Raspuns pentru BIANCA Bucuresti, F. AS nr. 778 - "Tata are colon iritabil cu scaune diareice"

Redactia
VALERIU MUNTEANU str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

Tatal dvs. sufera probabil de o colita de fermentatie sau de putrefactie, care in timp a produs o puternica iritare a colonului, finalizata si cu sangerari, care au incetat in urma tratamentului aplicat. Iritarea colonului insa se mentine, cunoscut fiind faptul ca, in general, mucoasele se vindeca mai greu, cu atat mai mult daca ele sunt iritate in continuare. Una din cheile succesului vindecarii o reprezinta regimul alimentar adecvat, din care sa fie eliminate alimentele iritante. Bolnavul singur este cel care isi poate da seama care din alimente sunt mai bine suportate si care ii provoaca scaune diareice. Ca un tratament ajutator zilnic, pe perioade de timp mai indelungat, i-as recomanda ceaiul anticolitic Plafar, care are in compozitia sa 8 plante medicinale cu efecte antiseptice si antispastice intestinale. Se recomanda si administrarea timp mai indelungat de tablete Carbo Medicinalis, carbune medicinal (cate 2 tablete de 4 ori pe zi), pe care le puteti gasi la farmacii. Acestea absorb secretiile si substantele nocive din tubul digestiv (produse de fermentatie si de putrefactie generate de bacterii, toxine bacteriene, substante toxice iritante). Astfel, mucoasa colonului nemaifiind in contact permanent cu aceste substante iritante, care pot fi si cauza sangerarilor, se cicatrizeaza si se vindeca in timp. Pentru linistea dvs. si a bolnavului nu ar fi lipsita de interes si efectuarea unei colonoscopii pentru eliminarea oricaror posibile alte cauze ale fostelor sangerari. Sper ca starea de sanatate a tatalui dvs. sa se amelioreze in scurt timp.

"Am negi genitali"
(Raspuns pentru NICOLESCU ANA MARIA, F. AS nr. 782)


Inainte de aplicarea oricarui tratament, indiferent de natura acestuia, apreciez ca neaparat necesar sa va adresati unui medic dermatolog bun, pentru a se preciza cu certitudine maxima natura acestor formatiuni dermatologice, cunoscand faptul ca unele din ele prezinta un potential ridicat de malignizare. Intr-o asemenea posibila situatie, extirparea lor chirurgicala sau alte tratamente pot genera aparitia cancerului. In cazul in care medicul dermatolog va constata ca negii respectivi sunt in realitate simple veruci vulgare, se pot aplica eficient si unele tratamente naturiste, ca de exemplu frectii cu ulei de ricin sau comprese cu infuzie de rostopasca (Chelidonium majus), preparata din 2 lingurite planta la 250 ml apa. La fel se pot aplica si cataplasme cu un decoct preparat din 2 lingurite de iarba-negilor (Tencrium mantanum), la un sfert de litru de apa. Conform celor mentionate anterior, va recomand precautie maxima in aplicarea oricarui tratament, pentru evitarea unor complicatii ulterioare deosebit de periculoase, care pot pune chiar in pericol viata bolnavului.

"Fiica mea face tenis de performanta, dar se confrunta cu un disconfort major: ii transpira mainile si picioarele"
(Raspuns pentru ANCA GRUBER, F. AS nr. 784)


Pe langa alte tratamente la care v-ati referit in scrisoarea adresata revistei "Formula AS", exista si posibilitatea unor tratamente fitoterapeutice, care si-au dovedit eficienta in cazurile de hiperhidroza ale mainilor si picioarelor. As recomanda fiicei dvs. sa incerce bai zilnice de maini si picioare, cu ceaiuri realizate prin fierbere (decoct) din urmatoarele plante: nuc (Juglans regia), fierbandu-se circa 80 g frunze la 3 litri de apa, sau stejar (Quercus robur), in acest caz fierbandu-se 5 lingurite de scoarta in jumatate de litru de apa. Eventual s-ar putea incerca si bai cu amestecul celor doua solutii de mai sus, cumulandu-se astfel actiunea lor favorabila. Sper sa se obtina ameliorarile dorite.

"Am pete maro pe fata"
(Raspuns pentru GETA POPA, F. AS nr. 786)


In urma insuccesului tratamentelor aplicate de dvs. pana in prezent, v-as recomanda sa incercati si un tratament care consta din frectionarea zilnica a zonelor afectate cu ulei de ricin. Sper ca in decurs de 30-45 zile sa obtineti rezultatul mult asteptat, efectele acestui tratament nefiind, din pacate, prea rapide. Oricum, m-as bucura daca s-ar dovedi eficient si in cazul dvs.

