Infarctul - Primavara, inima trebuie sa devina o prioritate

Gilda Fildan
E mai usor sa previi decat sa vindeci

Cand inima incepe sa doara poate fi, deja, prea tarziu. Mai bine sa o-ntrebi ce face, cat e inca sanatoasa si vesela. Mai ales primavara, cand temperaturile sar usor de la minus la plus si buletinele meteo sunt capricioase si excesive, inima trebuie sa devina o prioritate

Din fericire, medicina moderna dezvolta strategii tot mai rafinate de preintampinare a acestui pericol. Care sunt ele? Revista noastra a abordat subiectul intr-un interviu cu prof. dr. RUDOLF BLAGA, medic roman stabilit in Germania, internist si cardiolog in Munchen.

Formula magica: 0-3-5-140-5-3-0

- Multa vreme s-a crezut ca infarctul este o primejdie care ii priveste doar pe barbati. Cercetari recente arata ca si femeile se confrunta cu acest risc. Care este situatia in prezent?

- In mod evident, situatia s-a agravat. Si in Europa, din ce in ce mai multe femei cad victima infarctului. Ce-i drept, statisticile continua sa arate ca din 100.000 de locuitori, el loveste 297 de barbati si numai 100 de femei. Insa ponderea procentuala a pacientilor la care acest accident cardiac conduce la un deznodamant fatal este mai mare printre femei decat printre barbati. Infarctul miocardic a devenit si la femei cea mai frecventa cauza de deces. Iar o constatare ce ne ingrijoreaza in mod deosebit este aceea ca numarul victimelor creste cel mai rapid in categoria celor cu varste cuprinse intre 25 si 54 de ani.

- Care ar fi explicatia?

- Femeile din aceasta grupa de varsta au devenit fumatoare la fel de inraite ca barbatii. La ele se insumeaza trei factori de risc: fumatul, pilula contraceptiva si excesul de greutate corporala.

- De ce mor procentual mai multe femei decat barbati?

- La femei, simptomele sunt de multe ori atipice. Cel mai frecvent si clasic este, fireste, si la ele, durerea brutala, insuportabila, din piept si din brate (portiunea dintre cot si umar). Insa cateodata nu apare decat o senzatie de greata ori o stare de epuizare extrema. Si totusi, in spatele lor se afla un infarct.

- Mai nou, in revistele medicale se vehiculeaza o formula ce ar contine secretul unei protectii eficiente a inimii: 0-3-5-140-5-3-0. Cum trebuie s-o interpretam?

- Primul zero exprima simbolic indemnul Nu fumati. Foarte bine gandit, eu sustin fara rezerve aceasta cerinta. Fumatul este unul din principalii factori de risc ai infarctului. Fumul de tigara duce la formarea de radicali liberi, influenteaza negativ coagularea sangelui si favorizeaza aparitia unei tromboze, adica a obturarii unui vas ori a cavitatii inimii cu un cheag de sange. Acest factor sporeste neindoielnic riscul de infarct cu peste zece procente, ceea ce este deja enorm.

- Sa vorbim acum despre 3 si 5...

- Foarte judicioase sunt si urmatoarele doua imperative ale unui mod de viata sanatos, capabil sa ne apere de infarct. 3 inseamna: In fiecare zi, mergeti pe jos trei kilometri sau faceti miscare 30 de minute, de exemplu pedaland pe bicicleta. O exigenta perfect justificata. Miscarea e importanta, deoarece antreneaza vasele de sange, imbunatatind reactia lor la oscilatiile tensiunii arteriale. Totodata, miscarea amelioreaza coagularea sangelui si, de asemenea, combate modificarile de tip inflamator intervenite in organism. Cifra 5 ne spune: Mancati de cinci ori pe zi fructe sau legume.

- Auzim mereu indemnul acesta. Ajuta intr-adevar?

- Sfatul de a manca zilnic fructe si legume este cu siguranta util si foloseste la mentinerea sanatatii. Dar nu s-a dovedit stiintific ca o astfel de alimentatie ar indeparta efectiv pericolul unui infarct.

- Ce ne spuneti despre 140?

- Se refera la maxima tensiunii arteriale. Depasirea ei face sa creasca sensibil riscul de infarct.

- 140 nu e totusi cam mult?

- Da, si mie mi se pare. De fapt, cel mai bine ar fi sa tindem spre valoarea de 120. Urmatoarele doua cifre au legatura cu valorile anumitor lipide din sange. Colesterolul total n-ar trebui sa fie mai mare de 190 la o persoana sanatoasa, iar asa-numitul colesterol rau (LDL) n-ar avea voie sa treaca de 115. Acolo unde exista deja modificari patologice, aceste valori-limita trebuie stabilite individual. In ce priveste ultimul zero, el simbolizeaza supragreutate zero. Valabil suta la suta. Aceasta formula pentru protectia inimii a fost elaborata cu prilejul unui congres de cardiologie, iar afirmatiile pe care le contine sunt absolut corecte si usor de memorat, transpunerea lor in practica fiind foarte la indemana. Dar mai exista ceva extrem de important.

Daca va prezentati la medic, nu va multumiti cu un EKG.
Solicitati o investigatie completa


Teoriile cele mai recente, dar solid fundamentate, spun ca punctul de pornire al infarctului miocardic e un proces inflamator. El este, in ultima instanta, radacina raului.

- Inflamatie? Cuvantul ne face mai degraba sa ne imaginam o gripa, niste dureri de gat sau de urechi. Nu e foarte mare distanta de aici pana la un infarct?

- Tocmai ca nu. Concluziile unor studii stiintifice demonstreaza ca, de exemplu, amigdalitele repetate cresc riscul unor afectiuni ulterioare ale inimii.

