In general, oboseala e semnul unui mare numar de boli. Alteori, ea apare fara nici un motiv, din senin. Sau la schimbarea de anotimpuri. Deprimanta, paralizanta, iti da sentimentul ca viata iti fuge prin fata, fara sa poti sa o prinzi. Mai ales primavara, cand termometrele trec rapid de pe minus pe plus si cand lipsa de vitamine adevarate si "verzi" incepe sa-si spuna cuvantul, foarte multi oameni se simt sfarsiti. Ce e de facut cand energia ne lipseste cu desavarsire, cand cascam toata ziua si picioarele ne par turnate in plumb? Raspunsul e simplu: cateva masuri igienice de viata pot fi extrem de eficiente: modificarea regimului alimentar, mai multe lichide, mai multa miscare, mai mult aer curat. Suplimentele alimentare joaca si ele un rol important, la fel ca si portiile sporite de somn.
Stimulente usoare
Menta. Pentru a depasi un acces de oboseala, varsati cateva picaturi de ulei de menta pe o batista. Duceti-o la nas si respirati din strafundul plamanilor.
Rozmarin. Faceti o baie in care adaugati 5 picaturi de ulei aromat de rozmarin. Are virtuti stimulative imediate.
Picioare ridicate. Culcati-va pe spate, cu picioarele ridicate pe o perna. In India, yoghinii lupta in felul acesta cu oboseala, stimuland irigatia sanguina a creierului, ceea ce ii ajuta sa ramane alerti si treji.
Energia din farfurie
Glucide suficiente. Luati dimineata un mic dejun consistent, compus din cereale integrale, pentru a oferi creierului glucidele necesare care il tin activ. Amanati cu cateva ore pranzul spre dupa-amiaza, si compuneti-l tot din glucide (paste) pentru a mentine echilibrul glicemiei (nivelul zaharului in sange). Acest regim de doua mese, dimineata si dupa-amiaza, e preferabil celor trei mese clasice de peste zi, fiindca se evita caderile si cresterile bruste de energie.
Fara zahar. Nu contati pe dulciuri, pentru a va energiza. Ce-i drept, ele provoaca o crestere brusca a glicemiei, urmata insa de o cadere la fel de brusca. Preferati glucidele complexe: paste fainoase, paine integrala, legume uscate, care va ajuta sa va stabilizati glicemia.
Fara grasimi. Reduceti consumul de alimente grase, pentru a imbunatati functia glandelor suprarenale, care va influenteaza metabolismul alimentar. Limitati mai ales grasimile saturate, de origine animala (carne, oua, unt).
Macerat de cartofi. Spalati bine un cartof, taiati-l in rondele fara sa-l curatati si puneti-l la macerat in apa, pana a doua zi dimineata. Beti doar lichidul, foarte bogat in potasiu. Organismul nostru are nevoie de acest element, pentru a transmite impulsurile nervoase care comanda muschii.
Combateti carentele. Oboseala de primavara poate fi semnul unei carente in vitamine. Cel mai bun mijloc de a remedia situatia este sa dati navala in verzituri, imediat ce apar pe piata.
Energie din farmacia naturii
Ginsengul. Este un stimulent traditional, reputat pentru combaterea eficienta a oboselii. Cel mai indicat este ginsengul siberian, existent in farmacii si magazinele naturiste. Se ia de doua ori pe zi, in doze de 300-400 mg. Stimuleaza sistemul nervos si apara organismul de stres. Atentie: evitati ginsengul, daca suferiti de hipertensiune.
Magneziu. Faceti o cura de magneziu, vreme de doua luni, luand zilnic o doza de 150 mg. Acest mineral participa la sute de reactii chimice din organism, printre care si la transformarea hranei in energie. O carenta de magneziu se poate afla la originea unei perioade de oboseala accentuata.
Gingko biloba. Stimuleaza circulatia sangelui inspre creier, provocand alertete si dinamism. Luati 15 picaturi de tinctura in fiecare dimineata, sau gelule administrate conform prospectului.
Carnitina. Stimuleaza activitatea celulelor care produc energie. Se gaseste in anumite alimente (mai ales in carnea rosie), dar aportul este insuficient. Solicitati in farmacii preparatele care contin carnitina.
Coenzima Q10. Participa, de asemenea, la fabricarea energiei. Luati doua pastile pe zi, de 50 mg, in timpul micului dejun si a cinei, pentru a-i optimiza asimilarea. Se gaseste si in anumite uleiuri vegetale (soia, rapita) si in fructe uscate.
