Medicina holistica - medicina viitorului?

Florentin Popa
OVIDIU BOJOR

"Tratamentul holistic inseamna sa vindeci concomitent trupul si sufletul, prin toate mijloacele"

- In studiile si articolele pe teme de sanatate, se foloseste, in ultima vreme, un termen la mare "moda", pe care v-as ruga sa il explicati: medicina holistica.
- Conform medicinii chineze, tot ceea ce este viu poseda energie (denumita Qi), forta energetica vitala sau activitate vitala. Medicina holistica porneste de la acest principiu si incearca prin toate mijloacele sa intareasca energia vitala, astfel incat, dupa declansarea bolii, sa aduca organismul intr-o stare de echilibru cat mai apropiata de normalitate. Acest lucru se poate realiza prin metode de tratament naturale, energetice, informationale, lipsite de toxicitatea si efectele secundare pe care le au medicamentele chimice, folosite de medicina clasica.
O abordare holistica presupune ca exista o forta vitala in fiecare pacient si ca aceasta este singura capabila sa determine cauza bolii si modalitatea de restabilire a echilibrului. Un medic specializat in holistica stie sa recunoasca simptomele fortei vitale, iar remediile sale terapeutice nu sunt indreptate spre contracararea unui efect, ci pentru a stimula energia Qi, astfel fiind restabilita starea de sanatate a intregului organism. Forta vitala, odata trezita, elimina boala; pacientul trebuie doar sa aiba rabdare si sa actioneze in aceeasi directie cu aceasta forta. Practic, trebuie sa aiba incredere in inteligenta acestei forte. Toate procesele fizico-bio-chimice sunt controlate perfect de forta vitala. Boala apare pentru ca noi impiedicam energia vitala sa-si faca treaba asa cum ar trebui, iar de multe ori, actionam inconstient impotriva ei. Conform medicinii holistice, pacientul trebuie inteles si tratat in functie de un ansamblu de factori: fizici, emotionali, sociali, spirituali si economici. Tratamentul holistic inseamna sa vindeci concomitent trupul si sufletul, prin toate mijloacele. De aceea, cand se doreste tratarea unei afectiuni, trebuie sa se tina cont de toate aspectele din viata bolnavului, inclusiv de emotiile cu care ne confruntam. Mania, stresul sau tristetea sunt sentimente care consuma energia organismului si scad dramatic numarul globulelor albe, influentand negativ imunitatea. De asemenea, este important si cum ne odihnim. Imunitatea creste daca-i dam organismului suficient timp de refacere, prin activitati recreative si somn odihnitor. Este indicat sa dormim intre orele 23 si 1 noaptea, fiindca in acest interval, ficatul curata mai eficient sangele si isi regenereaza celulele. Respiratia este o alta componenta de importanta majora in medicina holistica. In reglarea imunitatii, plamanii joaca un rol esential. O respiratie corecta, profunda (toracica si abdominala) inseamna o mai buna oxigenare a celulelor. Multe boli sunt determinate de slaba oxigenare celulara, aceasta favorizand cresterea nivelului de radicali acizi - un mediu care imbatraneste prematur organismul. Dar alimentatia este cea mai importanta componenta de care trebuie sa tinem cont, atunci cand este vorba de sanatate. Daca alimentatia este echilibrata, adaptata calitativ si cantitativ, ne putem considera sanatosi in proportie de 90%. Este esential sa consumam fructe si legume proaspete, bogate in vitamine, care stimuleaza imunitatea, cum ar fi vitaminele A, C, E, B1, B5, B6, B9 si B15. De asemenea, si mineralele sunt foarte importante pentru biochimia organismului: fara calciu, potasiu, magneziu, zinc, seleniu, crom, organele interne nu functioneaza corespunzator. Alimentatia trebuie sa contina suficiente fibre vegetale, care dezvolta flora intestinala normala, stiindu-se ca imunitatea este influentata si de flora intestinala echilibrata, care nu lasa germenii patogeni sa ne atace organismul.

- Credeti ca holistica este viitorul medicinei?

- Categoric da, fiindca noi ne-am nascut "intregi", dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Este imposibil sa imparti corpul omenesc in segmente, asa cum face medicina alopata. De exemplu, daca ai nevoie de un diagnostic exact, trebuie sa mergi la cel putin 10 medici specialisti. Dar fiecare vede numai segmentul lui; vede copacul, nu si padurea. Iar de multe ori, medicatia prescrisa pentru o afectiune poate inrautati o alta boala de care sufera acelasi pacient. Iata de ce este atat de important ca fiecare om sa fie tratat holistic... Importanta este si comunicarea dintre medic si pacient. Ca sa poti sa tratezi omul in integralitatea lui, trebuie sa ai un dialog deschis, sincer cu pacientul, pentru ca acesta sa aiba incredere in terapie, dar si libertatea de a alege intre mai multe posibilitati de tratament. Medicul trebuie sa aiba rabdare sa te asculte, dar pentru aceasta ar trebui sa aiba cel mult 10 pacienti pe zi - ceea ce, din pacate, este imposibil de realizat in Romania, cel putin la acest moment.