- Uimitor. De ce se intampla asa?

- Rolul hotarator aici il joaca substantele produse de tesuturile inflamate. Cand are loc un bombardament prelungit cu aceste substante, tunica interna, extrem de sensibila, a vaselor sanguine, numita endoteliu, se deterioreaza. Se instaleaza ateroscleroza - un pas important pe calea spre infarct. Aceste noi descoperiri sunt intr-adevar senzationale.

- Afirmati cu toata seriozitatea ca specialistii s-au inselat timp de decenii in opinia lor cu privire la aparitia si prevenirea infarctului?

- In orice caz, procesul aparitiei unui infarct a fost privit pana acum prea simplist si mecanic. Se credea ca vasele coronariene care iriga miocardul, muschiul striat al inimii, functioneaza ca un furtun al carui perete interior se acopera de depuneri si se rigidizeaza, daca nivelul lipidelor din sange e ridicat, astfel incat vasele se ingusteaza. Cand, din aceasta cauza, fluxul sanguin se reduce sau cand o artera coronara este obturata de cheaguri, miocardul primeste prea putin sange si oxigen. El moare. Se produce infarctul. Dar aceasta e numai o jumatate de adevar. Dupa cum am aratat inainte, astazi stim ca pericolul major consta in inflamatia cronica a vaselor coronariene. Pe endoteliul inflamat al vaselor coronariene se fixeaza lipide, ca LDL, celule sangvine si celule imunitare. Aceste componente se lipesc unele de altele, formand un conglomerat - medicii vorbesc despre o placa formata pe peretii vaselor de sange. Cand ea plesneste, vasul coronarian se obtureaza in cateva secunde. Consecinta: infarct sau stop cardiac.

- Aceste cunostinte de specialitate nu sunt interesante doar pentru initiati?

- Dimpotriva. Asemenea informatii va pot salva viata. Daca va prezentati la medic cu dureri de inima si el se multumeste sa va faca un EKG sau sa controleze cu cateterul daca vasele coronariene sunt sau nu ingustate, aceasta nu-i da posibilitatea sa traga o concluzie justa. Abia masurarea valorilor inflamatorii ii va permite sa evalueze corect riscurile. Deci, insistati sa vi se faca o investigatie completa.

Dozele mici de aspirina reprezinta deja
o procedura standard in profilaxia infarctului


- De aici vor rezulta solutii concrete?

- Fara indoiala. Pacientii cu risc de infarct si valori inflamatorii ridicate ar trebui sa-si administreze, pe langa medicamentele pentru ameliorarea circulatiei la nivelul inimii, si antiinflamatoare, de pilda aspirina. Aceasta metoda s-a impus de catva timp. Dozele mici de aspirina reprezinta deja o procedura standard in profilaxia infarctului.

- Si daca, in ciuda tuturor masurilor de prevedere, infarctul se produce totusi, ce avem de facut?

- In primul rand: luati imediat 500 miligrame de aspirina. In al doilea rand: nu mai pierdeti nici o clipa - nici macar una! - si chemati salvarea. Medicul de la urgenta poate salva bolnavul restabilind circulatia in vasele coronariene, printr-un procedeu special. E inutil sa asteptati, sa va faceti vant cu evantaiul si asa mai departe, in speranta ca durerea sfasietoare din piept va disparea de la sine. Tergiversarea va poate fi fatala.


Programul anti-infarct

•  Nu fumati - La fumatori, riscul de infarct creste cu cel putin zece procente. Fumul de tigara influenteaza negativ coagularea sangelui si favorizeaza trombozele.

• Miscare - Faceti zilnic o plimbare de trei kilometri sau rezervati-va 30 de minute pentru jogging, ciclism sau inot. Miscarea antreneaza vasele de sange, are un efect benefic asupra coagularii si, de asemenea, previne modificarile inflamatorii.


• Alimentatia - Formula anti-infarct recomanda legume si fructe de cinci ori pe zi. Alimentele proaspete si salatele contin din abundenta substante vegetale valoroase, binevenite pentru sanatatea dvs.


• Colesterolul - Atat colesterolul total, cat si colesterolul daunator LDL n-ar trebui sa depaseasca anumite valori. Potrivit formulei pentru protectia inimii, acestea sunt: maximum 190 colesterolul total si 115 LDL.


• Tensiunea arteriala - Maxima n-ar trebui sa fie mai mare de 140. In cazul diabeticilor si al suferinzilor de rinichi, limita superioara este de 130. Hipertensiunea detine o pondere de 30% din riscul de infarct.

• 
Supragreutate zero - Kilogramele in plus sunt nocive pentru inima, constituind un serios factor de risc. Ca reper orientativ: circumferinta taliei ar trebui sa fie mai mica de 80 cm la femei, si de 94 cm la barbati.


Trei sugestii pentru farmacia casei

• Acidul acetilsalicilic (aspirina) - subtiaza sangele si impiedica formarea periculoaselor cheaguri. Se administreaza peste tot in lume, ca masura profilactica impotriva infarctului si a accidentului vascular cerebral.

• Paducelul - este un remediu clasic pentru intarirea si protectia inimii si a sistemului circulator. El creste ca arbore scund sau arbust pe continentul european. Substantele continute in frunzele, florile si fructele sale (ex. acidul crategolic) fortifica miocardul si activeaza circulatia la nivelul inimii, imbunatatind totodata oxigenarea. Combinat cu alte extracte de plante, se administreaza si in situatii de suprasolicitare nervoasa.

• Nutrientii - aprovizioneaza celulele cu energia necesara. Puteti lua suplimente alimentare cu magneziu, acizi grasi Omega 3, cu vitamine si diverse extracte de plante.