Proiectul Rosia Montana nu se simte prea bine in Uniunea Europeana

Ion Longin Popescu
Despre Rosia Montana se vorbeste putin in ultimul timp. Altele sunt subiectele la zi, dar asta nu inseamna ca organizatiile de mediu si Justitia au abandonat dorinta de a face dreptate motilor si tarii intregi. Publicam mai jos evolutia evenimentelor din luna martie, o luna purtatoare de vesti bune pentru rosienii care refuza cu eroism sa-si vanda proprietatile si sa puna astfel Gold Corporation in fata faptului implinit.


1. Certificatul de urbanism, anulat definitiv

Justitia isi face din nou datoria! Cel de-al 11-lea important proces este pierdut in serie de compania canadiana! Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv si irevocabil Certificatul de urbanism al companiei RMGC. In urma unei actiuni inaintate de catre Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu si sustinute in Instanta de avocatul dr. Marius Harosa, s-a dovedit ca respectivul Certificat nu contine lista completa a ariilor culturale si de patrimoniu protejate si nici toate facilitatile industriale pentru care RMGC incearca sa obtina autorizatie de constructie. Curtea clujeana sustine, astfel, hotararea curajoasa a Curtii de Apel Alba, care declarase deja ilegale planurile de urbanism pe baza carora a fost emis respectivul Certificat de urbanism.

2. PD-L si PSD ne dau cianura cu de-a sila!

Cu toate ca presedintele Academiei Romane, prestigiosul chimist Ionel Haiduc, a demonstrat in fata Comisiei de Industrii a camerei Deputatilor ca exista metode alternative de exploatare a aurului fara cianuri, Comisia a decis, cu majoritate de voturi (in ciuda opozitiei PNL, UDMR si PRM), ca cianura trebuie folosita in minerit si in viitor. Era de asteptat aceasta recomandare facuta Plenului Parlamentului, de vreme ce responsabilii RMGC ("Gabriel & Radu"), croisera poteca la Palatul Parlamentului, in incercarea disperata de a face "lobby", prin mijloacele specifice acestei companii. Ei au adus-o "plocon" pe capul deputatilor chiar si pe ambasadoarea Canadei la Bucuresti, care, depasindu-si atributiile, a pledat pentru mentinerea cianurii in exploatarile miniere. Din pacate, romanii din PD-L si PSD au hotarat ca interesul national poate fi subordonat fara probleme interesului unei companii private de peste Ocean. Cum alegerile viitoare vor fi uninominale, ar fi bine sa ne amintim de urmatorii domni care sustin cianura: Presedintele Comisiei, Iulian Iancu (PSD), Constantin Petrea (PD-L), Aurelia Vasile (PSD), Ioan Bivolaru (PSD), Anca Boagiu (PD-L), Cristian Boureanu (PD-L), Laurentiu Mironescu (PD-L), Corneliu Momanu (PD-L), Marcel Piteiu (PD-L), Claudiu Pop (PSD), Liviu Rusu (PSD), Victor Sanda (PSD). De subliniat ca parlamentarii Aurelia Vasile (PSD) si Anca Boagiu (PD-L) au fost cei mai aprigi sustinatori ai cianurii. Europarlamentarul PSD, Daciana Sarbu, si-a exprimat dezamagirea fata de reprezentantii PSD in cadrul acestei comisii, care prin votul lor "nu numai ca au girat o crima la adresa mediului, dar au si contrazis punctul de vedere oficial al partidului, exprimat in toamna anului trecut, si care sprijinea aceasta initiativa legislativa".

3. RMGC, amendata cu 4,8 milioane de dolari de statul roman!

In data de 5 martie 2008, Gabriel Resources a prezentat investitorilor sai raportul de activitate pe anul 2007. Raportul insumeaza lista insucceselor in serie, din care mentionam: suspendarea procedurii de Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM), reducerea personalului cu circa 200 de persoane, amenzi de 4,8 milioane de dolari din partea autoritatilor romane, anularea planurilor de urbanism. Cu privire la amenda Fiscului, "imaculata" companie, care afirma pe toate drumurile ca ia in serios responsabilitatile sale din Romania, a fost sanctionata pentru neplata unor taxe si impozite. In fine, o alta veste usturatoare vine tot de peste Ocean: analistii de la RBC Capital Markets au scazut calificativul acordat Gabriel Resources Ltd (GBU) de la "rentabil" la "nerentabil" - ceea ce le-ar fi putut spune cu ani in urma si specialistii romani in minerit.

4. Ministerul Mediului a aplicat corect legea

Gold Corporation a dat in judecata Ministerul Mediului, spre a obtine condamnarea acestuia pentru indrazneala de a opri procedura de evaluare a impactului asupra mediului. Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja recent in acest caz, respingand exceptia de neconstitutionalitate invocata de companie. "Ministerul Mediului", se spune in decizia Curtii, "a aplicat obiectiv legea, in momentul in care a comunicat RMGC faptul ca Ministerul este in imposibilitate de a continua procedura de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul Rosia Montana". Motivul invocat de minister, ca certificatul de urbanism nr. 105/27.07.2007 este suspendat de drept, a fost considerat de Curte corect si imposibil de ignorat, asa cum sunt de altfel si celelalte sentinte date de Justitie in ultimul timp. Sperand in bunavointa unei noi guvernari PD-L, directorii "Goldului" nu-si dau seama ca au intrat intr-o fundatura. Nimeni nu va putea sa-i scoata din ea, trecand peste hotararile judecatoresti. Ne aflam, totusi, in Uniunea Europeana. Unde este limpede ca RMGC nu se simte prea bine.