Una din intrebarile legate de sanatate, ramasa inca fara raspuns, este pricina pentru care ne imbolnavim asa de usor de gripa si de raceli, nu doar iarna, dar si in celelalte anotimpuri de peste an. De vina e stresul? Lipsa efortului fizic si a plimbarii prin aer curat? Certurile nesfarsite cu partenerul, care ne subrezesc sistemul imunitar? Un virus feroce? O stiinta relativ noua, psihoneuroimunologia, cerceteaza aceste probleme. Iar studiile de data recenta ajung la concluzia ca exista o suma de lucruri uimitor de simple, de care depinde daca vom trece prin iarna fara guturai ori daca vom cadea la pat o data pe luna. In fruntea lor: sa gasim timp pentru ceea ce ne face placere. Specialistii londonezi, de exemplu, au stabilit pe baza investigatiilor intreprinse asupra a 216 participanti, ca persoanele care se declara fericite sau macar multumite, in viata de toate zilele, au in sange cantitati mai mici de cortizol, un hormon al stresului, in comparatie cu persoanele ce se simt adesea deprimate. Concluzia? Pe termen lung, nivelul ridicat al cortizolului slabeste sistemul imunitar si favorizeaza instalarea gripelor, cresterea tensiunii arteriale, ca si aparitia diabetului. Prin urmare, noi ne putem influenta decisiv capacitatea de rezistenta in fata bolii, prin gandurile si sentimentele noastre. Suna simplu, insa nu e la fel de simplu de transpus in practica. Din fericire, imunologii ne pun la dispozitie nu numai cifre, date si valori masurate in laborator, ci si cateva reguli practice. Cine si le insuseste si le aplica isi asigura sanatatea si forma maxima.
1. Somnul regenereaza
Principala metoda de relaxare naturala a fost daruita omului inca din leagan: somnul. El joaca un rol esential atat pentru echilibrul psihic, cat si pentru capacitatea de autoaparare a organismului. "Importanta somnului este deseori subapreciata", afirma psihologii elvetieni. "Astazi, noi dormim cu mult mai putin decat pe vremea cand oamenii traiau in ritmul dictat de natura. Cine doarme putin e considerat viguros si activ. Fals! Daca deficitul de somn se prelungeste, nivelul cortizolului, glicemia si tensiunea arteriala cresc si aduc boala. Dimpotriva, cand ii asiguram somnul suficient, sistemul imunitar isi manifesta recunostinta, functionand cu un randament optim."
2. Stresul pozitiv ne stimuleaza
O viata in pat, asta ne dorim in momentele de mare oboseala... Totusi, n-ar fi neaparat un mod de trai sanatos. Efortul cotidian si emotia - cu alte cuvinte, stresul pozitiv - intaresc considerabil apararea naturala a organismului. Aceasta este concluzia ce se desprinde dintr-o sinteza recenta, intocmita pe baza unor studii efectuate in Kentucky (SUA) si British Columbia (Canada), care au insumat 19.000 de participanti. Doar atunci cand o activitate sustinuta nu e urmata si de odihna, stresul devine cronic si primejdios. Sau, si mai rau, daca statutul social al unui om este pus sub semnul intrebarii, asa cum se intampla in cazul somajului prelungit ori al ingrijirii de lunga durata a unor rude apropiate, grav bolnave. In astfel de situatii, hormonii stresului - cortizolul, adrenalina si noradrenalina - depasesc in permanenta valorile normale, devin negativi si periculosi, slabind sistemul imunitar si deregland metabolismul. Hotarator este modul cum sunt evaluate launtric solicitarile exterioare. Daca ceea ce facem ne place si da vietii noastre un sens, rezistam mult mai bine la zece ore de munca pe zi ori la sarcinile grele gospodaresti ale unei familii numeroase, decat cei ce fac activitati zilnice ce par sa nu aiba rezolvare.
De aceea, a doua regula suna asa: Nu va temeti de stres! Daca apreciem realist rezistenta noastra la efort si ne mentinem in limite rezonabile, numeroase provocari pot chiar sa ne faca placere. Insa, pentru a depasi fazele stresante, cu sanatatea nestirbita, trebuie sa tinem seama de normele clasice ale stilului de viata sanatos: cine nu fumeaza, cine consuma cu masura alcool, cine face multa miscare si opteaza pentru o alimentatie echilibrata are in permanenta rezerve de energie. De asemenea, s-a dovedit ca metodele de relaxare, cum sunt yoga, meditatia sau antrenamentul autogen, ne ajuta sa dobandim mereu forte noi.
