Cum slabesc americanii

Gilda Fildan
In SUA, tara in care femeile si barbatii sunt atat de preocupati de sanatatea si de frumusetea lor fizica, problemele legate de mentinerea unei greutati ideale sunt cercetate de specialisti. Carti, reviste, casete video, clinici specializate in nutritionism si gimnastica ii ajuta pe amatorii de bodybuilding (constructie corporala) sa-si mentina permanent forma maxima. Fiindca a venit primavara, si problema kilogramelor in plus devine acuta, din zecile de remedii aflate la indemana, le-am ales, pentru inceput, pe cele mai simple si mai lesne de respectat. Plus principiile care le guverneaza.

Respiratia corecta arde mai repede caloriile

Pozitia corpului cand sedem sau cand stam in picioare influenteaza decisiv consumul de calorii. Cei care stau cu spatele adus, ghebosat, nu pot respira profund. Din pricina asta, organismul primeste mai putin oxigen, catalizatorul care ajuta la arderea grasimilor. Aceasta afirmatie se poate verifica: stati in picioare si puneti-va o carte groasa pe cap. Veti realiza ca respirati mai usor si mult mai profund ca de obicei. In concluzie: indiferent ce activitate desfasurati, nu va uitati respiratia.
Sportul - cheia succesului in regimurile de slabit
Durata unui regim de slabit se reduce la jumatate daca este insotit si de sport. In plus: telul este intotdeauna atins. Daca vreti sa fiti siguri de succes, intocmiti-va zilnic liste cu meniurile admise (dimineata, la pranz si seara) si faceti sport.

Un mare pericol: combinatiile de calorii

Daca la aceeasi masa veti manca un cotlet de porc cu cartofi prajiti si veti bea o halba de bere, veti acumula mult mai multe calorii decat daca cele doua alimente vor fi ingerate la distanta de timp: cotletul - la pranz, cartofii dupa-masa, iar berea - seara. Disocierea alimentelor e o regula de aur a dietelor de slabit.

Apa rece accelereaza metabolismul

Daca veti bea pe zi 8 pahare de apa rece (in rastimpuri egale si cu un cub de gheata in ele), veti scapa de 200 de calorii. Motivul: metabolismul va fi constrans sa ridice temperatura apei la aceea a organismului, trebuind sa depuna un efort serios.
Chiar daca noutatile medicilor americani pot parea banale si invechite, ele reprezinta rezultatul unor teste efectuate pe mii de persoane si trebuie luate in serios.

Gasiti-va singure metodele de a slabi

Gandirea pozitiva are o influenta decisiva asupra slabitului. Adeseori dietele esueaza din cauza unor ganduri negre. De pilda: Nu sunt in stare sa tin toata cura sau Degeaba ma chinui sa nu mananc. Dupa dieta, iar ma voi ingrasa. Ceea ce gandim punem, din pacate, si-n aplicare, pentru ca subconstientul ne torpileaza vointa. Iata drumul catre succes: formulati-va gandurile negative in formule pozitive de slabit. Veti ajunge la o dinamica si la o putere de determinare la fel de influente pe cat erau inainte gandurile negre. Tocmai formularile dvs. personale sunt extrem de importante, pentru ca ele actioneaza cel mai puternic asupra subconstientului. Ganditi-va la motivele care va fac sa fiti pesimiste si formulati-le invers. De pilda, propozitia: Eu, Maria, nu pot sa slabesc fiindca nu pot renunta la ciocolata transformata intr-o propozitie pozitiva, va suna: Eu, Maria, pot sa nu mananc ciocolata si, prin urmare, pot sa slabesc. Aceasta propozitie trebuie scrisa zilnic, pe o coala de hartie, de 30 de ori. Bine ar fi sa si vorbiti incetisor despre asta, cu dvs. insiva. Cand scrieti, repetati fiecare cuvant. In acest fel, formula de slabit pe care ati ales-o - renuntarea la dulciuri (ciocolata) - intra mai usor in subconstient. E ca si cand ai baga o informatie in computer. El o prelucreaza numai pe ea. Exercitiul trebuie repetat pana cand observati ca, intr-adevar, nu mai mancati ciocolata. Aceste indemnuri pot fi imprimate si pe o caseta, pe care din cand in cand o veti asculta. Sau pot fi rostite cu glas tare, cand va priviti in oglinda. Important: puneti-va cu bucurie pe treaba. Apucati-va cu incredere de program. La inceput, bineinteles, va veti lovi de obstacole. Tratati-le constient si scrieti din nou pe hartie. Mai intai: Nu pot sa rezist. Apoi: Eu, Maria, stiu ca voi izbuti. O veti face! Nu suntem noi cei care va garanteaza, ci psihologii americani, preocupati de frumusetea femeilor.

