David Servan-Schreiber despre ALIMENTELE ANTI-CANCER

Redactia
Buruiana din gradina cu flori

Profesorul T. Colin Campbell de la Universitatea din Cornell (SUA), autorul unuia dintre cele mai complete studii realizate vreodata asupra legaturii dintre cancer si obisnuintele noastre alimentare, si-a petrecut copilaria la tara. Poate ca apropierea lui de pamant l-a ajutat sa formuleze mai bine ca nimeni altul raportul dintre dezvoltarea cancerului si alimentatie. Anume, el a comparat cele trei etape de crestere a tumorilor (initiere, promovare si progresie) cu etapele de crestere a buruienilor care invadeaza gradinile. Initierea este faza in care grauntele e pus in pamant. Promovarea e faza in care samanta devine planta, iar progresia e perioada in care buruiana creste necontrolat, invadand celelalte plante din straturile gradinii, cararile dintre ele si toata curtea, pana afara, pe trotuar: o explozie nebuna si necontrolata, exact ca aceea declansata de cancer in organism.
Initierea (prezenta unei celule cancerigene) depinde in mare masura de genele noastre si de substantele toxice prezente in mediul in care traim (radiatii, produse chimice cancerigene etc.).
Promovarea (cresterea bolii) depinde, la fel ca si la buruieni, de existenta unor conditii indispensabile: un teren favorabil, in cazul lor, apa si soarele, in cazul cancerului, conditiile pe care noi insine le cream pentru ca boala sa se dezvolte. Iar ele tin, in primul rand, de alimentatie.
In cartea scrisa dupa 35 de ani de experiente asupra rolului factorilor nutritionali in dezvoltarea cancerului, Campbell trage urmatoarea concluzie: "Dezvoltarea cancerului poate fi reversibila, in functie de faptul daca prima micro-tumora aparuta in organism primeste sau nu conditiile necesare dezvoltarii sale. La acest nivel, factorii nutritionali joaca un rol decisiv. Unii dintre ei hranesc cresterea cancerului. Altii o incetinesc. Cancerul prospera atunci cand sunt mai multi factori favorabili decat defavorabili. Atunci cand factorii defavorabili domina, cancerul isi incetineste dezvoltarea sau chiar si-o stopeaza. Importanta acestei reversibilitati este enorma." Cu alte cuvinte, de felul in care ne alimentam depinde infrangerea bolii.
Cativa ani mai tarziu, in revista englezeasca "Nature", cercetatorii in domeniul cancerului de la Universitatea din San Francisco au dovedit actualitatea acestei idei, chiar pe celule canceroase foarte agresive. Daca mediul in care se afla tumora cancerigena e lipsit de factorii inflamatori necesari cresterii, ea nu reuseste sa se dezvolte. Or, acesti factori inflamatori sunt direct tributari alimentatiei noastre. Printre ei se numara zaharul rafinat, lipsa acizilor grasi Omega 3, hormonii de crestere prezenti in carne sau anumite produse lactate. La polul opus se afla alimentele "antipromotoare de cancer", prezente cu prioritate in fructe si legume.

ALIMENTE-MEDICAMENT ANTICANCER

Farfuria model

Alimentatia anti-cancer e compusa, mai ales din legume si leguminoase acompaniate de untdelemn de masline (sau ulei de in sau unt biologic), usturoi, ceapa, ierburi si condimente. In loc sa se afle in mijlocul farfuriei, carnea si ouale trebuie sa fie facultative si sa serveasca doar de adaus pentru gust. Este exact inversul tipului de farfurie occidentala (si romaneasca, n. red.) care aseaza carnea in mijlocul farfuriei, decorand-o cu cateva legume, imprejur.
Cele mai puternice alimente anti-cancer

CEAIUL VERDE

Bogat in polifenoli, el reduce cresterea noilor vase de sange necesare dezvoltarii tumorii si metastazelor. Este, de asemenea, un puternic anti-oxidant, un detoxifiant (activeaza enzimele din ficat care elimina toxinele din organism si faciliteaza moartea celulelor cancerigene prin apoptoza). In laborator, s-a dovedit ca ceaiul verde sporeste efectele radioterapiei asupra celulelor canceroase.
Atentie! Ceaiul negru e fermentat, un procedeu care distruge in mare parte polifenolii. Ceaiul verde japonez e mai puternic si, deci, mai recomandabil decat ceaiul verde chinezesc. (E foarte bogat in polifenoli.)

Mod de folosire

Eliberarea substantelor active din planta necesita o infuzare prelungita, de circa 10 minute. Ideal este sa infuzati 2 grame de ceai verde, vreme de 10 minute, intr-un ceainic, si sa-l consumati cel tarziu in ora care urmeaza, fiindca dupa aceea, polifenolii dispar. Se recomanda ingerarea a 6 cesti pe zi.
Atentie! Anumite persoane sunt sensibile la cafeina continuta in ceaiul verde si pot suferi de insomnie, daca il beau dupa orele 16.

CURCUMA

Curcuma (un praf galben care intra in compozitia produsului alimentar curry) este anti-inflamatorul natural cel mai puternic al momentului actual. El contribuie, de asemenea, la inhibarea celulelor canceroase prin apoptoza. In laborator, s-a dovedit ca sporeste eficienta chimioterapiei si reduce progresia tumorilor.
Atentie! Pentru a fi absorbit de catre organism, curcuma trebuie sa fie amestecat cu piper negru. Ideal este sa fie solubilizat in ulei de masline sau de in. Diferitele soiuri de curry nu contin decat 1/5 curcuma, de aceea trebuie folosit praful pur.

