Vitamina K

Gilda Fildan
Abecedarul vitaminelor

Mult timp, vitamina K a dus o existenta modesta, de Cenusareasa: putini oameni de stiinta au fost dispusi sa se ocupe de ea cu seriozitate. Unica proprietate notabila a acestei vitamine parea sa fie aceea de a impiedica tulburarile de coagulare a sangelui. Mai nou, vitamina K a inceput sa-si dezvaluie insa virtutile ascunse, trezind interesul si cucerind simpatia biochimistilor si a cercetatorilor care studiaza procesele. Se descopera insusiri tot mai uimitoare si mai benefice ale vitaminei K. Cititi si veti afla cum o puteti folosi in avantajul sanatatii dvs.

O substanta biologica isi aduce la lumina secretele

Multa vreme, singura insusire recunoscuta a vitaminei K era aceea ca fara ea nu se poate opri sangerarea ranilor, deoarece factorii coagulanti corespunzatori lipsesc. Cercetarile asupra vitaminei K au fost ingreunate de faptul ca specialistii nu aveau la dispozitie metode de analiza exacta. Abia de la inceputul anilor '90, exista o aparatura performanta, cu ajutorul careia se poate urmari cu precizie actiunea acestei vitamine interesante. Fiziologii au constatat ca vitamina K joaca un rol insemnat in metabolism la nivelul oaselor, al tesutului conjunctiv si in functionarea rinichilor. In plamani si in inima s-a evidentiat prezenta unor proteine importante, care nu pot fi sintetizate decat cu participarea vitaminei K.

Cata vitamina K necesita organismul dvs.?

Organismul nostru se aprovizioneaza mereu cu cantitati infime de vitamina K: ponderea ei in sange si tesuturi este de 50 de ori mai scazuta decat a vitaminei D, de 1000 de ori mai mica decat a vitaminei A si de pana la 10.000 ori mai redusa decat a vitaminei E. Este deja suficient daca inmagazinam o milionime de gram de vitamina K, pentru fiecare kilogram de masa corporala. Substanta se repartizeaza apoi in miliarde de molecule, catre toate celulele corpului. Ea ajuta la depozitarea unor carbohidrati importanti in celule si sustine functionarea normala a ficatului.

De retinut: Deficitul de vitamina K

Primele semne ce avertizeaza in legatura cu o carenta de vitamina K pot fi: * deranjamentele intestinale * sangerarea persistenta a ranilor, cicatrizarea lor defectuoasa si foarte lenta * hemoragiile nazale * senzatia de oboseala * problemele ciclului menstrual.

Unde gasiti multa vitamina K

Vitamina K este fie preluata din alimente, fie produsa chiar de bacteriile din flora noastra intestinala. O gasim in special in legumele cu frunze verzi, respectiv in salata. Alte surse bune sunt laptele, iaurtul, galbenusul de ou sau untura de peste.
Din pacate, vitamina K se asimileaza foarte diferit in intestin, intr-o proportie ce variaza intre 10% si 80%, in functie de ponderea detinuta de lipide in alimentatie. Cine isi procura grasimile in principal din carnati si prajeli obtine prea putina vitamina K din hrana. Intrucat un asemenea meniu perturba si flora intestinala, nici productia proprie de vitamina nu poate merge foarte bine. Unele simptome trebuie sa ne dea de gandit. De exemplu: durerile menstruale, sangerarile de lunga durata si scaunele negre, consecinta a hemoragiilor gastrice sau intestinale.
In sange, vitamina K parcurge acelasi traseu ca si celelalte vitamine liposolubile. E depozitata in ficat, dar disponibilizata mai rapid decat alte vitamine. Noi necesitam zilnic intre 50 si 100 de micrograme (milionimi de gram). Acest aport trebuie reinnoit la fiecare 24 de ore. Ficatul inmagazineaza in proportii aproximativ egale vitamina K provenita din alimente si pe cea produsa de bacteriile din propria noastra flora intestinala.

Cum va procurati multa vitamina K

Potrivit celor mai recente descoperiri, vitamina K face parte dintre acele substante care ne confera vitalitate si ne prelungesc viata. Natura ne ofera insa extrem de putina vitamina K. Cu ce alimente va puteti asigura o aprovizionare suficienta, stimuland totodata si productia proprie de vitamina in intestin?
In primul rand, acordati atentie produselor lactate: iaurtul sau kefirul sunt gustari ideale pentru activarea productiei de vitamina K.
Untura de peste si melasa (siropul rezidual aparut la fabricarea zaharului), folosite ca suplimente la hrana zilnica, ne aduc pe langa cantitati indestulatoare de vitamina K, multe alte vitamine si minerale.
Cu o mancare de varza creata corpul dvs. primeste o infuzie masiva de vitamina K. Insa varza nu trebuie fiarta pana se inmoaie prea tare.
O salata de fetica sau de laptuca, amestecata cu nasturel, va aprovizioneaza nu numai cu vitamina K, ci si cu o combinatie bine dozata de diferite vitamine si alte substante de importanta vitala.
Chiar si in conditiile unui aport scazut, de numai 0,03 milionimi de gram pe kilogramul de masa corporala, organismul nostru inca mai reuseste sa produca destula substanta coagulanta pentru sange. Alimentatia noastra gresita reduce totusi mereu cantitatea ei, pana se ajunge la punctul critic, unde se adauga si tulburarile intestinale, diareea, modificarile de metabolism si abuzul de medicamente. Nou-nascutii sufera frecvent de un deficit de vitamina K, de unde rezulta o tendinta spre sangerari.
Carnea contine foarte putina vitamina K, deseori intr-un kilogram nu se gasesc decat zece milionimi de gram. O exceptie o constituie ficatul. Dar si aici intalnim diferente considerabile, depinzand de furajul cu care a fost hranit animalul. Daca uleiul de floarea-soarelui contine o cantitate mica de vitamina K, cel de soia si cel de masline ne furnizeaza vitamina din belsug. Ele sunt depasite insa de legumele cu frunze verzi si de zarzavaturi, cum sunt varza si patrunjelul, cu un continut de pana la cinci milionimi de gram pe kilogram.

Prieteni si dusmani ai vitaminei K

O alimentatie sanatoasa, cu multe legume, salate, branza, oua sau lapte acopera intotdeauna si necesarul de vitamina K, fie din hrana, fie din productia proprie, realizata in intestin.
Conservele si mancarea de tip fast-food distrug vitamina K sau impiedica asimilarea ei ori duc la evacuarea precipitata si prematura a acestei vitamine valoroase. Cu o astfel de alimentatie prejudiciati enorm aprovizionarea organismului dvs. cu vitamina K.
Printre inamicii vitaminei K se numara in primul rand: * grasimile rancede * numeroase medicamente, de exemplu analgezicele, somniferele si antibioticele * conservantii alimentari * conservele expirate * alimentele prajite in untura si ulei.

De retinut:

Vitamina K este deosebit de importanta pentru: * coagularea sangelui * cicatrizarea ranilor * depozitarea carbohidratilor * formarea tesutului osos * dinti sanatosi * functionarea ficatului * vitalitate.

Continutul de vitamina K in diverse alimente

Urmatoarele alimente sunt deosebit de bogate in vitamina K:

Alimentul (100 g) Vitamina K
(micrograme)


varza creata ..................... 500
spanac ............................... 350
varza de Bruxelles ................ 230
broccoli ............................... 210
fetica .................................. 200
nasturel .............................. 200
laptuca ............................... 120
conopida ............................. 80
fasole verde ......................... 45
castraveti ............................. 30
dovlecei ............................... 30
rosii .................................... 10