De 7 ori pe zi fructe si legume

Rodica Demian
O primavara fara probleme de sanatate

Vreti sa fiti sanatosi? Mancati sapte portii de legume si fructe pe zi! suna ordonanta Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Imposibil!, raspund cei mai multi dintre noi, gandindu-se ca nu-si pot muta frigiderul de-acasa la birou. Ba e posibil!, ne spun dieteticienii germani, oferindu-ne 7 solutii pentru a consuma zilnic vitamine proaspete, direct din fructe si legume.
1. La micul dejun, beti un pahar mare de suc de portocale. Face cat o portie completa de vitamine pe zi.
2. La pranz, daca mancati la cantina sau restaurant, cereti o salata mare de legume proaspete; daca mancati de la "punga", luati-va de acasa un borcan cu o salata gata preparata.
3. Luati-va la birou legume curatate si taiate fasii. Si mai bine: o sticla de 0,5 litri cu suc de fructe sau de legume. Intra in orice geanta.
4. Sa aveti in permanenta in frigider o portie mare de verdeturi spalate si gata tocate. Se potrivesc, practic, cu orice mancare (chiar si cu paine cu unt) si aduc plusul de vitamine recomandat de specialisti.
5. Cand gatiti, puneti totdeauna mai multe legume decat se recomanda in reteta.
6. Fructele uscate, precum caisele, smochinele sau stafidele, potolesc pofta de dulce si inlocuiesc o portie de fructe proaspete.
7. Sa aveti tot timpul la indemana un mar - pe birou, in masina, in geanta. Este un prim-ajutor ideal contra atacurilor de foame.