Activati-va traiectul intestinal

Aproape fiecare a doua femeie are probleme cu digestia. Cauzele cele mai frecvente sunt: stresul, lipsa miscarii, o alimentatie gresita. Lenevirea intestinelor provoaca o proasta valorificare a hranei. Otravuri si substante daunatoare trec prin intestine in sange si metabolismul functioneaza mai greu. Daca vreti sa slabiti, e foarte important sa va activati functia intestinelor. Iar lucrul asta nu e prea complicat. * Mancati dimineata cateva prune uscate, beti un pahar de suc de prune, de rabarbar (revent) sau de zeama de varza acra. * Adaugati in mancare cat mai multe ierburi aromate: marar, cimbru, patrunjel, rozmarin. Contin substante care activeaza intestinele lenevite. * Mancati peste zi, in mai multe reprize, multe alimente cu fibre (paine integrala, fructe si legume). Fibrele absorb apa, umplu mai repede intestinul, impiedicand pe cale naturala constipatia. * In cazuri de constipatie cronica, mancati alimente cu fibre compacte: de trei ori pe zi, doua linguri de tarate de grau, amestecate in iaurt. * Miscati-va cat mai mult. Plimbarea, de pilda, iriga bine cu sange toate organele si astfel se reglementeaza si digestia.

Americanii - nebuni dupa supa de varza

In topul american al curelor de slabit, pe primul loc se situeaza cura cu supa de varza si zarzavat. Judith Weinraub, autoarea retetei, ii asigura pe americani ca tinand acest regim, ei vor da jos intr-o singura saptamana 4 kg, pentru ca o ceasca de supa nu contine decat 34 de calorii. In acelasi timp, ea este satioasa (datorita fibrelor existente in legume) si activeaza digestia. In plus, nu exista nici o restrictie: supa poate fi consumata ori de cate ori apare senzatia de foame. Reteta americana este urmatoarea:
Ingrediente (suficiente pentru 2-3 zile): 1 varza mica, 6 cepe, 4 catei de usturoi, 2 ardei grasi, 1 legatura de ceapa verde, 1 legatura telina verde, 6 morcovi, 42 gulii, 1 pastarnac, 1 radacina de telina, 1 conserva mica de suc de rosii, 1 conserva mare cu rosii (curatate) in bulion, verdeata proaspata (patrunjel, marar). Dupa gust, se mai pot adauga 2 cubulete de supa concentrata (sau apa+ Delikat), 1/2 ceasca de otet aromat, piper.
Mod de preparare: Zarzavatul spalat si taiat marunt se pune intr-o oala si se acopera cu apa. Se da in clocot timp de 10 minute, dupa care se lasa sa fiarba incet, la foc mic, pana ce s-a inmuiat.
In afara de supa, se pot consuma urmatoarele alimente si lichide: * Ziua I - fructe proaspete (cu exceptia bananelor) in cantitate nelimitata. * Ziua a II-a - legume proaspete (crude sau inabusite, mai putin mazare si fasole), un cartof fiert cu un varf de cutit de unt. * Ziua a III-a - fructe si legume (in afara de cartofi si banane). * Ziua a IV-a - 8 banane si lapte degresat dupa pofta inimii. * Ziua a V-a - 350 g carne fiarta de vita, piept de pasare sau peste, la care se pot adauga 6 rosii. * Ziua a VI-a - piept de pasare sau peste la gratar si salata verde (preparata doar cu zeama de lamaie si piper) sau spanac. * Ziua a VII-a - orez (in cantitate nelimitata) si legume proaspete.
Important: nu consumati decat ceai, cafea, apa, sucuri de fructe (indoite cu apa). Bauturile alcoolice sunt interzise!

13 kilograme in minus fara regim

Cercetatorii de la Institutul de nutritie din Carolina de Nord au supus 160 de femei, cantarind in medie 89 de kilograme, unui nou mod de repartizare a meselor de peste zi. Ele au primit acelasi aport energetic ca si in viata de toate zilele (2000 de calorii). Singura diferenta: 30% din alimente se primeau dimineata (micul dejun) intre orele 7 si 9; 50% la pranz, intre orele 12 si 14; 20% la ora 16. Intre aceasta ultima masa de peste zi si micul dejun din dimineata urmatoare, erau admise doar apa si bauturile fara zahar (ceaiuri, sucuri). In sase luni, toate femeile au pierdut 15% din greutate, fara nici un fel de constrangere alimentara si fara ajutorul medicamentelor. In concluzie: daca vreti sa slabiti, ultima masa sa fie la ora 16.

Dieta in 3 viteze

Viteza 1 - 200-300 calorii pe zi: 1 pui fript sau fiert si 1 l suc de portocale, grapefruit sau lamaie (preparat in casa) se impart in trei portii: micul dejun - 1 copan si 250 ml suc; pranz - pieptul pasarii si 250 ml suc; seara - al doilea copan si 500 ml suc. Dureaza 7 zile si e partea cea mai grea a regimului.
Viteza 2 - 600 calorii pe zi: pe langa pui fiert sau fript (poate fi si carne de vaca) si suc de fructe, sunt permise: 1 ou pe zi, iaurt, salata verde cu telina. Alimentele se asociaza in modul urmator: carne + ou - o zi, legume (salate) + iaurt - alta zi, suc de fructe + fructe - alta zi, reluandu-se in aceeasi ordine. Dureaza doua saptamani.
Viteza 3 - 1400 calorii pe zi: se poate manca orice, in afara de paine, zahar, dulciuri, grasimi, alcool, paste fainoase, sosuri, rantasuri. Dureaza toata viata.