Festivalul International de Scurt si Mediu Metraj NexT

Delia Hanzelik
"Formula AS" va recomanda...

Un nou eveniment cinematografic pe agenda bucuresteana: in saptamana 7 - 13 aprilie veti avea privilegiul sa vizionati la Cinemateca Eforie din Bucuresti, scurtmetraje selectionate in cadrul Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj NexT, un proiect al Societatii Culturale NexT, infiintata in noiembrie 2006, in memoria regizorului Cristian Nemescu si a sound-designer-ului Andrei Toncu. NexT isi propune sa sprijine, sa stimuleze, sa promoveze si sa apere drepturile tinerilor cineasti romani.
Aflat la cea de-a doua editie, Festivalul NexT 2008 se deschide oficial luni seara, la ora 18:30, iar Gala de deschidere va fi urmata de filmele sectiunii Si ei au fost Next Generation, scurtmetraje care poarta semnatura regizorilor Radu Dragomir ("Sambata seara"), Tudor Giurgiu ("Singur(a) pe lume" si "Popcorn Story"), Alexandru Maftei ("In fiecare zi e noapte"), Radu Muntean ("Ea" si "Tragica poveste a celor doi") si Titus Muntean ("Pro Patria").
Competitia NexT cuprinde 30 de filme (alese din peste 600) din 20 de tari. Scurt si mediu metrajele Competitiei vor fi analizate si jurizate de Bernard Payen (Franta) - Presedintele prestigioasei sectiuni Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes, Anna Hoffman (Germania) - coordonator de program in cadrul Festivalului de film de la Berlin, Jamie Travis (Canada) - regizor, si Tudor Voican, scenarist al filmelor "Mihai si Cristina", "Marilena de la P7", "California Dreamin' (Nesfarsit)", prieten si colaborator al lui Cristian Nemescu.
Pe langa sectiunile cu care a debutat anul trecut - Competitie, Festival Friends, Si ei au fost NexT Generation, Semaine de la Critique, NexT-ul aduce trei noi sectiuni in program: Countries in Focus (tari in vizor) - Irlanda, Spania si Suedia, Festival Cities (orase de festival) - sectiune de filme prezentate la importante festivaluri de la Milano, Sarajevo, Lisabona, Ludwigsburg si Future Shorts, sectiune prezentata de organizatia cu acelasi nume, care-si propune sa promoveze scurtmetrajul in lume.
De asemenea, in editia acestui an veti avea prilejul sa participati, impreuna cu cineasti, critici de film si jurnalisti, la seminarii si ateliere sustinute de invitati straini din domeniul cinematografiei. Seminariile gazduite de Orange Concept Store, aflat in Calea Victoriei nr. 41, sunt interesante pentru ca veti putea descoperi care sunt etapele de realizare ale unui film de scurt si mediu metraj, cum se naste sunetul de film, cat de importanta este coloana sonora, de exemplu si, in general, care e drumul filmului pana la faza de distributie. Este imbucurator faptul ca americani, francezi, spanioli, germani, portughezi, greci, canadieni si multi alti specialisti straini sunt interesati de scurtmetrajul romanesc, se implica in festival si vin sa caute talente in randul tinerilor creatori romani atinsi de fiorul celei de-a saptea arte.