie a incercat sa-si bifeze cat mai multe puncte din agenda. Din punct de vedere subtil, energia tarii noastre a oferit un spatiu extrem de destins.

- Pentru ca asteptarile Romaniei legate de NATO sa se implineasca, e nevoie ca insasi marea Alianta Nord-Atlantica sa se afle sub un cer zodiacal pozitiv. Sub ce astru se afla NATO?

- Tema astrala a NATO este emblematica si ii arata menirea de alianta militara, ce are scopul mentinerii pacii in lume. Planetele din Berbec, semn combativ (Mercur, Marte, Venus, Soare, Destin), ilustreaza perfect natura sa. Dar nu si motivul constituirii sale. Acesta este dat de opozitia planetelor enumerate cu Neptun - astrul credintei si al pacii globale, al unitatii natiunilor in dorinta de a elimina suferinta, oroarea, aduse de acel vis urat al omenirii care a fost cel de-al doilea razboi mondial. Cu alte cuvinte, din punct de vedere astrologic, NATO reprezinta un fel de cavaler ce mentine prin forta sabiei sale pacea mondiala. Destul de intimidant!

"Romania - un garant al stabilitatii"

- Pe termen lung, care este, din punct de vedere astral, relatia Romaniei cu NATO?

- Compatibilitatea Romania - NATO este foarte buna. Pentru Romania, NATO aduce prestigiu, prin atribuirea unui rol international de mare importanta. Interesant este faptul ca in spatiul prestigiului, tara noastra are plasate doua planete: Marte (astrul emblema pentru NATO) si Neptun (planeta scop pentru Alianta). Cu alte cuvinte, NATO ne scoate din anonimat, oferindu-ne ocazia de a ne implini menirea astrala de pacificatori, atribuindu-ne un rol international de extrema importanta, prin care Romania se contureaza drept un garant al stabilitatii. Nu avem nici acum un rol secundar, dar, adesea, politica pe care o facem este discreta. Rolul de mentinere a pacii ne vindeca vechi ostilitati diplomatice, creeaza noi echilibre cu statele de la granita si ne reda demnitatea ca stat european. Luna Neagra din zona relatiilor internationale ale Romaniei indica o jena diplomatica sau lipsa de putere si reprezentare pe care, iata, avem sansa sa le depasim.
Prea des ne-am considerat mici, privind gafele politicienilor nostri cu o intelegere pornita din convingerea ca nu suntem importanti si ca nu avem mari valori de oferit. Mandria patriotica excesiva nu ne caracterizeaza ca popor. Iata, insa, ca rolul nostru international, functia rezervata Romaniei in cadrul NATO, ne scoate din conul de umbra, din blazare. Acest rol este mai presus de modestia care ne caracterizeaza, dar si de lasitatile pe care le-am dovedit uneori.
Mai trebuie spus ceva: apartenenta la NATO le da romanilor directie, sens, ocazia de a deveni mai constienti de prezenta lor in lume. Indiferent care este contributia ce ni s-a rezervat, ea ne va permite afirmarea ca tara ce fie are puterea de a dicta intr-un anumit domeniu, fie devine gazda unor evenimente finalizate cu decizii importante pentru cursul relatiilor internationale. Si trebuie sa incepem sa acceptam acest lucru, privindu-ne cu mai multa consideratie, avand incredere mai mare in puterea noastra de a insemna mult mai mult in Alianta, in Europa si in lume.

- Ce efecte credeti ca vor exista pe termen scurt, dupa reuniunea de la Bucuresti?

- Pana in mai, cat Marte sta in Rac si mentine in atentie probleme ce au framantat statele din Alianta in ultimele sase luni, este posibila o modelare a deciziilor luate (perioada 26 mai - 19 iunie). In perioada imediat urmatoare, este posibila anuntarea publica a unor masuri, sau vehicularea unor rapoarte (ce eventual ajung si in presa) cu privire la o problema de importanta majora pentru marele public (din orice tara ar fi), care poate schimba rapid o politica regionala. Nu este vorba neaparat de un conflict militar, ci poate fi vorba si de o problema ce priveste, mai curand, resursele vitale ale planetei. In cazul Romaniei, perioada 26 mai-19 iunie poate reactiva puncte aflate in suspensie din agenda cu Serbia, dar mai ales cu tarile vecine tarmului Marii Negre.


Carte de vizita
Camelia Patrascanu este vedeta primei televiziuni online din lume, dedicata exclusiv astrologiei, www.horoscoptv.ro. Reputat astrolog, este totodata si cel mai vandut autor de carti de astrologie din Romania, in anii 2006 si 2007.