Mod de folosire

O jumatate de lingurita de pudra de curcuma se amesteca cu o lingurita de untdelemn de masline, cu un varf de cutit de piper negru si un strop de miere. Poate fi adaugat in supe, salate, vinegreta.

GHIMBIRUL

Si radacina de ghimbir actioneaza ca un puternic anti-inflamator, antioxidant si, totodata, ucide celulele canceroase. Infuzia de ghimbir poate fi utilizata si la reducerea transpiratiei care insoteste de obicei chimioterapia sau radioterapia.

Mod de folosire

Radeti o bucata proaspata de ghimbir (se gaseste in supermarket), intr-o salata de legume fierte in abur sau preparate la tigaie, in putin untdelemn. Sau puneti fructe la marinat, impreuna cu suc de lamaie verde si ghimbir ras (puteti adauga si un strop de miere, daca va place gustul mai dulce). Infuzie: lasati la infuzat vreme de 10-15 minute un deget de ghimbir taiat bucatele, peste care turnati o cana de apa clocotita. Se poate bea cald sau rece.

CRUCIFERELE

Varza (alba, rosie, de Bruxelles, chinezeasca), conopida, broccoli - contin substante foarte puternic anti-cancerigene. Ele opresc evolutia celulelor precanceroase in tumori maligne. Favorizeaza, de asemenea, sinuciderea celulelor canceroase, blocand angiogeneza.
Atentie! Varza, broccoli si celelalte surate ale lor nu trebuie fierte, fiindca substantele anticancerigene dispar.

Mod de folosire

Fierbere scurta, in vapori de apa, salate crude sau calire rapida, in putin untdelemn de masline.

USTUROIUL, CEAPA, ARPAGICUL VERDE, PRAZUL

Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante medicinale (s-au gasit prescriptii medicale cu usturoi pe tablitele de lut sumeriene, cu trei mii de ani inainte de Hristos). In primul razboi mondial, a fost folosit pe larg, ca anti-infectios, in pansarea ranilor. In cel de-al doilea razboi mondial, in lipsa de antibiotice, soldatii rusi mancau tone de usturoi, incat planta a si fost botezata "penicilina ruseasca".
Compusii sulfului, prezenti in aceasta familie de plante ("alliacee"), reduc, in parte, efectele cancerigene ale nitrosaminelor care se formeaza pe carnea prea fripta sau in tehnologia fabricarii tutunului de tigara. Usturoiul & co induc apoptoza celulelor in cancerul de colon, al sanului, plamanilor, prostatei si in leucemie. Studiile epidemiologice au demonstrat o reducere a cancerului renal la persoanele care mananca mult usturoi si ceapa. Printre altele, toate legumele din aceasta familie stabilizeaza nivelul zaharului in sange, ceea ce reduce secretia de insulina si, drept urmare, cresterea celulelor canceroase.
Atentie! Moleculele active ale usturoiului se elibereaza in momentul zdrobirii cateilor si sunt mai bine absorbite de organism daca sunt combinate cu untdelemn (mujdei).

Mod de folosire

Atat ceapa cat si usturoiul se consuma de preferinta crude si rase, amestecate in salate de legume sau calite usor in untdelemn. Se pot amesteca cu curry si curcuma sau pot fi puse pe paine neagra (preparata din patru cereale) si unsa cu putin unt natural taranesc.

LEGUME SI FRUCTE BOGATE IN CAROTEN

Dintre ele fac parte morcovii, dovleceii, bostanul, sfecla, caisele si toate celelalte legume si fructe colorate viu, in portocaliu, rosu, galben si verde. Ele poseda cantitati mari de vitamina A si licopen, care au capacitatea dovedita de a inhiba progresia celulelor canceroase dintre cele mai agresive (de exemplu: gliomii creierului). In plus, multiplica celulele sistemului imunitar si le intareste capacitatea de a ataca celulele tumorale.

ROSIILE

Licopenul din rosii este asociat cu cresterea duratei de viata a bolnavilor de cancer la prostata, in conditiile in care acestia consuma cel putin de doua ori pe saptamana sos de rosii.
Atentie! Pentru a elibera licopenul, trebuie ca rosiile sa fie fierte (transformate in sos). Absorbtia lui e facilitata de prezenta unui corp gras (uleiul).

Mod de folosire

Sos de rosii din conserve, dar fara E-uri si adaos de zahar. Dar cel mai bine e sa il preparam singuri: se pun pe foc doua rosii mari, taiate marunt, cu putin untdelemn de masline. Se pot adauga: usturoi, ceapa, tofu, chimen, curcuma, piper etc.

IERBURI SI CONDIMENTE

Ierburile folosite la gatit, precum rozmarinul, cimbrul, oreganul, busuiocul, menta, mararul, tarhonul - sunt foarte bogate in uleiuri esentiale, din familia terpenelor. Ele grabesc apoptoza celulelor canceroase si le reduc inmultirea, blocand enzimele necesare invaziei tesuturilor vecine. Carnosolul din rozmarin, de exemplu, este un puternic anti-oxidant si anti-inflamator. S-a demonstrat capacitatea lui de a accentua efectul chimioterapiei si de a ataca celulele canceroase foarte rezistente la tratament.
(Continuare in numarul viitor)

(Traducere si adaptare din volumul "ANTICANCER", in curs de aparitie la ELENA FRANCISC PUBLISHING, tel. 021/224.45.35, e-mail: office@efpublishing.ro www.efpublishing.ro. Multumim editorilor pentru oportunitatea creata, de a le prezenta in avant-premiera cititorilor revistei "Formula AS", informatii de interes exceptional.)