Retete de post

Redactia
SALATE

Salata de morcovi

Ingrediente: 800 g morcov, 2 castraveti, un sfert de pahar de suc de rosii.
Mod de preparare:
Se curata castravetii, se taie cubulete mici, se amesteca cu suc de rosii, sare, piper negru dupa gust si se lasa la marinat 15-20 de minute. Morcovul se da pe razatoare, inainte ca salata sa fie servita la masa.

Salata bulgareasca

Ingrediente: 2 rosii, 1 ardei gras, 1 morcov, 100 g varza proaspata, 4-5 catei de usturoi, frunze de marar, patrunjel, telina, suc de lamaie, putin ulei.
Mod de preparare:
varza si ardeiul se taie fasii subtiri, morcovul si rosiile se dau prin razatoarea cu gauri mari, usturoiul se piseaza, verdeata se taie marunt. Se amesteca compozitia si se adauga suc de lamaie, ulei, sare si piper dupa gust.

Salata cu prune uscate

Ingrediente: un sfert de varza, 1 morcov, 1/2 de lamaie, un pahar de prune uscate, inmuiate in apa cu 3-4 ore inainte.
Mod de preparare:
Varza se taie marunt, se freaca cu sare dupa gust. Daca lasa mult suc, se da deoparte mai mult de jumatate din lichid. Prunele si lamaia se taie marunt, iar morcovul se da pe razatoare. Se amesteca bine cu putin untdelemn si condimente dupa gust.

CIORBE NEFIERTE

O reteta foarte veche

2 pahare de fulgi de ovaz si 2 litri de apa fierbinte se lasa la fermentat intr-un loc cald, timp de 3 zile, apoi se strecoara si se stoarce bine zeama prin panza deasa. In lichidul obtinut se fierb 3-4 cartofi taiati cubulete. Se raceste supa pana la temperatura camerei si se adauga legume crude: sfecla rosie, morcov, ceapa, napi, telina, toate tocate.

Ciorba cu paine graham

Se prepara bors din 500 g sfecla rosie, taiata felii subtiri, 2,5 litri apa calda, 1/2 lingurita drojdie, 4 linguri de zahar si o felie de paine neagra uscata. Amestecul se lasa 3-4 zile intr-un loc cald, pentru fermentare, apoi se strecoara. Painea graham se taie cubulete, se usuca in cuptor. In farfurii se pune ceapa taiata marunt, usturoi pisat, 2 linguri de ulei nerafinat, ceapa verde. Se toarna borsul de sfecla, se sareaza dupa gust, se adauga grahamul.

MANCARURI

Spaghete cu sos de nuci

Ingrediente: 100 g miez de nuca, 1 lingurita de stafide, 2 ardei iuti, 30 g margarina, piper, scortisoara, sucul si coaja de la 1/2 lamaie, 300 g spaghete, sare.
Mod de preparare:
Se piseaza (mare) nucile. Se taie ardeii in doua, se curata de seminte, se spala bine si se taie in ineluse. Se pune margarina la incins (se poate folosi si un untdelemn bun) si se calesc in ea nucile, stafidele, ardeii. Se adauga piperul macinat si praful de scortisoara (dupa gust), sucul si coaja de lamaie rasa. Separat, se fierb spaghetele in apa cu sare. Se strecoara si se servesc fierbinti cu sosul de nuci.

Pilaf de urzici

Ingrediente: 500 g urzici, 3/4 pahar orez, 1 ceapa, 3-4 linguri de untdelemn, sare, o jumatate cutie ciuperci taiate (facultativ).
Mod de preparare:
Se spala bine urzicile (numai frunze), apoi se pun sa dea un clocot in apa sarata. Se scurg de apa si se toaca, nu prea marunt. Se incinge untdelemnul in cratita si se pune in el mai intai orezul, pana devine sticlos, ceapa tocata, care se lasa sa se inmoaie, apoi ciupercile bine stoarse. Separat, apa in care au fiert urzicile se mai da o data in clocot si se pune in ea o lingurita de Vegeta sau Delikat. Se toarna peste orez, putin cate putin, asteptand sa se umfle. Cand este pe jumatate fiert, se adauga urzicile tocate si inca putin lichid. Se lasa sa fiarba la foc mic, cu cratita descoperita. Se gusta de sare si piper. Fiertura trebuie sa fie moale.

Dulciuri

Terci din malai

Se fierb 150-200 g prune uscate, se inlatura samburii, apoi se fierb din nou pana se inmoaie complet. Se adauga in ploaie 1/3 pahar de malai. Se fierb prunele cat mai este nevoie.

Gris cu mere

In 500 ml apa se fierb timp de 10 minute 70 g de gris, cu un praf de sare si 3-4 lingurite zahar brut. Dupa racire, se adauga un mar taiat cubulete si putina miere.