- Ce terapii naturale accepta medicina holistica? Daca unele ramuri par sigure, tratamentul cu plante, de pilda, altele par mai degraba jocuri copilaresti: meloterapia, cromoterapia... Chiar te poti vindeca prin muzica sau culori?

- Intotdeauna se gaseste cineva care combate un adevar sau altul. Cert este ca toate terapiile holistice se bazeaza pe experiente verificate de-a lungul timpului. De pilda, se stie ca muzica este "simtita" si de plante. La o muzica frumoasa, planta reactioneaza pozitiv: infloreste, se dezvolta mai repede si mai complet. La o muzica stresanta, se ofileste si moare. S-a constatat ca vacile dau mai mult lapte pe "Anotimpurile" lui Vivaldi, fara a avea pretentia ca au o cultura muzicala. Iar culorile au o mare influenta asupra psihicului uman. Fiecare culoare are un rol bine stabilit asupra omului: verdele linisteste si este un calmant excelent pentru organism, in vreme ce rosul incita, este hipertensor si excitant. Medicina traditionala indiana, Ayurveda, foloseste de mii de ani aplicarea culorilor pentru reenergizarea si armonizarea organismului, iar efectele pot fi demonstrate! Dar sa va raspund la intrebare: terapiile holistice sunt fitoterapia, gemoterapia, dietoterapia, apiterapia, aromaterapia, acupunctura, presopunctura, reflexoterapia, fizioterapia, sacroterapia, meloterapia, cristaloterapia, bioenergia, biometeorologia, balneologia, helioterapia, talasoterapia, tratamente cu namol, masajul, shiatsu etc. Alaturi de acestea, homeopatia, care este una dintre cele mai importante metode holistice de restabilire a sanatatii. Toate aceste elemente "mici" ajuta in procesul terapeutic. Dar ele trebuie conduse de specialisti, de oameni care au studiat aceste forme de terapie.

- Dvs. va numarati printre ei. Articolele si cartile pe care le-ati publicat v-au creat o autoritate incontestabila. Va intreb deci: cum sa traim holistic? Ce ar trebui sa facem ca sa fim sanatosi? Cum ar trebui sa arate o zi ideala din viata noastra?

- Fundamentala este respectarea celor sapte elemente care prelungesc viata. Chiar am scris o carte in care prezentam cele 7 elemente care scurteaza viata, si cele 7 elemente care o prelungesc, de fapt, viziunea mea despre tineretea fara batranete si viata fara de moarte. Invidia, lupta neloiala pentru existenta, fuga dupa bani si acumulari materiale cu orice pret si prin orice mijloace, suprapoluarea cu tutun, alcool, alimente chimizate, indepartarea de natura si de legile ei, greselile pe care le facem sub aspect moral, etic si religios ne scurteaza viata. In schimb, ne putem prelungi viata daca tinem cont de cateva sfaturi extrem de utile pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca. Iata-le prezentate pe scurt:

Alimentatia

In mod normal, suntem obisnuiti, inca din copilarie, sa luam trei mese principale pe zi. Exista insa unele afectiuni in care se recomanda cinci mese pe zi in loc de trei, dar aceasta numai la sfatul medicilor specialisti. Personal, recomand un regim preponderent ovo-lacto-vegetarian, dar nu exclusivist. In copilarie si in tinerete, sunt necesare si proteine animale usoare (peste alb, piept de pui, carne de curcan fara piele). Pe masura ce inaintam in varsta, necesarul in proteine animale trebuie redus. Nu se recomanda carnea rosie si grasimile animale. In cazul in care nu puteti renunta la carne, mancati inaintea ei o salata de legume. De asemenea, consumati fructe proaspete, dar la 30 de minute dupa masa. Un studiu recent a demonstrat ca, in cazul in care masa incepe cu carne, numarul leucocitelor creste la 20.000, spre deosebire de legume sau fructe, unde numarul de leucocite se pastreaza in cadrul valorilor normale, de 9.000. Nu va grabiti la masa! Mestecati bine alimentele, de cel putin 15-20 ori inainte de a le inghiti, si nu beti apa inainte de masa sau in timpul mesei. Este bine sa va ridicati de la masa cu cinci minute inainte de a fi satui, nu cu cinci minute dupa ce v-ati saturat. Alegeti macar o zi de post pe saptamana, pentru dezintoxicarea organismului. Eu, respectand aceste reguli, de 60 de ani nu mi-am schimbat greutatea corporala si nu am luat nici un medicament!

