Frumoase, inteligente, dar singure... De ce?

Adina Bran
Un adevarat fenomen: tot mai multe femei, pline de calitati si dornice de iubire, n-au nici un barbat in viata lor. O psiholoaga si doua celibatare vorbesc despre singuratate si teama de dragoste

Femeia de firma

Aproape fiecare a treia femeie cu studii universitare din Europa si America nu-si gaseste un tovaras de viata. Iar numarul lor creste vazand cu ochii... si-n Romania. Femeia celibatara a aparut si la noi. Mai exact, "femeia de firma". Interesata in primul rand de profesie si abia in ultimul rand de barbati.
Avem a face cu un model al viitorului sau cu o eroare a naturii? La drept vorbind, barbatii ar trebui sa stea la coada pentru niste femei ca ele: sunt tinere, instruite, arata bine si le-ar placea sa-si duca viata alaturi de un partener inteligent. Cu toate astea, traiesc singure, fiindca nu exista barbati pe masura lor; barbati potriviti! Nu vorbim despre un caz izolat: numeroase femei cu diploma universitara traiesc singure, si tendinta este in crestere. La barbati este invers: in alegerea partenerei, ei se orienteaza mai degraba spre un nivel intelectual inferior. O femeie nu prea scolita, dar supusa si eficienta casnic. Important nu este sa porti discutii filosofice in bucatarie, ci sa ti se puna in fata o mancare ca lumea. La femei este mai complicat. O femeie activa, pasionata de profesia ei, isi doreste pe cineva cel putin egal. Acesta este un principiu vechi de cand lumea, insa lucrurile se complica din ce in ce mai mult in zilele noastre, cand numarul femeilor cu studii creste constant. Ba si mai grav! Studiile efectuate in ultima vreme arata ca in timp ce fetele devin tot mai harnice la invatatura, baietii sunt tot mai lenesi, o perspectiva destul de sumbra pentru viitorul iubirii. In prezent, aproximativ 18% din tinerele cu calificare superioara ar trebui sa se marite sub nivelul lor, pentru a mentine echilibrul relatiilor dintre sexe la scara nationala. Ce e de facut? Raspunsul la intrebare ne-a fost oferit de d-na psiholog Felicia Vermure.

"Modelul mamelor si bunicilor noastre a disparut"

- Un fenomen la moda in lumea occidentala se intalneste, pe scara larga, si-n Romania: "femeia de firma". E vorba despre femei cu activitati profesionale intense, care prefera singuratatea vietii in doi. Cum explicati aceasta aplecare spre celibat?

- Cand o femeie munceste ca un barbat si face o cariera de succes, ea nu se mai poate dedica unei relatii ca o femeie obisnuita. Modelul mamelor si bunicelor noastre, intretinute de soti, a disparut. Vremurile sunt grele si o familie nu poate fi intretinuta doar de barbat. Sau daca este, pretul se simte in viata familiei. Pe de alta parte, de ce sa refuzi o cariera frumoasa daca poti sa o faci? Dragostea nu dureaza o eternitate, dar meseria, da! Din nefericire, statutul social al acestor femei este prea ridicat si ii incomodeaza deseori pe barbati, carora le place ca femeia sa fie dependenta de ei. Barbatul cauta o relatie "in jos" (de subordonare), femeia o relatie "in sus" sau cel putin de egalitate. Rar vedem astazi o femeie "in paine" alegandu-si un partener cu pozitie mai modesta. Si daca o face, cuplul e indata suspectat ca si-a intemeiat relatia pe o simpla atractie sexuala, in special daca barbatul este cumva mai tanar. Prin urmare, cu cat o femeie este mai instruita, cu atat mai restranse sunt posibilitatile ei de optiune pe piata conjugala, mai bine zis pe cea a relatiilor, fie ele oficializate sau nu.

- Profesia devanseaza fericirea in doi?

- Si femeile de succes isi doresc un barbat alaturi - insa in conditiile stabilite de ele. Aceasta schimba comportamentul adoptat la constituirea unui cuplu: daca cel gasit nu este partenerul potrivit, atunci mai bine sa renuntam la el si sa cautam ceva nou. Poate ca datorita acestei libertati moderne, multe femei sunt mai fericite decat mamele si bunicile lor. Dar nu toate! Nu e chiar asa de usor sa traiesti fara dragoste si fara familie.

