Baile Herculane* Intre agonie si extaz

Florentin Popa
Dr. Iancu Gogaltan - medic primar balneo-fizioterapeut, director medical al societatii "Hercules"

"Este trist ca o statiune cu atatea valente terapeutice, care este cunoscuta si folosita inca din vremea romanilor, se naruie din cauza indiferentei..."

- Pana inainte de '89, Baile Herculane erau regina statiunilor balneare din Romania. Astazi nu se mai vorbeste aproape deloc despre ea, iar cine ajunge acolo ramane ingrozit de aspectul dezastruos al orasului transformat in ruine. O localitate imperiala candva, la care veneau sa se trateze capetele incoronate ale Europei...

- Am o activitate de 42 de ani de munca in domeniul balneologiei si pot spune ca, intr-adevar, Herculane a fost numita pe drept regina statiunilor balneare din Romania. Se stie ca este o statiune romana, care si-a pastrat functia terapeutica timp de doua milenii. Impresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor de pe Valea Cernei, romanii sositi in Dacia le-au inchinat un adevarat cult balnear, sub semnul tutelar al lui Hercules. Exista urme care atesta ca si dacii au folosit apele, inainte de venirea romanilor. In 1718, odata cu cucerirea Banatului de catre austrieci, a inceput istoria moderna a Bailor Herculane. Au fost refacute si modernizate baile si drumurile, au fost construite majoritatea edificiilor, care poarta si astazi, desi grav de-teriorate, amprenta stilului baroc austriac. Statiunea a gazduit de-a lungul timpului mari personalitati ale istoriei: imparatul Iosif al II-lea, imparatul Francisc I si imparateasa Charlotte, imparatul Franz Josef si imparateasa Elisabeta. Dupa 1948, Herculane a cunoscut o noua perioada de dezvoltare, ca urmare a numarului mare de vizitatori care primeau bilete gratuite la tratament. Din pacate, din 1989 incoace, statiunea a intrat in regres, nu s-au mai facut multe investitii, iar in prezent este intr-o stare de degradare continua, asa cum ati constatat si dvs.

- Care sunt cei mai importanti factori naturali de cura ai statiunii?

- Principalul factor terapeutic il constituie apele minerale, indicate atat in cura externa, cat si in cea interna. Pe langa aceste izvoare, in statiune mai exista si foraje prin care apele termale de mare adancime sunt aduse la suprafata. Din punct de vedere al compozitiei chimice, apele sunt clorurosodice, calcice, saline, sulfuroase, au si un grad scazut de radioactivitate, ceea ce ajuta foarte mult in tratament. Clima statiunii este continental-moderata, iar datorita conditiilor locale - fiind amplasata pe Valea Cernei, intre Muntii Mehedinti si Muntii Cernei, la o altitudine de 160 m - este in topul climatului mediteranean, avand aceeasi pozitie pe paralela cu Venetia si Nisa. In cadrul climatului local, un rol deosebit il are ionizarea negativa a aerului. S-a stabilit ca ionii negativi au multiple efecte benefice asupra organismului: restabilesc mai rapid parametrii respiratori si circulatori perturbati in urma efortului; cresc rezistenta organismului la efort si la stres; induc o stare de confort biologic. La Baile Herculane se fac si cure de aer, bai de soare, toate acestea influentand benefic orice afectiune. De asemenea, se pot face si cure de teren, recomandate in special pentru bolile locomotorii, pe poteci cu diferite pante si curbe de nivel, care sunt indicate pacientilor in functie de afectiune si de stadiul ei.

- Ce indicatii terapeutice au acesti factori naturali de cura?

- Tinand cont de profilul revistei dvs. si de numerosul public cititor, printre care si multi medici, doresc sa profit de ocazie pentru a face cunoscute, pe larg, bolile care pot beneficia de tratamente naturale eficiente la Baile Herculane, cu mentiunea ca aceasta informatie medicala nu mai exista in alta parte si ar fi pacat sa se piarda.

