Raspuns pentru GICA - "Fiul meu sufera de talasemie minora"

Redactia
Dr. NICOARA MARIA ANA, Bucuresti, tel. 021/772.20.17, 0741/69.72.76

"Fiul meu sufera de talasemie minora"
(Raspuns pentru GICA - Valcea, F. AS nr. 720)


Talasemia minora este o boala ereditara, adica se poate transmite la mai multi membri ai aceleiasi familii. Deci, este necesar un control hematologic pentru intreaga familie, pentru a depista eventualitatea in care cineva este bolnav, dar fiti linistiti, forma de talasemie minora este foarte bine suportata de organism, uneori fara manifestari clinice. Tratamentul indicat, cu acid folic, vitamina B6, nu este suficient. Trebuie dozata si sideremia (fierul din sange). Valorile fierului sanguin pot fi normale sau crescute. In acest ultim caz se face tratament cu Desferal.

"Nepotelul meu face des bronsita"
(Raspuns pentru GICA - Braila, F. AS nr. 720)


Bronsita copilului mic este influentata uneori de terenul alergic familial. Pentru a preintampina repetarea crizelor de bronsiolita (mai ales in primii doi ani de viata), trebuie luate o serie de masuri: * Locuinta sa nu fie supraincalzita, cu aer uscat. Aerul din camera copilului se modifica prin folosirea unui vas cu apa rece (prin evaporare, umidifica atmosfera); * eliminarea factorilor agresivi: praf, par de animale de companie, plante de apartament; * diagnosticul corect al altor afectiuni ce pot provoca si bronsitele - vegetatii adenoidiene (polipi), mucoviscidoza, deficiente imunitare (IgA, IgE, IgM). * Tratamentul corect si precoce al infectiilor usoare ale aparatului respirator - rinofaringita acuta. Daca sunt mai multe pusee de bronsiolita acuta in primii doi ani de viata, uneori pot aparea forme de bronsita astmatiforma in prima copilarie. Dupa varsta de 3 ani sunt indicate cure lunare la Salina din Slanic Prahova sau la Salina din Targu Ocna (jud. Bacau).

"Caut tratament pentru stomatita"
(Raspuns pentru MARCELINO, F. AS nr. 720)


Se face gargara cu solutie de bicarbonat pentru a schimba pH-ul bucal (o lingura de bicarbonat de sodiu alimentar la 200 ml apa rece). * Gargara cu apa de gura "Corsodyl", cu rol dezinfectant si cicatrizant. * Aplicatii locale pe mucoasa linguala de cateva picaturi din solutia Urgo afte. * Badijonari bucale de trei ori pe zi cu solutia: glicerina simpla 50 ml, Stamicin 3 tablete, vitamina B 2 - 2 fiole. Se aplica extern de trei ori pe zi pe mucoasa bucala (obraji si limba).

VALERIU MUNTEANU, str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

"Fiul meu are acnee chistica"
(Raspuns pentru MARIANA PRECUP - Oradea, F. AS nr. 717)


Pe langa tratamentele numeroase pe care le-ati aplicat pana in prezent fiului dvs., dar fara nici un rezultat, v-as recomanda sa incercati si dvs. sa aplicati pe furunculul situat pe barbia copilului unguentul Mibazon, pe care l-am mai recomandat multor prieteni, dar si cititorilor revistei. Acest unguent, care contine o combinatie de antibiotice in concentratii ridicate (Eritromicina, Neomicina si Tetraciclina), este produs de fabrica de antibiotice din Iasi, fiind echivalent cu unguentul Mastilone, produs de concernul farmaceutic Pfizer. Il puteti gasi numai la farmaciile veterinare, la un pret mai mult decat convenabil.
Tratand furunculele cu acest unguent, ele nu se sparg, deci nu se imprastie (disemineaza) infectand alte zone ale pielii, ci se resorb in timp scurt, pana la totala disparitie. M-as bucura daca acest unguent si-ar confirma calitatile sale deosebite si in cazul afectiunii de care sufera copilul dvs.

"Caut tratament pentru ihtioza"
(Raspuns pentru NITA FLOAREA - Targoviste, F. AS nr. 722)


Va inteleg suferinta, cu atat mai mult cu cat aceasta afectiune dermatologica este deosebit de neplacuta si inestetica. Sunt convins ca ati incercat mai multe tratamente. Pentru a scapa de aceasta uscaciune puternica a pielii cu descuamarea ei, asemanatoare unor solzi, de unde ii vine si numele de ihtioza, v-as recomanda sa incercati si un tratament naturist, care si-a dovedit eficienta. Este vorba de uleiul de catina, cu care va veti unge pe zonele afectate de 2-3 ori pe zi, in functie de posibilitati, pana cand veti invinge boala. Va doresc multa sanatate!

"Sufar de acnee vulgara severa"
(Raspuns pentru ANONIM, F. AS nr. 722)


Am mai recomandat si altor cititori ai revistei unguentul Mibazon, produs de Fabrica de Antibiotice Iasi, pe care il veti putea procura cu usurinta, dar numai de la farmaciile veterinare. Dupa trei ani de suferinta veti obtine rapid rezultatul mult asteptat. Dupa vindecare, veti mai aplica un timp acest unguent, dupa ce va veti fi spalat pe fata, spre a se evita eventualele recidive.
De altfel, in acest scop, veti mai aplica din cand in cand acest unguent. Va doresc succes.