- Cele mai recente statistici dovedesc fara echivoc: aproape doua treimi din femeile cu studii superioare nu au copii pana la varsta de 35 de ani.

- Intr-un sondaj de opinie din primavara acestui an, "partenerul nepotrivit" era indicat ca motiv principal al lipsei copiilor. Nu este intru totul adevarat. Dorinta capatuielii, a unei meserii de succes, aducatoare de bani, amana maternitatea. Astazi, fetele studiaza cu mai mult sarg si obtin mai multe diplome decat baietii. Si-au insusit pe deplin indemnul sa invete, sa se califice si sa faca cariera. Copiii nu se mai afla pe primele locuri in lista lor de prioritati: "Mai tarziu, sa vedem". Mai intai e bacalaureatul, apoi examenul la facultate, apoi studiile, apoi urmeaza masterat, o specializare in strainatate. Majoritatea absolventelor de studii superioare au adoptat, astazi, acest program, facilitat si de oportunitatile aparute in ultimul timp si care inainte de '89 nu existau. Si-apoi, inainte de a se gandi serios la copii, trebuie sa testeze temeinic convietuirea cu un viitor partener, sa-si cumpere o casa, o masina, si, bineinteles, sa-si urmeze cu maximum de atentie ascensiunea profesionala, caci altfel stradania lor de atatia ani ar fi in zadar. In perioada de activitate maxima a vietii lor, adica intre 28 si 35 de ani, femeile au agenda prea incarcata. Si daca problema gasirii unui partener nu si-a aflat o rezolvare optima, adesea va fi prea tarziu pentru ele ca sa mai aiba copii.

- Oricine a intalnit in cercul sau de cunostinte o asemenea femeie: nostima, atragatoare, extrem de inteligenta si cu o munca interesanta. Si fiecare se intreaba: cum de nu si-a gasit perechea?

- Explicatia ar putea fi aceea ca ea isi pune mereu intrebarea daca nu cumva exista un barbat mai bun decat cel langa care se afla acum. Pe care l-a depasit si langa care sta din condescendenta. Din pacate, multe dintre femei sufera de un soi de obsesie perfectionista. Alearga toate dupa marea iubire, dar din prudenta, nu se grabesc cu casatoria. Trebuie sa fie sigure ca, atunci cand semneaza contractul nuptial, au obtinut o marfa de cea mai buna calitate: barbatul cel mai aratos si mai cultivat, cel mai fermecator si mai atletic, cel mai tandru si, nu in ultimul rand, cu venitul cel mai consistent. Indeosebi femeile cu calificare superioara, care sunt independente financiar si pot astepta pana vor intalni exact ceea ce doresc, tin sa fie absolut sigure ca au facut alegerea perfecta.

- Prin ce gresesc?

- E o iluzie. Visul unei relatii ireprosabile le impinge sa tot incerce, pana va fi prea tarziu ca sa mai poata avea copii si nu vor mai fi in stare sa-si sacrifice capriciile si tabieturile in favoarea unei relatii, iar toti barbatii "eligibili" vor fi disparut de pe piata.

- De ce le vine atat de greu barbatilor sa se adapteze unei "femei de firma"?

- In ultimii 25 de ani, femeile au progresat enorm, au castigat multa autoritate si influenta. Barbatii sunt mai putin favorizati ca odinioara. Ba chiar mai rau, acum se vad obligati sa-si aduca si ei contributia la treburile gospodariei. Iar asta, cinstit vorbind, nu e neaparat ceva care sa te umple de fericire. Bucuriile pe care ti le ofera copiii sunt linistite, nespectaculoase. Multi dintre barbati, pur si simplu n-au chef sa renunte la o parte din satisfactiile lor profesionale pentru a prelua jumatate din munca domestica a unei partenere, la fel de dornica de a face cariera ca si el.

- Si dvs. sunteti o femeie de firma. Cu toate astea, v-ati adus pe lume fiica la 24 de ani si abia dupa aceea v-ati pregatit lucrarea de doctorat. Ce a fost asta? Planificare sau o intamplare fericita in biografia dvs.?

