Despre gradinarit

Redactia
Pentru ca plantele sa nu fie inghesuite.

•  O eroare comuna, atunci cand se fac plantari, consta in subestimarea taliei plantelor, cand ajung la varsta adulta. Puse prea aproape unele de altele, radacinile florilor sau arbustilor se vor stingheri intre ele, facilitand aparitia unor deformari sau boli. Ca regula generala, intre doua plante se lasa spatiu cat ocupa o alta planta de acelasi soi.


O ambianta benefica.

•  Totusi, plantele nu trebuie sadite nici la distanta prea mare. E bine ca la maturitate frunzele lor sa se atinga usor. Aceasta va crea o ambianta benefica pentru majoritatea celorlalte plante, datorita umbrei create si umiditatii care se pastreaza mai bine in sol.


Rotatia culturilor.

• Joaca un rol important in prevenirea daunatorilor si a bolilor care ameninta gradina. Neplantand mereu aceeasi planta in acelasi loc, dusmanii gradinii sunt derutati si isi pierd puterea obisnuita. Idealul consta in a evita sa plantezi aceeasi cultura intr-un strat mai mult de trei ani la rand.


Aliniati-va plantele nord-sud.

•  Distribuiti-va sirurile de legume de la nord spre sud, astfel ca marginile straturilor sa primeasca aceeasi lumina solara de-a lungul zilei.


Ca sa aveti randuri drepte.

• Daca vreti ca legumele sa va creasca in randuri drepte, puneti pe pamant o scandura ingusta si varati in pamant rasadurile sau semintele de-a lungul ei. O alta solutie este sa intindeti sfori peste straturi si sa plantati semintele sau rasadurile de-a lungul lor.