Scordolea (salata) de nuci
Ingrediente: 200 g miez de nuca, 4 catei de usturoi, 4 chifle sau 2 franzelute albe, 100 g untdelemn, 1/2 lamaie, sare.
Mod de preparare: Se piseaza (nu se macina) nucile bine intr-un mojar, apoi se pun pe o farfurie. Se curata usturoiul si se da pe razatoarea cea mica sau se piseaza si el tot in mojar. Miezul chiflelor se inmoaie in apa, se stoarce in mana, se sfarama si se freaca intr-un castron, impreuna cu usturoiul si untdelemnul, turnat ca la maioneza, putin cate putin. Dupa ce s-a terminat tot untdelemnul, se subtiaza compozitia cu zeama de lamaie, se adauga nucile pisate, se amesteca totul, se freaca din nou cu lingura de lemn pana se obtine o pasta, asemenea unei alifii. Se gusta de sare si de lamaie, apoi se aseaza pe o farfurie. Se serveste pe paine (prajita e si mai buna) sau alaturi de cartofi fierti in coaja si apoi curatati.
Salata de cartofi calugareasca
Ingrediente: 8 cartofi, 4 linguri de boabe de fasole fierte, 2 cepe mari de apa, 4 linguri de untdelemn, 2 linguri otet, 1 lingura de tarhon tocat, sare.
Mod de preparare: Se spala bine cartofii si se pun la fiert in apa sarata clocotita si, cand sunt gata, se curata fierbinti de coaja, se taie felii subtiri sau cubulete, se stropesc calzi cu untdelemn. Separat, se taie ceapa rondele si se sareaza pentru a se inmuia. Cand cartofii sunt reci, se amesteca cu ceapa si fasolea boabe. Din untdelemn si otet se bate bine o emulsie in care se pune sare si tarhonul tocat. Se toarna peste salata. Se serveste dupa cel putin o jumatate de ora de la pregatire.
SUPE
Supa de mazare cu cartofi
Ingrediente: 1/2 kg cartofi, o conserva de mazare sau o punga de mazare congelata, 1 l apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, 4 linguri de seminte de floarea-soarelui (sau dovleac) decojite usor prajite, 1 legatura de patrunjel, 2 linguri de untdelemn.
Mod de preparare: * Se curata cartofii de coaja, se taie in sferturi, se spala, apoi se pun sa se caleasca in uleiul incins pana devin sticlosi. Se adauga mazarea, se lasa si ea 2-3 minute sa se caleasca, apoi se toarna deasupra apa fiarta cu Delikat si se lasa totul sa fiarba la foc mic. Se gusta supa de sare, iar cand e gata, se pun in ea patrunjelul tocat si semintele de floarea-soarelui sau dovleac, usor prajite intr-o tigaie, fara untdelemn. (Cine posteste cu lactate sa adauge la urma o lingura de smantana.)
MANCARURI
Budinca cu cartofi si dovlecei
Ingrediente (pentru 4-6 portii): 1 kg de cartofi, 1 kg de dovlecei mijlocii, 1/2 kg rosii proaspete sau rosii intregi (din conserve italiene), 6 catei de usturoi, o legatura de patrunjel, 1 1/2 ceasca untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: * Se curata si se spala cartofii, se taie in felii rotunde. Se curata de coaja si se spala dovleceii, se taie orizontal, in felii lungi. Intr-o tava mijlocie, se toarna pe fund o parte din untdelemn, se aseaza un rand de dovlecei. Se sareaza, se pipereaza, se presara peste ei patrunjelul tocat. Rosiile proaspete se curata de coaja (cele din cutie se folosesc ca atare), se toaca marunt si se varsa peste dovlecei. Deasupra se pune un rand de cartofi, apoi iarasi un rand de rosii, unul de dovlecei, iar deasupra se pune usturoiul tocat, amestecat cu patrunjelul si rosiile ramase. Se sareaza, se pipereaza, se toarna deasupra 2-3 cesti de apa, amestecata cu uleiul ramas. Se lasa la cuptor aproximativ o ora. Dovleceii pot fi inlocuiti cu vinete.
Praz scazut
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg praz, o ceapa mijlocie, un morcov, 1 1/2 cescuta ulei, zeama de la o jumatate de lamaie, o lingurita orez, 1 1/4 pahar de apa, 1/2 lingurita sare.
Mod de preparare: Curatati prazul de partea verde si de mustati. Taiati-l in bucati de 5 cm fiecare. Curatati ceapa si morcovul, spalati-le si tocati-le marunt (morcovul se da pe razatoare). Puneti la incins untdelemnul in cratita. Caliti mai intai ceapa, pana devine aurie, apoi adaugati morcovul, pe urma prazul, apa, sarea si zeama de lamaie. Lasati sa fiarba totul la foc mic, vreme de o jumatate de ora. Adaugati orezul si lasati-l pe foc inca 15 minute, apoi trageti cratita deoparte sa se raceasca. Se serveste rece.
Dulciuri
Cornulete de post
Probati cu incredere o reteta de post simpla, economica, usor de facut. Faceti o coca dintr-un pahar cu ulei, 1/2 pahar cu bors, 30 g drojdie de bere proaspata sau 1 lingurita cu varf de drojdie uscata (se gaseste de vanzare in plicuri), 1 lingura esenta de rom, coaja de lamaie sau portocala rasa, 600-700 g faina. Se framanta bine, se lasa cateva minute acoperita. Apoi se intinde o foaie, se taie dreptunghiuri care se umplu cu bucatele de rahat sau cu gem mai tare si se formeaza cornulete.
Cuptorul se incinge dinainte si se reduce pana la potrivit in momentul introducerii tavii. Dupa ce s-au copt, cornuletele fierbinti se trec prin zahar pudra vanilat.