Inimile noastre bat la fel (Raspunsuri la scrisoarea: "Va rog cu disperare sa-mi dati un sfat", F. AS nr. 808)

Cititor Formula AS
"Salveaza-te singura"

Draga Adriana,
Am trait si eu cativa ani in America si stiu cat e de greu. Dar e timpul sa iti analizezi greselile si sa mergi mai departe. Experienta cu prima familie a fost o eroare. Lectia: trebuie sa ai grija singura de tine, ca altcineva nu are cum sa o faca. Esti tanara, capabila, intr-o tara dezvoltata. Iti gasesti un serviciu, chiar la vase, dar ai independenta, strangi cativa banuti pentru interviu, apoi cauti un serviciu mai bun, castigi experienta, te documentezi ce se cere in domeniul pe care ti-l doresti, urmeaza urmatorul serviciu, si tot asa. Te zbati, te chinui, dar nu te tine in cusca nimeni. E trist ca speri la un "Fat-Frumos" ca sa te salveze. Ai facut o greseala cu seful tau. Se zice ca e aproape totdeauna o greseala o astfel de relatie. Evident, e un om de nimic si nu merita lacrimile tale. O sa vina si nunta frumoasa, dar trebuie sa fii pregatita pentru ea. Intr-o tara ca America, hartuirea sexuala nu e tolerata. Seful isi asuma un risc enorm. Vorbeste cu HR (Relatii Umane) al companiei, cu alti sefi, cauta pe Internet organizatii de suport, avocati pro-bono etc. Poti sa il dai in judecata pentru sume enorme (nu sugerez sa faci asta), dar existand acest risc, nu cred ca isi permite sa joace "tare". Documenteaza aceasta hartuire, dar intre timp pregateste-te sa iti gasesti alt serviciu. Trimite CV-uri, du-te la interviuri. Sa stai in acest mediu toxic e rau pentru tine. Salveaza-te singura. Odata ce ai un serviciu cat de cat stabil, bani, dar mai ales respectul de sine, care e fara de pret, atunci poti sa fii gata pentru o noua dragoste si sa iti ajuti familia. Mult succes.
LILIANA ONUT

"Invata sa devii independenta emotional si material"

Nu te mai bizui atat de mult pe altii, fie ei barbati, editori de ziare sau alte persoane care spun ca "iti vor binele". Gaseste alta slujba, ia-ti cetatenia, mergi la scoala, invata sa devii independenta emotional si material. Restul o sa vina de la sine.
FILIP M.

"Maica Domnului sa te ocroteasca"

Schimba-ti locul de munca urgent, dar fii atenta ca si la scoala, la master, profesorul indrumator poate sa iti dea tarcoale! Pune-l pe Hristos sa traiasca in tine si asa iti vei gasi barbatia in fata vietii, stapanire de sine si incredere in bunul Dumnezeu. Asa vei lua cele mai intelepte hotarari. Dumnezeu sa te binecuvanteze, iar Maica Domnului sa te ocroteasca.
PETRE BERBEC

"O sa iasa soarele si pe strada ta"

Draga Adriana, nu ceda acum, cand esti atat de aproape sa-ti implinesti visul. Nadejdea in Dumnezeu sa te insoteasca tot timpul, nu te lasa prada disperarii. Greutatile prin care treci sunt foarte mari, doar cei care sunt departe de tara stiu asta, dar nu dispera, fiindca trebuie sa iasa soarele si pe strada ta.
ILEANA MOLDOVAN

"Fii puternica!"

Adriana, incearca sa vezi si partea pozitiva a lucrurilor si lupta in continuare. Poate ar trebui sa iti cauti un alt loc de munca, mai ales ca ai drept de munca si astfel nu o sa il mai vezi pe acel om oribil care te-a mintit. Eu zic sa stai acolo pana iti iei cetatenia, incearca sa iti faci prieteni acolo, poate o sa cunosti pe cineva la biserica romaneasca. Sa nu uiti ca Dumnezeu nu ne paraseste niciodata, incurajeaza-te singura, fii puternica. Sa stii ca nici in Romania nu e mare lucru, cele mai bune joburi se iau prin cunostinte, nu pe merit. Te cred ca te doare sufletul pentru mama ta care e acasa singura, incearca sa dai de fratele tau si sa tineti legatura, ca sa ai un suport care sa te sustina. Sper ca ti-am mai ridicat moralul putin, as fi fericita sa stiu ca poate te-am ajutat. Dar nu iti pierde speranta, ca fara ea nu mai ai nimic.
IULIANA LANG

"Vei invinge, doar tu sa vrei!"