"Imi apar cosuri pe fese"
(Raspuns pentru DANA ALBULESCU, F. AS nr. 787)


M-am mai referit si cu alte ocazii in paginile revistei "Formula AS" la efectele deosebit de bune si chiar spectaculoase care se obtin in tratarea acneei, furunculelor, fistulelor si flegmoanelor, prin aplicatii locale cu unguentul Mibazon, pe care il puteti gasi numai la farmaciile veterinare. Contine 3 antibiotice puternice in concentratii ridicate, este ieftin, fiind produs in tara, de Fabrica de antibiotice Iasi. Dupa degresarea si curatarea zonei afectate de cosuri prin spalarea cu apa si sapun, veti aplica acest unguent pana la completa vindecare, care va fi rapida. Ulterior, aplicati din cand in cand unguentul in mod preventiv. Va asigur ca veti fi multumita.

Biolog NICIU ZOE MAGDALENA Bucuresti, tel. 0749/26.87.70

"Solicit un tratament pentru palpitatii"
(Raspuns pentru CRISTINA - Slatina, F. AS nr. 803)


Pentru scaderea colesterolului este necesara o dieta in mare parte vegetariana, bogata in fibre vegetale, fructe, legume. Se recomanda si pestele, deoarece contine acizi grasi Omega 3. De asemenea, exercitiile fizice, mersul pe jos, inotul, alergarea, pot creste nivelul de colesterol bun - HDL. Aceste recomandari sunt valabile si in cazul palpitatiilor. Palpitatiile pot surveni in mod natural, din pricina unei boli de inima, sau pot fi reactie de la un medicament. In general, palpitatiile nu sunt periculoase. Cauzele obisnuite pot fi emotivitatea crescuta, stresul, exercitiul fizic intens, febra, alcoolul, cafeaua, ciocolata, in general excitantele de orice fel. Ca medicamente naturale, va recomand atat pentru colesterol, cat si pentru palpitatii: Cholestone, Nopalin, Rhodiolin, care sunt preparate din plante, prin presare la rece in vid. Nopalinul se obtine dintr-un cactus originar din Mexic, SUA, insulele Canare, si are ca efect reglarea colesterolului si trigliceridelor din sange, reduce retentia lichidelor, regleaza glicemia si functiile gastro-intestinale, imbunatateste functiile ficatului, este un bun antioxidant si detoxifiant. Cholestone este obtinut din legume, fructe crescute ecologic, vitamine, minerale cu efect in scaderea colesterolului total si cresterea colesterolului bun (HDL), scaderea trigliceridelor, contine cei mai importanti antioxidanti. Rhodiolinul este obtinut din trandafirul muntilor (Rhodiola rosea), care creste la o altitudine de 3000 m in Asia si reduce efectul nociv al stresului asupra inimii, regleaza ritmul cardiac, creste imunitatea organismului, scade nivelul glicemiei, reduce sau inlatura depresia, imbunatateste memoria, ofera o puternica protectie antioxidanta la nivel celular.
Va doresc multa sanatate si va stau la dispozitie cu informatii. Multumesc mult d-nei Sanziana Pop si colectivului redactiei "Formula AS", pentru binele pe care il ofera persoanelor cu probleme de sanatate.

MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Caut tratament pentru Alzheimer"
(Raspuns pentru MONICA, F. AS nr. 801)


Din pacate, la ora actuala nu exista un tratament alopat care sa vindece maladia Alzheimer, medicatia si ingrijirea familiala ramanand singurele optiuni importante. Medicamentele folosite in mod obisnuit pentru Alzheimer nu pot stopa evolutia bolii, dar pot ameliora simptomele pe care in mod sigur le cunoasteti: pierderi persistente de memorie, dificultati in gandirea abstracta, dezorientarea in timp si spatiu, dificultati in a efectua activitati familiale, modificari de personalitate, stari de anxietate si depresie, tulburari de comportament etc. Medicamentele mentionate sunt: Aricept - cel mai frecvent medicament prescris bolnavilor de Alzheimer. Efectele lui adverse (greata, diareea, astenia) sunt blande si de scurta durata. Rivastigamine (Exelon) reduce simptomele in cazul formelor usoare sau moderate. Efectele adverse includ greata si vomismentele. Galantamine (Reminyl) - administrat in formele usoare si medii de boala, imbunatateste cognitia si aspectele comportamentale. Efectele pe termen lung nu au fost inca observate, dar medicamentul a fost bine tolerat in timpul tratamentului. Ocazional, poate fi necesara administrarea de sedative usoare, antidepresive sau antipsihotice pentru imbunatatirea problemelor de comportament asociate bolii Alzheimer, incluzand somnolenta, agitatia, anxietatea si depresia. Administrate in doze mici, aceste medicamente pot imbunatati calitatea vietii bolnavului si pot ajuta familia in procesul de ingrijire. Este imbucurator faptul ca incercati sa ameliorati starea de sanatate a tatalui dvs. si prin administrarea de remedii naturiste (apicole). Este deja cunoscut rolul benefic al polenului, propolisului si al laptisorului de matca in combaterea simptomatologiei maladiei Alzheimer. Totusi, un asemenea tip de tratament naturist va trebui sa includa pe viitor unele masuri terapeutice suplimentare, din care nu pot lipsi dietoterapia, vitaminoterapia (vitaminele A, C, E si complexul B), administrarea de suplimente minerale (magneziu, zinc, seleniu), fito si aromaterapia, eventual psihoterapia. In acest sens, va pot pune la dispozitie un ghid terapeutic complex, care se bazeaza pe administrarea personalizata a remediilor in functie de stadiul si evolutia bolii. Contactati-ma telefonic. Sa auzim numai de bine!