Odihna

O zi optima trebuie sa se compuna din 8 ore de munca activa, 8 ore de odihna activa (sport, muzica, dans, plimbari, lectura etc) si 8 ore de somn. Nu intotdeauna putem respecta acest ciclu ideal. Foarte important este insa sa respectam cele 8 ore de somn, in special pe masura ce inaintam in varsta. Nu va culcati decat la trei ore dupa cina; este bine ca inainte de culcare sa faceti o scurta plimbare.

Evitarea sedentarismului

O viata normala este conditionata de miscare. Aceasta asigura tonicitatea musculara si oxigenarea organismului. Chiar si dupa pensionare, continuati sa fiti activi. Inactivitatea este primul pas spre boala; asadar, munciti sau ocupati-va de un hobby, intr-un ritm obisnuit si continuu timp de opt ore pe zi. Nu neglijati nici gimnastica zilnica, in aer curat. Dormiti cu fereastra intredeschisa, atat timp cat sezonul va permite.

Cultivarea optimismului

Factori importanti pentru sanatate sunt optimismul si increderea in noi insine si in cei din jurul nostru. De aceea, trebuie sa respingem tot ceea ce este negativ in relatiile interumane. Sa ne inchipuim ca viata este o oglinda in care privim continuu: daca zambim, zambetul se intoarce spre noi. Toate gandurile si actiunile noastre de fiecare clipa, de fiecare zi, trebuie sa fie pozitive, senine, optimiste. Vor beneficia de acestea toti cei din jurul nostru, dar in primul rand, noi insine!

Prevenirea poluarii

Aici ma refer, evident, la poluarea mediului, dar si la faptul ca traim intr-o increngatura de iradiatii, praf si decibeli, la care contribuie telefoanele mobile, traficul aglomerat din marile asezari urbane, televizoarele, calculatoarele, microundele neprotejate etc. Acesta este, din pacate, tributul pe care il platim confortului si civilizatiei moderne. Totodata, prin poluare ma mai refer si la "otravirea" lenta pe care noi insine ne-o provocam prin alimentatia deficitara, prin consumul de alcool, tutun, droguri, medicamente sintetice, bauturi acidulate, conserve etc.

Suprema porunca

Dintre cele trei mari virtuti teologice - credinta, speranta si iubirea - pe primul loc eu as situa iubirea, ca factor determinant. Iubirea fata de Creator si fata de aproapele nostru. Sub aspect spiritual, recomand armonia in cadrul familiei, armonia relatiilor sociale si a relatiilor interumane. Prietenii si cei dragi din familie sunt un adevarat "pansament" sufletesc, atat timp cat acestia emana optimism si vorbe bune. Cu prietenii ne distram, comunicam foarte bine, ceea ce ne aduce satisfactii si ne destinde. Din pacate, nu acelasi lucru se intampla si in familie. Deseori, ca urmare a provocarilor vietii si a lipsurilor materiale, viata de familie devine o permanenta vaicareala, o sursa de conflicte si de stres. Parintii fac o mare greseala: nu doar ca nu mai comunica intre ei, dar nu mai comunica nici cu copiii, si de aici pleaca multe rele. Astazi, familia abia daca se mai reuneste la sfarsitul saptamanii, si nici atunci nu se aloca suficient timp pentru o comunicare eficienta intre membrii ei. Copiii nu mai invata nimic de la parinti, iar rolul societatii in aceasta directie s-a minimalizat. Ei sunt "pe cont propriu" intr-o lume perfida, nemiloasa, iar din aceasta cauza, o apuca pe cai gresite: devin infractori, cad prada unor abuzuri sau dependente periculoase. Numai o legatura stransa intre parinti si copii poate opri acest dezastru, si alocarea unui timp suplimentar pentru dialog si sprijin.

- Dar nu putem vorbi de iubire fara credinta.

- Credinta este esentiala pentru sanatatea noastra trupeasca. Din punctul meu de vedere, nu este absolut necesar sa "recitam" o rugaciune luata din cartile de rugaciuni. Mai important este dialogul intim, sincer, profund, cu Divinitatea. Seara, timp de cel putin 10 minute, sa recapitulam ce am facut bine si ce am facut rau peste zi si sa ne punem actiunile viitoare in mainile Creatorului. Este de ajuns o rugaciune simpla: "Doamne, ajuta-ma ca maine sa fiu mai bun si sa fac mai mult bine decat am facut azi!". Astfel, ramane in noi permanent dorinta de a face bine, de a darui, care este rasplatita de obicei inmiit.