Ingrediente (pentru 2 portii): 2 bucati de carne de vitel (a 125 g), sare, piper, 4 felii bacon, 4 frunze de salvie, 2 linguri ulei, 100 ml zeama concentrata de carne (Knorr+apa), 200 g ciuperci, 1 tulpina praz (200 g), 20 g unt sau margarina, piper rosu, 100 ml smantana subtire (frisca nebatuta), 1 lingura mustar, faina sau amidon pentru legat sosul.
Mod de preparare: * Se spala carnea, se zvanta cu un stergar si se bate. Se sareaza si se pipereaza. Se aseaza peste feliile de carne baconul si frunzele de salvie, se ruleaza si se fixeaza cu scobitori. * Se incinge uleiul intr-o cratita si se prajesc ruladele pe toate partile. Se toarna peste ele zeama de carne, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc potrivit, aproximativ 15 minute. * Se curata ciupercile si se taie in patru, iar prazul curatat si spalat se taie marunt. Se prajesc legumele separat in ulei incins, se dunstuiesc apoi, cu capac, circa 7 minute, se sareaza si se pipereaza. * Se scot ruladele de carne din cratita si se tin la cald. Se amesteca smantana si mustarul cu sosul in care s-a prajit carnea, se ingroasa cu faina sau amidon si se condimenteaza dupa gust. * Se servesc rulourile de carne fierbinti, impreuna cu legumele calite si cu sosul.
Cartofi cu branza de vaci si ridichi
Ingrediente (pentru 4 portii): 1,2 kg cartofi nesfaramiciosi, 4 linguri ulei de masline, 4 linguri seminte de dovleac (decojite), sare grunjoasa, 1 legatura ridichi, 1 legatura codite de ceapa verde, 500 g branza de vaci (0,2% grasime), 1 lingura hrean (din borcan), sare, piper.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. Se spala cartofii si se taie in doua. Se unge o tava cu ulei (o lingura), se presara in ea semintele de dovleac si se aseaza cartofii cu taietura in jos. Se stropesc cu uleiul ramas, se sareaza si se coc 30 de minute la cuptorul incins. * Se spala ridichile, se curata si se taie rondele. Se amesteca branza de vaci cu hreanul, se incorporeaza ridichile si coditele de ceapa verde taiate marunt, se gusta de sare si se serveste crema astfel preparata cu cartofii copti.
Sufleu de spanac cu peste
Ingrediente (pentru 4 portii): 600 g cartofi fierti in coaja, grasime pentru uns forma, 600 g peste (cod, merluciu, salau), 300 g spanac (proaspat sau congelat), sare, piper, 200 g smantana (frisca nebatuta), 2 oua, 1 catel de usturoi, 40 g cascaval, 2 linguri pesmet.
Mod de preparare: * Se curata cartofii de coaja, se taie felii si se aseaza intr-o forma de budinca unsa cu unt (margarina). * Se spala fileurile de peste, se zvanta, se taie in patru si se imprastie peste cartofi, impreuna cu spanacul (fiert sau decongelat). Se presara peste fiecare strat sare si piper. * Se bate smantana sau frisca cu ouale, se incorporeaza usturoiul curatat si presat, se condimenteaza cu sare si piper si se toarna peste sufleu. * Se rade cascavalul, se amesteca cu pesmetul si se presara deasupra. * Se da sufleul la cuptorul incins si se lasa circa 20-25 de minute.
Dulciuri
Budinca de orez cu compot de cirese sau visine
Ingrediente (pentru 4 portii): 3/4 l lapte, 40 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 260 g orez cu bobul rotund, 1 borcan cu compot de cirese sau visine (680 g), 1 lingura vin de Porto (sau zeama de portocala), 20 g amidon, grasime pentru forme, 2 oua.
Mod de preparare: * Se pune pe foc laptele impreuna cu zaharul tos si cel vanilat si cand da in clocot se adauga orezul si se lasa sa fiarba incet, circa 7-8 minute. Se ia de pe foc si se lasa sa se umfle 10 minute. * Se scurg ciresele sau visinele din compot, se iau 3 linguri din zeama si se amesteca cu vinul si amidonul, iar restul se da intr-un clocot. Se incorporeaza, putin cate putin, amestecul de vin si amidon si se lasa pe foc, pana incepe sa fiarba sosul. * Se incorporeaza fructele in sos. * Se ung cu unt 4 forme mici si se umplu cu orezul fiert, in care s-au incorporat, in prealabil, galbenusurile si albusurile batute spuma. * Se da budinca 20 de minute la cuptorul incins si se serveste cu sosul preparat din zeama si fructele din compot.