Boli ale aparatului locomotor

Reumatism inflamator - artralgii dupa reumatisme articulare acute, fara semne clinice si biologice de evolutie; reumatisme secundare infectioase (dupa asanarea focarului si cu VSH sub 30); poliartrita reumatoida (in afara perioadelor acute, cu VSH sub 30, in stadiile II si III, stabilizate biologic, forme clasice cu activitate inflamatorie moderata, mai ales in stadii incipiente, in faze de remisiune, fara deformatii articulare ireversibile); spondilita anchilozanta (cu temperatura normala si VSH sub 30, fara semne de evolutie acuta si complicatii sistemice).
Reumatism degenerativ - boli artrozice ale membrelor inferioare si ale centurii sacro-iliace, artroze ale mainii si ale centurii scapulo-humerale.
Afectiuni degenerative ale coloanei vertebrale - spondiloza cervicala si discopatii cervicale sub forma de sindroame, spondiloze si discopatii dorsale, spondiloze si discopatii lombare.
Boli reumatismale abarticulare inflamatoare sau degenerative - suferinte abarticulare ale membrelor inferioare: tenosinovita piciorului, bursite, aponevrozita plantara, talalgii, deformari dureroase ale piciorului, picior plat, picior scobit, degete in ciocan, hallux valgus, metatarsalgii; suferintele articulare ale membrelor superioare: periartrita scapulo-humerala, umar dureros, umar dureros acut hiperalgic, umar mixt, umar blocat, umar pseudoparalizat, tendinite, suferintele abarticulare ale coloanei vertebrale (nevralgie cervico-brahiala, nevralgie intercostala, sciatica vertebrala).
Afectiuni post-traumatice - redori articulare post-traumatice ori dupa imobilizare, sold operat, aglodistrofie post-traumatica, artroze post-traumatice ale soldului sau umarului, leziuni post-traumatice de nervi periferici, suferinte dupa leziuni de tendoane, tulburari circulatorii si trofice dupa fracturi vindecate, sechele post-traumatice vertebrale fara leziuni medulare, dureri vertebrale de diverse cauze (discopatie capsuloligamentara, radiculara, osteoligamentara, musculara), mobilitate limitata, insuficienta vertebrala prin deficit sau dezechilibru muscular.

Boli ale sistemului nervos

Afectiuni neurologice periferice - paralizii si pareze post-traumatice ale membrelor, polinevrite de diverse cauze (dupa faza acuta), poliradiculoneuropatii in faza sechelara, sindromul de "coada de cal", sechele tardive dupa poliomielita.
Afectiuni neurologice centrale functionale - nevroza astenica vindecata, in scopul profilaxiei recidivelor.
Vicii de atitudine la copii si tineri - capul inclinat inainte, omoplati departati unii de altii, de coloana vertebrala sau de cutie toracica, spatele rotunjit, umerii adusi, bazinul basculat inainte, abdomenul proeminent, tendinta de aplatizare a boltii plantare. Toate aceste afectiuni trebuie sa fie prinse inainte de faza constituirii deformatiilor definitive.

Boli asociate

Pe langa indicatiile majore, in foarte multe cazuri, bolnavii sufera simultan de boli asociate, care pot beneficia de tratament in Herculane.
Convalescenta dupa boli acute si cronice. * Bolile tubului digestiv si ale glandelor anexe: gastrita cronica hipoacida, duodenita cronica, constipatii functionale, diaree cronice functionale, colite cronice, suferinte ale cailor biliare dupa hepatita cronica epidemica (vindecata clinic si biologic), hepatite cronice, hepatoze dupa intoxicatiile cu mercur, plumb etc., diskinezii biliare, sechelele dupa operatii pe cai biliare. * Boli ale aparatului urinar: tulburari renale functionale - albuminurii, cistopielite cronice, litiaza urinara, sechele dupa operatii pe caile urinare. * Boli ale aparatului cardiovascular: hipotensiune arteriala, stari dupa tromboflebita (la 6 luni de la debut, cu VSH si temperatura normale). * Boli dermatologice: eczema cronica, acnee, prurit, prurigo, cheloide, sindrom urticarial, pitiriazis, piodermite, foliculite, seboreea capului, edemul Qunqke. * Boli endocrine: hipofunctii tiroidiene, ovariene, hipofizare, testiculare, suprarenale, paratiroidiene. * Boli ginecologice: vaginite cronice, colpite si cervicite cronice, metroanexite cronice, parametrite si perimetrite cronice, pelviperitonite cronice, trichomoniaza genitala feminina, tulburari functionale menstruale (amenoree, oligomenoree, polimenoree, hipermenoree, dismenoree, hipomenoree), nevralgii pelviene, sindromul premenstrual, sterilitate cauzata de hipoplazie genitala moderata, cu tulburari hormonale moderate. * Boli de nutritie: obezitate, diabet zaharat de tip II, guta, ocronoza, reumatism alcaptonuric. * Boli ale aparatului respirator: traheobronsite cronice, hipertrofie amigdaliana, sinuzite cronice, rinite cronice alergice si nealergice, faringite si laringite cronice. * Manifestari articulare dupa tratamente prelungite cu medicamente (antimalarice de sinteza, corticoterapie locala, chimioterapie tuberculoasa etc.). * Boli profesionale: pneumocomioze (silicoza, asbestoza, antracoza - forme necomplicate, in stadii incipiente), sechele dupa intoxicatii profesionale cu metale grele: mercur, plumb, arseniu, mangan; boli profesionale cauzate de vibratii, trepidatii mecanice, microtraumatisme etc.