- O intamplare fericita. Altminteri, probabil ca m-as fi concentrat asupra studiilor si a carierei si poate ca n-as fi avut niciodata un copil. Ma protejasem corect cu o diafragma, care totusi a dat gres, asa ca am ramas insarcinata, la numai trei luni dupa ce il cunoscusem pe sotul meu. Eram indragostiti si convinsi ca, impreuna, vom reusi sa ne crestem copilul. Asa a si fost.

- Oare felul in care le judecati pe femeile profesioniste nu este prea aspru?

- Eu nu contest nimanui dreptul de a lua o decizie individuala, ci observ doar ca noul tip de femeie moderna, care se profileaza la orizont chiar si in Romania, nu da suficienta atentie familiei si nici macar nu cauta raspunsuri la intrebarea "Cum pot fi impacate maternitatea si cariera?". Caci este inacceptabil ca, de dragul carierei, femeia sa renunte la o parte esentiala a feminitatii sale, cum e aceea de a naste copii.

- Fiica dvs. a implinit 18 ani. O veti sfatui sa-si abandoneze cariera in beneficiul casniciei?

- Fara indoiala ca nu. Dar sper ca va avea curajul sa-si traiasca viata un pic mai dezordonat, cu mai putina planificare decat se obisnuieste astazi si cu mai multa disponibilitate de a-si asuma riscuri.

Trei pareri

ANDREI SZABO,
manager, 37 de ani


- De ce barbatii puternici nu suporta ca femeile sa fie mai inteligente decat ei si sa aiba mai mult succes?

- Barbatii detesta sa se simta inferiori, fie in raport cu alti barbati, fie cu femeile. A recunoaste superioritatea cuiva inseamna sa admiti ca celalalt e mai bun ca tine, intr-o privinta sau alta. Barbatii cred ca trebuie sa ajunga foarte sus, pentru a fi luati in seama. Ei se confrunta cu o concurenta mult mai dura pentru a cuceri o femie. Iar femeile - sexul privilegiat, caruia i se face curte - pot sa si-l aleaga pe cel mai bun dintre ei. Tocmai acest lucru impinge ambitia barbatilor pana la limita irationalului: ei sunt convinsi ca, daca nu sunt cei mai buni, cei mai puternici, cei mai bogati, n-au nici o sansa in fata potentialelor lor partenere. Si mai rau: instinctul lor de a proteja si-a pierdut obiectul, pentru ca femeile nu mai depind acum de cineva care sa le asigure existenta. Se descurca si singure.

ELISABETA BOBOC,
37 ani, medic pediatru


- De ce femeile inteligente trebuie sa faca unele compromisuri in alegerea partenerului?

- Posesoarea unei diplome de studii nu-si gaseste un sot?, eu nu cred. Adevarul este, de fapt, ca femeile nu mai cad in bratele primului venit, asa cum se intampla inainte. Barbatul e tinut nitelus la standul de proba - stiti, ca la controlul de calitate - si n-ar trebui sa fie atata suparare, ca doar si automobilele de lux sunt supuse la niste teste. Sigur ca, la nivelul femeilor cu diploma, pretentiile sunt mai mari. Dar mie mi se pare ca tocmai femeile instruite, cele care-si cauta un partener, sunt mai deschise si mai permeabile, atunci cand e vorba sa faca unele compromisuri in alegerea barbatului pe care si-l doresc. Dovada? Foarte multe isi cauta perechea pe Internet, fara sa considere asta o umilinta.

DORINA CIOC,
27 ani, director relatii publice


- De ce atmosfera din casa parinteasca e deseori responsabila pentru faptul ca femeia nu-si gaseste un partener?

- Adesea, femeile cultivate s-au simtit in centrul atentiei inca din copilarie. Parintii le-au oferit totul si le-au indepartat obstacolele din cale. Ulterior, succesul profesional nu face decat sa accentueze individualismul acestor femei. Si, in aceeasi masura, ele isi pierd capacitatea de adaptare. Dimpotriva, barbatii care isi cauta perechea sufera frecvent de lipsa increderii in sine. "Ce ar putea sa gaseasca la mine femeia asta atat de puternica?", se intreaba ei. E ca povestea cu soarele si luna, care alearga unul dupa altul si nu se intalnesc niciodata.