Fratii Petreus au un cantec in care spun: "Straina strainatate, nu-ti sunt sora, nu-mi esti frate" (citat din memorie)!... Cel mai bun sfat este sa nu dai sfaturi! De aceea, aici, in North America, nimeni nu-ti spune nimic. Cu toate astea, eu o fac. 1. Daca este adevarata hartuirea sexuala de catre seful tau, e foarte grav. Daca-l reclami, va plati cu varf si indesat. 2. Esti tanara, esti sanatoasa! Vei invinge. Totul depinde numai si numai de tine! Si eu am trecut prin depresii cand am sosit peste ocean, dar cu credinta-n Dumnezeu, am invins! Curaj, vei invinge! Doar tu sa vrei!
NICOLAE CARABAS

"Dupa ploaie apare curcubeul"

Stiu cat de greu e sa fii strain intre straini, draga Adriana, dar uita trecutul si nu mai privi inapoi, caci ai viitorul in fata ta. Continua-ti studiile, pentru ca oportunitati sunt destule. Nu renunta acum! Trebuie sa fii tare! Dumnezeu ne trece prin incercari grele, dar le potriveste pe toate pana la urma. Concentreaza-ti toata energia catre ceea ce-ti doresti si vei vedea ca lucrurile vor decurge de la sine. Stiu ca nu e usor, dar trebuie sa ai rabdare. Nu uita ca dupa ploaie apare curcubeul.
ALINA SOMLE

"Nu sta retrasa. Curajul vine actionand"

Situatiile in care ai fost pusa te-au demoralizat, iar individul care te hartuieste se bazeaza pe faptul ca esti paralizata din cauza depresiei si a nesigurantei. Asa te domina. Deocamdata nu te sfatuiesc sa mergi la companie sa te plangi. Du-te mai degraba la vreo biserica, daca ai una imprejur, chiar si catolica sau protestanta, si confeseaza-te. Preotii stiu de obicei ce se face in cazuri din astea si te pot indruma. Sunt, de asemenea, asociatii de femei care se ocupa cu indrumarea in caz de abuzuri. Vezi care-ti sunt optiunile intai. Fa orice, dar nu sta sa fi abuzata mental si poate si fizic. Vorbeste si cu altii despre asta. Nu tine pentru tine. Nu stii de unde-ti vine ajutor. Comunicarea cu altii e intotdeauna benefica. Sunt oameni minunati oriunde, daca apelezi. Foloseste-ti insa experienta si instinctul ca sa nu mai cazi in alta capcana. Individului spune-i sa nu se mai apropie de tine, si ca, daca nu se linisteste, o sa-i faci probleme. Cat timp apari ca o victima, nu va inceta sa te hartuiasca. Imi pare rau ca ai cazut in situatiile astea, cu adevarat vicioase. N-ai avut noroc de la inceput si ti-ai pierdut curajul. Dar el vine numai actionand. Orice, numai nu sta retrasa. Mult noroc si actioneaza, ca sunt si multe lucruri in America de care poti sa te bucuri. Nu e usor cand nu ai pe nimeni aproape si cei in care te-ai increzut nu sunt ce pareau, dar nu e sfarsitul lumii, ci numai timpul pentru un nou inceput. Mult noroc si numai bine,
ADA ROTARU

"Nu uita ca cineva sufera inzecit mai mult decat tine: mama ta"

