Insomnia

Rodica Demian
Cat de chinuitor este sa stai culcat pe intuneric, sa auzi ticaitul ceasului si sa nu reusesti sa adormi!

Doamne! Si cata lume sufera de insomnie! Se poate face ceva contra ei? Sa numeri in gand oile, de exemplu? S-ar putea sa mearga, dar exista solutii mai bune. Unele metode simple, cum ar fi de pilda un ceai relaxant, o picatura de ulei esential de levantica sau anumite ritualuri impuse seara de seara, va pot ajuta sa va linistiti si sa va simtiti mai putin obositi si irascibili a doua zi.

Gustari nocturne

• Mancati o felie de piept de curcan sau de pui, ori o banana, inainte de a va culca. Aceste alimente contin triptofan, un acid de care are nevoie organismul pentru a produce serotonina. Iar serotonina este o substanta chimica cerebrala (un neuromediator sau neurotransmitator) care va poate ajuta sa adormiti mai usor.

• Glucidele ajuta triptofanul sa patrunda in creier. Beti un pahar cu lapte cald (si laptele contine triptofan) cu un biscuit sau indulcit cu o lingurita de miere. Si cu putina scortisoara, o planta usor sedativa.

• Evitati sa mancati mult seara. Pentru a digera o cina copioasa va trebuie 3-4 ore, iar stomacul plin va va impiedica sa adormiti.

•  Alimentele condimentate nu sunt indicate, nici chiar la inceputul serii, deoarece condimentele pot sa irite stomacul.

• Evitati, de asemenea, zaharul in cantitati mari, mai ales sub forma de ciocolata, care contine cofeina - pentru ca acesta va poate da un plus de energie, putin propice somnului.


Recurgeti la plante

• Valeriana va ajuta sa adormiti mai repede si sa nu fiti confuzi a doua zi, cum se intampla cand luati somnifere. Are un efect calmant, pentru ca se leaga de aceiasi receptori cerebrali ca si tranchilizantele de tip Valium. Din cauza mirosului ei gretos, planta nu se prea preteaza la infuzii. Luati mai bine o jumatate de lingurita sau o lingurita de extract de radacina de valeriana, ori doua capsule de radacina de valeriana, cu o ora inainte de culcare.

• Beti un ceai de pasiflora. Puneti o lingurita de frunze uscate intr-o ceasca cu apa clocotita, lasati-le sa se infuzeze 5-10 minute, strecurati ceaiul si beti-l chiar inainte de-a va culca. Datorita proprietatilor ei usor sedative, pasiflora este foarte utilizata in fitoterapie.

• Somnifer natural. Puteti lua, de asemenea, un somnifer care sa contina atat valeriana, cat si pasiflora. Somniferele naturale se bazeaza in general pe asocierea mai multor plante, printre care si hameiul. Oricare-ar fi formula, conformati-va instructiunilor de utilizare.


Cititi notitele care insotesc medicamentele

• Este bine sa stiti ca anumite sedative, cum ar fi Claradolul, contin cofeina, cunoscuta pentru efectul ei stimulator.

• Cititi, de asemenea, cu atentie prospectele decongestionantelor si a antigripalelor. In afara de cofeina, unele dintre ele contin substante care stimuleaza sistemul nervos, ceea ce va impiedica sa adormiti. Cereti preparate care pot fi luate seara.


Ce nu trebuie facut

•  Evitati sa faceti sport, cu 4 ore inainte de a va culca - efortul fizic are un efect stimulant. Antrenati-va mai degraba dimineata sau imediat dupa serviciu. Puteti face, in schimb, yoga, anumite pozitii relaxante fiind chiar indicate inainte de culcare.

• Evitati bauturile care contin cofeina sau teina, mai ales cu 4 ore inainte de-a va culca. Chiar daca sensibilitatea la excitante difera de la un individ la altul, efectul este real si poate dura.

•  Evitati alcoolul seara. Este adevarat ca un paharel de whisky va ajuta sa adormiti, dar efectul este de scurta durata si riscati sa va treziti in toiul noptii. Si nu doar o data.

• Daca fumati in cele 4 ore dinainte de culcare, sa stiti ca nicotina stimuleaza sistemul nervos central, ceea ce impiedica instalarea somnului si favorizeaza trezirile repetate pe parcursul noptii.