Faceti plinul cotidian de lichide
• Beti apa de-a lungul zilei, cel putin 8 pahare. Nu asteptati sa va fie sete pentru a bea, caci semnalul de sete nu e totdeauna bine reglat. O deshidratare, chiar si putin importanta, poate provoca senzatia de oboseala.
• Evitati bauturile care contin cofeina. Dupa o scurta inviorare, agraveaza oboseala.
• Limitati consumul de alcool. Slabeste sistemul nervos central si provoaca hipoglicemie, deci oboseala.
Incarcati-va bateriile
• Gimnastica. Faceti cel putin 30 de minute de gimnastica tonica pe zi. Efortul fizic nu doar ca arde caloriile (kilogramele in plus contribuie la oboseala), dar ne da energie. In general, persoanele care fac miscare constant n-au probleme cu oboseala si somnul.
• Gimnastica blanda. Daca va simtiti apatici, faceti 10 minute de gimnastica blanda. Bateriile descarcate se reincarca usor cantand, respirand profund, mergand sau, pur si simplu, intinzandu-va ca pisica.
Dormiti pentru a ramane treji
• Treziti-va in fiecare dimineata la aceeasi ora, chiar si in week-end. Organismul dvs. va asimila repede binefacerile unui ritm de somn regulat.
• Culcati-va cat mai devreme, daca aveti de recuperat ore de somn. Cu conditia sa va treziti mereu la aceeasi ora, nimic nu va impiedica sa modulati durata somnului.
• Renuntati la siestele indelungate. Daca somnolati mai mult de 20 de minute, riscati sa va simtiti si mai obositi dupa-amiaza.
Elixiruri naturale
Vin de marar
Puneti la macerat 50 de grame de seminte de marar intr-un litru de vin rosu natural, vreme de 10 zile. Strecurati si infundati sticla cu dop de pluta. Se bea cate un paharel dupa fiecare masa. Combate atat oboseala, cat si anemia.
Vin de gentiana
Puneti la macerat 40 g radacina de gentiana intr-un litru de vin alb natural, vreme de doua saptamani. Strecurati. Beti o jumatate de pahar inainte de fiecare masa.
Vin de pere
Puneti la fiert 500 g pulpa de pere taiata bucati, intr-un litru de vin alb sec. Lasati-l pe foc pana scade la jumatate. Strecurati si tineti lichidul in sticle, la frigider. Se bea un paharel de vin dimineata si seara, pe stomacul gol. Energizeaza, dar topeste si kilogramele de prisos. (Cate unul pe luna.)
Cateva trucuri sigure
Lamai si miere. Dati intre 2 si 4 lamai prin mixer (cojite de partea galbena, dar nu si de invelisul alb), amestecati-le cu o cana mare de apa plata si o lingurita de miere si beti continutul, imediat ce simtiti ca ati obosit. Va reenergizeaza rapid.
Oxigen. Cateva respiratii (12) in fata ferestrei deschise sau pe balcon, combinate cu cateva miscari de gimnastica, ne scapa repede de accesele de oboseala. La fel de eficient este si culcatul pe spate, pe podea, vreme de 5 minute. Aceste tehnici simple sunt suficiente pentru a ne reda energia pierduta.
Apa rece. Scoateti capul dusului si spalati-va cu apa cat se poate de rece pe brate (exterior si interior), palme (pe ambele parti), dupa ceafa (micsorati debitul), pe piept si la subsuori (luati apa cu pumnii de la robinet, e mai usor). Jetul trebuie sa fie de intensitate medie. Daca veti folosi procedeul si pe picioare (fete laterale, genunchi, dosul genunchilor, talpi) va veti simti in stare sa mutati un munte din loc.
Reiki. Lipiti palmele una de alta, cu degetele indreptate in sus, ca la rugaciune. Asteptati pana simtiti ca se incalzesc. Aplicati-le mai intai pe crestetul capului, directia fata in fata, cu degetele intinse. Tineti-le 2 minute. Incercand sa simtiti cum energia pe care o degaja intra in cap. Mutati apoi palmele pe ceafa, in aceeasi pozitie, cu degetele intinse, fata in fata (varfurile indreptate unele spre altele), simtind din nou cum prin ele curge o energie care va patrunde in creierul mic. In final, aplicati palmele, fiecare pe cate o ureche, tinandu-le usor bombate (rotunjite). La sfarsit, scuturati-va bratele bine, departe de corp, ca si cand ati vrea sa scapati de ceva neplacut. Veti scapa! Oboseala se duce pe apa sambetei!