Asteapta cetatenia si apoi intoarce-te... Nu imediat, poti sa mai strangi ceva bani intre timp, insa avantajul de acasa este ca iti ofera linistea sufleteasca pe care acolo o vei gasi cu greu, daca o vei gasi... Nu ai nici un motiv de disperare. Romania nu pleaca din loc... indiferent de ce se intampla, mai devreme sau mai tarziu vei putea sa te intorci. Intre timp, profita de tot ce poti, in sensul pozitiv; ia partea buna a lucrurilor, experientele astea, bune sau rele, te imbogatesc. Nu puteai sa te astepti ca lucrurile sa mearga perfect. Astea sunt provocarile vietii... nu poti da inapoi. Si cand simti ca nu mai poti, gandeste-te ca undeva, cineva se gandeste la tine si nu iti poti permite sa te dai batut, tocmai pentru ca acea persoana sufera inzecit mai mult decat tine... mama ta. Si apoi, intreaba-te ce iti doresti cu adevarat, sa ramai sau sa te intorci. E greu sa iei o hotarare definitiva, dar odata luata, te vei simti usurata si iti vei folosi constructiv energia. Multa bafta, si aminteste-ti de ce spunea Oscar Wilde: "Live! Live the wonderful life that is in you! Be afraid of nothing... Life belongs to you for a season..." ("Traieste! Traieste viata minunata care este in tine! De nimic sa nu iti fie teama... Viata iti este data o singura data..."). Nu sunt doar vorbe. Si pentru ca, oricum, tu ai suferi daca ai pierde lupta, de ce sa nu incerci s-o castigi? Mult noroc si sa auzim numai de bine.
LUCIA DANESCU

"Vino, duminica, la biserica"

Vino duminica la biserica antiohiana din Sugarland. Adresa este 340 Eldridge, Sugarland TX 77048. E o biserica ortodoxa si preotul e roman. Sunt si cativa romani pe acolo, cred ca ar fi interesant pentru tine sa cunosti mai multa lume.
ANDA BADEA

"Termina-ti masteratul. Cu un masterat in SUA vei gasi un serviciu bun in Romania"

Si eu sunt de parere ca trebuie sa mai ai putina rabdare si sa nu te descurajezi. Traiesc si eu in SUA de aproape 20 de ani. Termina-ti masteratul, ar fi mare pacat sa nu o faci; ai investit probabil munca multa, timp, sperante si bani. Apoi, regandeste bine toata situatia. Poate cu un masterat din SUA vei gasi un serviciu bun in Romania sau macar undeva in Europa; vei putea fi mai aproape de familie, in special de mama care te-a crescut, precum spui, cu multe sacrificii si dragoste. Ma gandesc ce greu trebuie sa ii fie si ei. Daca insa te decizi sa ramai in America, nu iti va fi usor, si vei avea nevoie de prieteni. Un sfat: Texas-ul nu e neaparat locul ideal pentru cineva ca tine. Sper sa nu jignesc pe nimeni, dar eu nu as alege sa traiesc acolo. Poate explorezi si alte zone din America sau Canada pe viitor. Speranta, curaj si sa te ajute Dumnezeu sa faci alegerea cea mai buna.
ADRIANA B.

"Viata va fi iarasi frumoasa pentru tine. Inca putina rabdare"

Ai incredere in tine si roaga-te la Dumnezeu si la Maica Domnului sa te ajute. Roaga-te cu staruinta si vei fi surprinsa de norocul si ajutorul ce-l vei avea. E imposibil sa nu te ajute atunci cand sufletul tau e disperat si deznadajduit. Gandeste-te ca va veni o vreme cand toata aceasta cumplita perioada va deveni doar o amintire urata. Te inteleg foarte bine si imi dau seama ce trebuie sa simti. Si cred ca esti o fata foarte curajoasa. Ai sa vezi ca toate se rezolva pana la urma, ai incredere. Odata ce vei obtine cetatenia, iti vei organiza viata altfel, iar experientele tale trecute te vor ajuta sa iei decizii optime. Deja ai invatat multe in scoala vietii... Totul e sa nu-ti pierzi moralul. Crede-ma, viata va fi iarasi frumoasa pentru tine! Inca putina rabdare si, fii atenta, nu lasa lucrurile urate sa se repete in viata ta! Iti doresc numai bine si multa fericire! Doamne ajuta!
BRINDUSA S.