De trei ori ceapa

Redactia
Ceapa umpluta

Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 cepe potrivite, albe sau rosii (a 100-120 g), sare, o foaie de dafin, ulei de masline pentru forma, 250 g carnati proaspeti, 4 linguri pesmet, un ou, 3 linguri patrunjel verde tocat, 4 biscuiti , o lingura cu varf seminte de pin, piper macinat, un varf de cutit nucsoara rasa, un varf de cutit scortisoara pisata, 3-4 linguri cascaval (uscat) ras, 30 g unt.
Mod de preparare:
* Se curata cepele (fara sa li se taie extremitatile), se fierb 15 minute in apa clocotita (multa) cu putina sare si cu o foaie de dafin si se lasa sa se scurga si sa se raceasca intr-o strecuratoare. Se incinge cuptorul la 180gr. si se unge cu ulei o forma termorezistenta. * Se scoate carnea de carnati din invelisul ei, se pune intr-un castron si se sfarma cu furculita. Se adauga pesmetul, oul, patrunjelul, biscuitii faramitati si semintele de pin, se amesteca bine si se condimenteaza cu 1/2 lingurita de sare, piper, nucsoara si scortisoara. * Se indeparteaza extremitatile cepelor fierte, avand grija ca cepele sa ramana intregi, se taie fiecare ceapa in doua (pe orizontala) si se golesc jumatatile de foi, lasand doar 2-3 foi exterioare. O treime din foile golite se toaca marunt si se incorporeaza in umplutura (restul se folosesc, eventual, la alte mancaruri). * Se aseaza jumatatile de ceapa una langa alta, in forma, se umplu si se pune pe fiecare cate o lingurita de cascaval ras si cate o bucatica de unt. Se dau la cuptorul incins si se lasa sa se patrunda 30 de minute. Se servesc cu piure de cartofi.

Placintute cu ceapa

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g ceapa, 3 linguri ulei de masline (plus ulei pentru prajit), 6 linguri faina, 3 oua, 2-3 linguri lapte, o lingura maghiran sau cimbru (proaspat ori uscat, maruntit), 2 lingurite patrunjel verde tocat, sare, piper macinat, un varf de cutit nucsoara rasa, un pahar smantana acrisoara.
Mod de preparare:
* Se curata ceapa, se taie mai intai in patru si pe urma fasii subtiri si se prajeste 4-5 minute (fara sa se-nchida la culoare) in uleiul incins, amestecand intruna. Se sareaza usor si se da tigaia deoparte. * Intr-un castron, se amesteca faina cu ouale (pe rand), laptele si mirodeniile. Se adauga 1/2 lingurita de sare, o priza de piper si nucsoara, se lasa aluatul sa se odihneasca 15 minute si se incorporeaza ceapa. * Se pune uleiul la incins intr-o tigaie (la inceput 2-3 linguri, dupa care se adauga cat este nevoie), se fac placintele din cate-o lingura cu varf de aluat si se prajesc, pana ce se rumenesc frumos. Se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si se servesc calde cu putina smantana acrisoara deasupra. (Dupa ce se scot din tigaie, peste placintele se poate rade putina branza telemea.)

Ceapa la tigaie

Ingrediente (pentru 4 persoane): 700 g ceapa, 3-4 linguri ulei de masline, 100 g costita taiata cubulete, o lingurita seminte de chimen, 2 lingurite cimbru proaspat sau uscat, maruntit, 2-3 linguri vin alb sec sau demisec, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
* Se curata cepele, se taie in opt pe lung si se desprind bucatile, obtinandu-se opt semilune. Se incinge bine uleiul intr-o tigaie mare si se rumenesc usor bucatelele de costita. Se adauga ceapa si se caleste si ea, 4-5 minute, pana ce devine sticloasa. * Se incorporeaza chimenul si cimbrul, se toarna deasupra vinul si se lasa ceapa sa se inmoaie alte 4-5 minute. Se condimenteaza cu sare si piper si se serveste imediat (cu bagheta proaspata, cu carne prajita sau cartofi fierti sau pe felii de paine prajita cu cascaval ras deasupra).



Dulciuri

Tort cu pere

Ingrediente: Pentru blat: 4 oua, 200 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 60 g nuca, 110 g faina, 30 g cacao, 1-2 lingurite praf de copt. Pentru umplutura: 500 g jumatati de pere din compot, 180 g frisca batuta, 200 g smantana groasa acrisoara, 40 g samburi de nuca zdrobiti, 1 plic zahar vanilat, 1 lingura zahar, 1/2 lingurita scortisoara pisata.
Mod de preparare:
Blatul - Se separa albusurile de galbenusuri si se bat albusurile spuma, cu 4 linguri de apa calduta. Se adauga zaharul tos si zaharul vanilat (in ploaie) si se bat in continuare, pana ce se topeste zaharul. Se incorporeaza galbenusurile si nuca macinata (fin) amestecata cu faina, cacaoa si praful de copt. Se toarna aluatul intr-o forma tapetata - pe fund - cu hartie pentru copt (diametrul formei: 26 cm), se coace 20-30 de minute in cuptorul incins la 180gr., se lasa sa se raceasca si se taie de pe fundul blatului copt o foaie de 1 cm grosime. Umplutura: Se scurg perele si se taie spalturi. Se amesteca frisca batuta cu smantana si se unge blatul gros cu putin amestec. Se aseaza deasupra perele. In frisca ramasa se incorporeaza nuca si jumatate din blatul de 1 cm faramitat (restul se foloseste la altceva). Se toarna frisca peste spalturile de para, iar deasupra se presara cele doua feluri de zahar, amestecate cu scortisoara.