3. Structuri fixe pentru viata de zi cu zi
Buna dispozitie si gandirea pozitiva nu se obtin la comanda. Iar insistenta cu care ne sunt cerute poate deveni, pana la urma, si ea, o povara. "Nu-ti poti impune ca, incepand de maine, sa vezi jumatatea plina a paharului in locul celei goale", spun psihiatrii. Viziunile optimiste se obtin in timp. Persoanele meditative, inclinate spre melancolie, de pilda, trebuie sa se preocupe de asigurarea echilibrului necesar, oferindu-si lucruri care pot sa le insenineze sufletul. In acest sens, exista cel putin o regula practica: structuri clare, in viata de zi cu zi. Mai exact: sa introducem in existenta noastra cotidiana momente stabile, pe care sa le respectam, plimbari regulate in fiecare zi, intalniri cu prietenii, macar de trei ori pe saptamana, spectacole, cel putin o data pe luna, lectura. Asemenea insule de relaxare ne imbunatatesc starea de spirit si tin in frau un alt inamic potential al sanatatii noastre: stresul.
4. Iubirea ajuta la vindecare
Un partener, ca sa-ti protejezi inima si sistemul circulator? Suna absurd, totusi aceasta reiese din diverse studii efectuate in ultimul timp. Specialistii din Stockholm au tinut sub observatie, o perioada mai indelungata, sase sute de femei cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani. Rezultatul: cele mai sanatoase sunt femeile implicate intr-o relatie in care sunt fericite sau cel putin multumite. Grupul celorlalte, care traiesc singure si in conditii de izolare sociala, a prezentat valori sensibil mai precare: variatii minime de puls, factorii de coagulare a sangelui, colesterolul si trigliceridele marite - ceea ce inseamna risc de diabet, ateroscleroza si infarct miocardic. Dar si mai nesanatoasa este o relatie nefericita: cele mai ingrijoratoare valori le aveau femeile aflate in conflict neintrerupt cu partenerul. Asadar, decisiva este calitatea relatiei, dupa cum o demonstreaza si un studiu al sotilor Janice Kiecolt-Glaser si Ronald Glaser din Ohio. Ei au cercetat deprinderile de comunicare a 90 de cupluri, dupa care le-au facut femeilor si barbatilor cate o mica rana pe piele. Aceasta s-a cicatrizat cel mai bine la cuplurile capabile sa poarte o discutie buna si constructiva. Ele dispuneau de secretia hormonala abundenta si de numarul sporit de celule necesare vindecarii, iar sistemul lor imunitar a reactionat mai rapid. In fine, pe langa traiul in cuplu, viata sociala activa este si ea un factor favorizant al sanatatii. In sprijinul acestei afirmatii vine un studiu din Pittsburgh (SUA): 334 de subiecti au fost chestionati in legatura cu viata lor sociala si, ulterior, expusi unui germen patogen al virozei. Concluzia: oamenii implicati social, care se simt sustinuti de cei din jur, se imbolnavesc mult mai rar.
5. Fiecare pe drumul lui
Indivizii aflati prin profesia lor mereu printre oameni, odata ajunsi acasa, au nevoie mai curand de liniste, in vreme ce timizii se relaxeaza mai bine in compania a doi-trei prieteni apropiati, decat intr-o ceata zgomotoasa. Sanatos este ceea ce ne satisface, si aici se aplica principiul: mai putin inseamna adesea mai mult. Unora le face bine jogging-ul, altora o ora de muzica. Cine sare insa de la o metoda la alta, cautand vesnic altceva, nu face decat sa alerge dupa simpla iluzie a sanatatii perfecte.
De aceea, regula numarul 5 suna astfel: faceti doar ceea ce vi se potriveste. Sa acceptam chiar si boala, ne invata specialistii, care uneori e inevitabila in viata noastra si, din cand in cand, chiar folositoare. De pilda, copiii trebuie sa treaca printr-o serie de infectii, pentru a dobandi un sistem imunitar eficient. Poate ar trebui sa ne privim corpul ca pe un partener intr-o casnicie indelungata si buna: el ne insoteste si la bine, si la rau, avem crize si momente de extaz, cateodata ne devine dusman si ne calca pe nervi, insa mereu gasim o cale de a fi fericiti impreuna cu el.