"Sufar de colita ulcero-hemoragica"
(Raspuns pentru ELENA, F. AS nr. 802)


Cunoscuta si sub denumirea de rectosigmoidita ulceroasa, colita criptogenetica sau rectocolita hemoragica, colita ulcerativa reprezinta o inflamatie nespecifica, care are caracterul unei afectiuni cronice. La fel ca si boala Crohn, evolueaza in puseuri intretaiate de faze de acalmie. Cauzele si mecanismele de producere ale acestei boli sunt neclare, cu toate ca exista mai multe teorii pentru explicarea etiopatogeniei sale. Amintesc in acest sens teoria microbiana, alergico-alimentara, psihopatologica sau cea autoimuna. Ereditatea si factorii constitutionali pot juca un rol important, incidenta colitelor ulcerative fiind mai mare la rudele bolnavului decat la restul populatiei. In functie de stadiul bolii, mucoasa poate prezenta congestie, ulceratii, ingrosari (pseudopolipi), fibroza si hemoragie. Uneori, colita ulcerativa poate sa nu prezinte semne si simptome (durere abdominala, scaune imperioase si dureroase, diaree sanguinolenta cu continut de mucus, pierdere ponderala, febra etc.), alteori boala afecteaza intregul colon si poate produce diaree sanguinolenta grava, febra si dureri abdominale. La persoanele care au aceasta boala timp de 8-10 ani si la care mai bine de jumatate de colon este afectat, este crescut si riscul declansarii unei patologii neoplazice. Riscul dezvoltarii unui cancer de colon creste cu timpul, chiar daca semnele si simptomele sunt minime. De aceea este obligatorie examinarea periodica a colonului (colonoscopie, irigografie), cu prelevarea de biopsii pentru identificarea modificarilor specifice cancerului. In privinta tratamentului trebuie sa stiti ca Salazopyrina este de obicei folosita in cazul acutizarilor minore, actionand in scopul mentinerii remisiilor. Ineficienta acestui medicament trebuie semnalata medicului curant, care poate hotari administrarea Mesalaminei (Asacol), disponibila si sub forma de supozitoare. Deoarece suferiti de o forma moderata a bolii, nu cred ca se impune administrarea de corticosteroizi sau imunosupresoare. Nu a fost identificat nici un aliment care sa inrautateasca sau sa amelioreze colita ulcerativa, dar este bine sa evitati alimentele care agraveaza simptomatologia bolii: laptele, sucurile de fructe, bauturile alcoolice si prea reci, painea integrala, cerealele nedecorticate si mamaliga, smantana, branzeturile fermentate si iaurtul, carnea grasa (prajita si afumata), cartofii prajiti, marmelada, gemul, ciocolata, condimentele, ceapa, usturoiul si orice fel de conserve.
Remediile naturiste indicate in colitele ulceroase sunt: Propolis - are efecte puternic antiseptice si cicatrizante (unguente, supozitoare) in cazul leziunilor asociate colitei ulcerative. Se poate administra si pe cale orala sub forma de extract glicerinat - 3 x 40 picaturi pe zi, diluate in putina apa sau ceai de coada-soricelului. Polen - recomandat in tratamentul enterocolitelor, diverticulitelor, colitelor amoebiene si hemoragice, polenul are efecte eubiotice (reglator intestinal) si antibiotice active fata de Salmonella si unele tulpini de colibacili. Se administreaza sub forma de suspensie, care are la baza extract de polen, extract de propolis si ulei esential de menta - 3 x 1 lingurite pe zi, postprandial. Extract de mladite de merisor - indicat in sindromul intestinal, colite, colibaciloze, tranzit perturbat (diaree sau contipatie). Se administreaza cate o lingurita de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale. Afin (frunze, fructe) - cu actiune astringenta si antiseptica intestinala, neutralizeaza adezina, proteina care permite bacteriei patogene Escherichia Coli sa adere pe celulele mucoasei intestinale, determinand procesul infectios. Se administreaza sub forma de infuzie - 1-2 lingurite la o cana de apa, doua-trei cani pe zi.
Periodic (din trei in trei luni) se pot face cure de cate o luna cu produse naturiste precum argila, Aloe Vera gel, Omega 3 + vitamina E, Alfalfa (extract de Medicago sativa), care se dovedesc foarte utile in combaterea patologiilor entero-colonice. Sa auzim numai de bine!