- In ce boli sunt indicate apele pentru cura interna?

- Putina lume stie ca apele izvorului Igeea au o compozitie similara cu apele izvoarelor de la Olanesti, utilizate in scop curativ pentru afectiunile renale. Vreau sa remarc, de asemenea, punerea in valoare de catre Societatea Nationala a Apelor Minerale a izvorului de apa plata Domogled, care a fost folosit chiar si de catre romani. In urma cercetarilor facute de medicii din Baile Herculane asupra efectelor terapeutice ale apei, s-a constatat ca datorita mineralizarii foarte scazute poate fi utilizata in cura interna pentru afectiunile pielo-renale, deoarece realizeaza o spalare a cailor urinare. Bolnavii care sufera de pietre la rinichi sunt influentati benefic de cura cu apa plata a izvorului Domogled. La fel si cei care au hipertensiune arteriala: scade nivelul sodiului si, implicit, tensiunea arteriala. De asemenea, este indicata in diskineziile biliare si in afectiunile stomacului. Apa nu se poate contamina, pentru ca provine dintr-un izvor de profunzime care nu poate fi influentat de apa de ploaie, de exemplu. Este o apa microbiologic pura, cu debit mare, care poate sa asigure imbutelierea si comercializarea. Izvorul este captat in conditii sterile si se comercializeaza sub numele de Apa minerala Herculane.

"Pentru consolidarea efectelor, curele trebuie tinute trei ani la rand"

- Observ ca izvoarele de aici au nume foarte sugestive: "baia de friguri si de umflaturi", "baia pentru strambaturi de maini si de picioare"...

- Acestea sunt denumirile date de oamenii din popor, dupa observatiile lor empirice: izvorul de putere, izvorul de stomac, izvorul de friguri, baia de asudare... Desigur, fiecare izvor are si o denumire oficiala, dar de regula, oamenii care cunosc bine statiunea le folosesc pe cele populare.

- Se recomanda reluarea acestor cure, in anumite boli?

- Da, tratamentul se reia anual. Pentru consolidarea efectelor curei, practica medicala recomanda 3 ani la rand. Dupa aceea, se poate lua o pauza de pana la 5 ani.

- Exista facilitati pentru tratamente?

- Pentru a beneficia de asistenta medicala gratuita, metodologia impune ca pacientul sa vina cu bilet de trimitere tipizat, de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Biletele se dau prin Ministerul Muncii si Casele de Pensii, dupa ce medicul de familie sau medicul specialist balneolog ii recomanda tratament la Baile Herculane.

- Statiunea pare parasita, nu mai este animata, ca pe vremuri, iar aceste cladiri superbe sunt intr-o continua degradare. Cine administreaza hotelurile acum?

- Unele s-au vandut, altele au fost concesionate. Bazele de tratament apartin societatii "Hercules S.A.", care s-a privatizat in 2001. S-a incercat astfel demararea unor lucrari de refacere a cladirilor (adevarate opere de arta arhitectonica), care incepusera bine, dar peste cei care au preluat statiunea a cazut un mare ghinion: cutremurul din 1991. In urma lui, a fost nevoie de investitii mari pentru denisiparea si forarea de noi izvoare, deoarece dupa cutremur unele izvoare s-au colmatat sau chiar au disparut. Vechile cladiri, monumente de arhitectura balneara, necesita atat de multi bani, incat nici un investitor nu vrea sa se implice. Ar putea sa intervina statul, in baza Legii monumentelor istorice, dar din partea autoritatilor nu exista nici un interes. Este trist ca o statiune cu atatea valente terapeutice se naruie din cauza indiferentei... Baile Herculane ar putea redeveni un loc de atractie pentru toti europenii, asa cum a fost pe vremuri, cand hotelurile erau pline de danezi, nemti si austrieci...
***
Chiar daca Baile Herculane nu mai arata ca odinioara, dispun inca de resurse terapeutice de mare valoare, de care ar fi pacat sa nu profitati. Ignorati dezinteresul celor care ar trebui sa se ocupe de pastrarea acestor bogatii naturale inestimabile si mergeti la Baile Herculane, pentru trupul si sufletul dvs.