Mancaruri cu morcovi

Redactia
Morcovi cu ghimbir si lamaie

Ingrediente (pentru 4 portii): 800 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 275 g piept de pui (fara piele), 125 g taietei lungi, 1 ardei iute rosu (circa 25 g), 450 g morcovi, 40 g ghimbir (se gaseste la supermarket), 3 catei de usturoi, 4 cepe rosii, 1/2 l suc de morcovi, 5-6 linguri sos de soia, 2 linguri zeama de lamaie, 8 frunze de busuioc, 1-2 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:
* Se da zeama de carne in clocot si se fierbe in ea carnea de pui, la foc mic si cu capac, circa 8 minute. Se scoate carnea, se lasa sa se raceasca si se taie bucatele. * Se fierb taieteii al dente, se clatesc cu apa rece si se lasa sa se scurga bine. * Se curata ardeiul iute si se taie fasii, iar morcovii curatati se taie felii subtiri, pe lung, si pe urma fasii. * Se curata radacina de ghimbir si usturoiul si se taie felii subtiri, iar ceapa, rondele groase de 1/2 cm. Se amesteca toate, inclusiv sucul de morcovi si sosul de soia cu zeama de carne, se pun pe foc si se fierb incet, 15 minute. Se incorporeaza fasiile de morcov, se lasa sa fiarba 1-2 minute (nu trebuie sa se inmoaie), apoi zeama de lamaie, taieteii si bucatile de carne. Se lasa sa se infierbante putin mancarea si se serveste cu fasii de busuioc si de ardei iute si stropita cu ulei de masline.

Morcovi cu parmezan si salvie

Ingrediente (pentru 4 portii): 16 morcovi mici (a 40 g), sare de mare (sau iodata), 60 g parmezan ras, piper alb macinat, 6 linguri ulei de masline, 8 frunze mari de salvie, 50 g faina.
Mod de preparare:
* Se pun morcovii curatati intr-o cratita cu putina apa si o priza de sare si se dunstuiesc aproximativ 6 minute. Se amesteca faina, parmezanul ras, piperul si putina sare intr-un vas mai mare, se adauga morcovii fierbinti si se misca vasul, pana ce se amesteca bine morcovii cu faina si parmezanul. Se lasa sa stea 10 minute, ca sa se lipeasca de ei, datorita umezelii. * Se incinge uleiul in doua tigai si se prajesc morcovii, la foc potrivit, pana ce se rumenesc frumos pe toate partile. Cand sunt aproape gata, se adauga frunzele de salvie si se calesc si ele. Se scot morcovii si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta.

Spaghete cu pesto de morcovi

Ingrediente (pentru 4 portii): 600 g morcovi, 125 g ceapa, 1 ardei iute rosu, 3 linguri ulei de masline, sare iodata (sau de mare), 75 g seminte de pin, 1 lingurita coaja rasa de portocala, 1 lingurita cimbru verde, 30 g parmezan ras, 75 g telemea, coaja rasa a unei lamai, piper alb macinat, 300 g spaghete, frunze de busuioc pentru presarat.
Mod de preparare:
* Se curata morcovii si se taie cubulete. Ceapa si ardeiul iute, curatate, se taie marunt si se dunstuiesc toate in 2 linguri de ulei de masline. * Se prajesc semintele de pin intr-o tigaie (fara grasime), se adauga coaja de portocala si frunzulitele de cimbru, se amesteca cu morcovii si parmezanul ras si se maruntesc in robotul de bucatarie. * Se taie telemeaua felii subtiri. Se amesteca 1 lingura de ulei cu coaja rasa de lamaie si cu piperul macinat mai mare si se intinde pe feliile de branza. Se fierb spaghetele al dente in apa cu sare, se lasa sa se scurga si se pun pe farfurii. Se toarna peste ele pesto-ul de morcovi, se aseaza feliile de telemea si se presara cu busuioc.

Dulciuri

Prajitura de morcovi cu mascarpone

Ingrediente (pentru 16 bucati): 300 g morcovi, 5 oua, 175 g zahar (eventual brun), 3 linguri miere, 1 priza sare, coaja rasa si zeama unei portocale, 350 g migdale macinate, 50 g migdale feliate, 75 g faina, 3 lingurite rase cu praf de copt, 75 g stafide, 50 g zahar pudra, 300 g branza de vaci slaba, 300 g mascarpone.
Mod de preparare:
* Se tapeteaza fundul unei tavi dreptunghiulare (27,5 x 18,5 cm) cu hartie pentru copt. Se curata morcovii si se dau pe razatoarea mica. * Se incinge cuptorul la 175. Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma cu 50 g de zahar brun adaugat in ploaie. Restul de zahar se freaca cu mierea, sarea, jumatate din coaja rasa de portocala si 2 linguri de zeama de portocala (aproximativ 4 minute). Se amesteca migdalele, faina si praful de copt si se incorporeaza - jumatate din cantitate - in compozitia preparata anterior. Se adauga spuma de albusuri, stafidele, restul de migdale si morcovii, se toarna aluatul in tava, se coace aproximativ o ora, dupa care se imbiba cu 3 linguri de zeama de portocala amestecata cu 2 linguri de zahar pudra. * Se amesteca restul de zeama si de coaja de portocala cu branza si cu zaharul pudra, apoi cu mascarpone si se acopera cu crema astfel obtinuta prajitura coapta si imbibata cu zeama de portocala.