Cum sa traim 150 de ani

Rodica Demian
Il cheama SANJAY GUPTA, e indian, dar in Statele Unite, unde este celebru, i se spune "doctorul miracol". Neurochirurg cu succese notabile la activ, a elaborat un "protocol" de prelungire a vietii, convins ca varsta omului trebuie sa depaseasca 100 de ani

Sanjay Gupta este un stralucit chirurg neurolog, absolvent al Universitatii din Michigan. Dar si jurnalist, cronicar stiintific, chemat regulat de televiziunile americane, unde zambetul lui copilaresc si determinarea lui fac minuni. Cele doua roluri se confunda uneori. In 2003, atunci cand ancheta consecintele medicale ale interventiei americane in Irak, dr. Gupta a devenit celebru, operand ranitii din ambele armate, chiar pe frontul conflictelor. Intr-o zi i-a fost adus un marinar ranit la creier, ce fusese deja declarat mort, pe nume Jesus Vidana. Gupta a improvizat o operatie care l-a salvat pe soldat. De atunci, a devenit "doctorul miracol" al telespectatorilor americani.
La inceputul anilor 2000, obiectivele sale stiintifice s-au schimbat si s-a decis sa lupte impotriva imbatranirii. De-a lungul mai multor ani, a calatorit pe toate meridianele lumii, in cautarea "profetilor" imortalitatii, fie ei biologi, filosofi sau vindecatori populari. El vrea sa adune toate informatiile disponibile, pentru a le impartasi cu publicul. Iar ceea ce a descoperit l-a stupefiat. Instrumentele tineretii fara batranete se afla la indemana noastra.

Renuntati la grasimi si zahar
Sanjay Gupta nu este un iluminat. Ceea ce le promite cititorilor cartii sale "In cautarea vietii" nu este eternitatea zeilor. Dar, dupa parerea lui, fiecare om poate spera sa-si conserve sanatatea peste 150 de ani, daca nu si mai mult. Iata argumentele sale:
Cunostintele stiintifice ale epocii noastre sunt in plina explozie. Ele se dubleaza din doi in doi ani. Important este sa mai rezistam o vreme, in asteptarea marilor descoperiri. "Cred ca ne mai despart doar 20 de ani pana ce va aparea primul "protocol de imortalitate"", spune el. "Provocarea este enorma: oameni care au azi 50-60 de ani ar trebui sa reziste pana atunci, pana cand medicina o va lua de la inceput, pe cu totul alte baze stiintifice". In scopul acesta, dr. Gupta a alcatuit un "parcurs de lunga durata". La baza lui se afla moderatia alimentara, dublata de suplimente nutritionale naturale, miscare si un mod optimist de a-ti proiecta viata. "S-a dovedit deja pe soareci, ca o restrictie alimentara poate prelungi viata cu 35%. Renuntati la alimentele prea calorice, in favoarea alimentelor care ne satura fara sa ne ingrase, cum sunt algele, pestele, ceaiul verde, legumele si fructele, cerealele integrale si putin vin rosu."
Un "remediu" japonez: ridicati-va de la masa nesatui
Dr. Gupta s-a inspirat in aceasta recomandare dintr-o obisnuinta japoneza numita "hara hachi bu" care cere sa ne ridicam de la masa cu o usoara senzatie de foame, cu impresia ca ar mai fi incaput ceva in stomac.
"Stomacul nostru are nevoie de 15 minute pentru a-i semnala creierului ca este plin. Daca va terminati masa mai repede de 15 minute, veti manca mult mai mult decat va e necesar. Cel mai indicat este sa ne asezam intotdeauna la masa, cat se poate de linistiti, si sa mancam lent, mai ales feluri lichide, supa de pilda, oprindu-ne inainte de a ne simti satui."

"Mancati alimente de 7 culori diferite"
"Daca aveti indoieli legate de echilibrul dvs. alimentar", spune medicul indian, "straduiti-va sa mancati alimente de 7 culori diferite. Veti avea astfel sansa sa dati peste toate nutrimentele necesare."
Dr. Gupta, care este un alergator convins, adauga la aceasta dietetica simpla un antrenament fizic exigent. "Prea multe persoane varstnice mor de maladii infectioase banale", spune el. "Un corp antrenat, plamani obisnuiti cu un efort prelungit, un sistem imunitar stimulat prin miscare ar fi suficient ca sa-i salveze. E necesar, deci, sa ne miscam, sa ne consumam energia. Bratele, spatele, picioarele, abdomenul trebuie sa lucreze intens."

Rolul fundamental al psihologiei

Dr. Gupta nu crede ca bolile vor disparea cat ai bate din palme. El spune doar ca un trup bine antrenat fizic permite ca ele sa fie combatute eficient. In aceasta lupta, psihologia joaca, si ea, un rol important.
"Ceea ce caut eu, japonezii numesc "ikigai". Senzatia ca viata ta foloseste la ceva, ca are un sens pozitiv. Japonezii au cea mai ridicata speranta de viata din lume. Poate pentru ca au o viziune pro-activa a existentei. Chiar si cand viata cotidiana e dificila, ei cauta intruna solutii pentru a iesi din impas. In fiecare dimineata, in loc sa somnoleze pe perna si sa intarzie in pat, ei incearca sa mediteze asupra zilei care incepe, intrebandu-se ce lucruri bune le va aduce. Sistemul lor nervos e destins, tensiunea arteriala scazuta. Zambesc mereu."
Nutritia corecta, efort fizic si "ikigai", numai toate acestea la un loc au efect si ne pot prelungi viata, pana la implinirea marilor promisiuni ale medicinei viitorului, ale carei principii sunt deja cunoscute.
Angiogramele CT. Astazi, spune Gupta, starea sanatatii americanilor este catastrofala. Obezitatea va provoca mii de decese ca urmare a infarctului cardiac. Or, angiogramele CT, facute cu ajutorul scannerului, ne ajuta sa observam preventiv cel mai mic detaliu al sistemului cardiac, in trei dimensiuni, pentru a-i trata mai usor disfunctionalitatile.
Celulele stem, capabile sa se reproduca infinit (sunt prezente in embrion) si sa dea nastere la diferite alte celule in corp. Pentru a le utiliza, medicii americani preleva cateva grame de grasime de la pacient, recupereaza celulele stem, le multiplica in laborator si le reinjecteaza cu rezultate surprinzatoare. Celulele stem, care provin de la donatorul insusi, nu provoaca nici un fel de respingere, nu au nici un efect secundar. Ele repara organismul in mod natural, din interior. Pana de curand, se credea ca atunci cand o celula cerebrala moare, lucrul este ireversibil. In curand, celulele stem vor reusi sa regenereze si neuronii, sa vindece senilitatea, boala Alzheimer sau Parkinsonul.

Roboti invizibili in loc de medicamente

Scenarii stiintifico-fantastice? Deloc! Aceste procedee nu cer decat o punere la punct tehnica, de care sa beneficieze toti. Chiar si bolnavii cancerosi.
"Cazul cancerului e particular", recunoaste dr. Gupta. "In cazul altor boli, e posibil sa practici transplant de organe, un plaman bolnav se poate schimba cum schimbi un cauciuc la masina. Dar cand cancerul dezvolta metastaze, cea mai buna oportunitate de vindecare o va reprezenta nanotehnologia, mai precis, existenta unor roboti infimi, invizibili, ce vor fi injectati cu lichid in corpul bolnavilor. Imaginati-va un pacient atins de un cancer avansat, intr-un cabinet medical. O infirmiera ii injecteaza cativa mililitri de lichid. Milioane de roboti miniaturali plutesc sub forma de suspensie in ser. Sunt asemenea unor submarine minuscule, lungi de o milionime de centimetru. Invizibili cu ochiul liber, ei sunt programati pentru a repera celulele canceroase si pentru a le omori. Imediat ce intra in organismul bolnav, se indreapta spre regiunea atinsa si isi incep asaltul. Peste cateva ore, pacientul e vindecat. Fara operatie si fara medicamente. Odata misiunea implinita, nano-robotii dezactivati sunt eliminati natural. Principalul promotor american al nanotehnologiei, Ray Kurzweil, anunta aplicatii stupefiante. Acesti roboti vor putea fi programati ca sa ne intareasca oasele din interior, cu mici fire metalice, sau vom putea sa le cerem sa ne inregistreze gandurile din creier. Fiecare om va putea conserva intr-un calculator integralitatea amintirilor si emotiilor lui. "Trebuie sa traiesti cat doresti si sa mori doar cand te-ai saturat de viata", spune el. Dar pana atunci, dr. Gupta ne sfatuieste sa traim intelept, pentru a beneficia de minunile medicinei viitoare. Adica: sa mancam sanatos, cumpatat, sa ne miscam si sa avem o viziune optimista asupra vietii. La urma-urmei, chiar daca am obtine doar sanatatea cu acest program, si tot ar fi minunat. 150 de ani nu fac, uneori, cat o clipa de sanatate si bucurie.