DRAGOBETELE

Bogdana Tihon Buliga
Ca-i spunem Valentine's Day sau Dragobete, luna februarie da tonul iubirii si ne mai topeste inimile inghetate de iarna. Prilej nimerit sa punem intrebari indiscrete unor vedete carora nu le este rusine sa suspine in public, de dorul unei imbratisari

• - Ne mai arde de dragoste?

• - E normal sa existe o sarbatoare a iubirii?


CORINA CHIRIAC

"Da, este nevoie macar de o zi pe an in care sa vorbim despre dragoste"


"Eu sunt genul de persoana care vede mereu partea plina a paharului, sunt o optimista incurabila, care alege partea frumoasa a vietii. Dintre cei printre care traiesc eu ii vad mai ales pe cei care iradiaza iubire, prietenie afectiva, tandrete. Ei sunt oamenii care ma fac atenta. Cunosc multi tineri care se indragostesc, dar cunosc si oameni mai in varsta care se indragostesc. Ma impresioneaza cand vad, chiar la televizor, fete tinere care pun pret pe sentimente adevarate. Nu de mult am vazut o domnisoara de pana in 25 de ani care nu vorbea din carti si spunea foarte frumos despre cata rabdare iti trebuie ca sa construiesti o relatie de lunga durata. Cata delicatete. Vorbea cu multa responsabilitate. M-am bucurat sa vad ca tinerii de azi se preocupa de cladirea unei relatii de durata, chiar daca amana casatoria, considerand ca ceea ce trebuie sa-i tina alaturi e doar iubirea, iubirea curata, nepecetluita obligatoriu printr-un act. In sensul acesta, celebrarea publica a iubirii mi se pare ceva important. Eu cred ca este foarte bine ca se "legifereaza" o sarbatoare a dragostei. Asa cum se sarbatoresc zilele nationale, zilele independentei, ale recoltei, ale femeii, de ce sa nu existe o zi a dragostei?! Faptul ca este o asemenea sarbatoare, intr-o lume atat de agresiva la nivel planetar, mi se pare minunat. Pentru mine nu conteaza ca Valentine's Day are acest aer de comert. Aspectul comercial vine sa-l ajute pe cel care vrea sa sarbatoreasca aceasta zi. Il ajuta cu idei; poate e prea ocupat si atunci inimioarele acelea gata facute il vor ajuta. Nici macar nu mi se mai pare totul atat de kitsch. Atata timp cat televiziunile sunt pline de emisiuni si filme violente, cat momentele in care oamenii se iubesc au disparut aproape complet, cand lumea a uitat de politete si gingasie, cum m-ar putea deranja miile de inimioare de catifea pe care scrie "Te iubesc"? Ma bucur cand le vad, pentru ca ele transmit un mesaj subliminal chiar si celor sceptici, ursuzilor. Obligatia creeaza un exercitiu pe care pana la urma ti-l insusesti. Iar aici vreau sa spun un lucru foarte important: tarile civilizate au ajuns civilizate si pentru ca au creat o obligativitate a politetii dintre oameni. Aceasta obligativitate duce la crearea unui reflex conditionat de a fi politicos. Sa fii amabil, sa nu cumva sa-l discriminezi pe cel de langa tine, aceste lucruri fac din tine, incetul cu incetul, un om civilizat. Tocmai din acest motiv eu salut o sarbatoare precum Sfantul Valentin, in care atarnam inimioare in varf de pusca, precum in anii hippie. Ea creeaza un exercitiu de iubire, de tandrete, care poate in timp se va transforma in reflex. Este nevoie de macar o zi pe an in care sa vorbim despre dragoste."

TORA VASILESCU

"Mi se pare important ca iubirea sa aiba o sarbatoare a ei"

"Sigur ca ne mai arde de dragoste! Stii cum se zice: "Nu exista barbatul ideal, pana nu te indragostesti". Chiar daca sunt greutati, chiar daca omul inainteaza in varsta, emotia iubirii, esenta ei, raman neschimbate. In strafundul sufletelor noastre, sentimentul de dragoste nu piere niciodata. Despre iubire s-au scris mii de partituri, dar importanta nu este partitura, ci cum o canti. Trairea da tonalitatea diferitelor vibratii. Intensitatea si profunzimea sentimentului. Toti avem nevoie de iubire; sa iubim, sa fim iubiti.Problema este ca dragostea nu inseamna numai amor, fluturi in stomac si imbratisari incandescente, hormonii nebuni care iti alearga inima in tinerete. Cu vremea, iubirea se traieste la alt nivel, depaseste cu mult intimitatea in doi. Daca in tinerete, o imbratisare iti accelereaza imediat vibratia, mie, la varsta mea, mi se intampla sa fiu invadata de un sentiment real de iubire cand imi ingrijesc florile. Este acelasi sentiment de implinire si bucurie, doar cu o vibratie diferita, mai inalta. Cu varsta, devii mai circumspect in a trai iubirea ca in tinerete. De ce? Pentru ca experientele prin care trecem pot fi cateodata dureroase, pentru ca intervine simtul ridicolului... Dar in profunzime, sentimentul ramane. Si-apoi, Dumnezeu are grija de toate. Cand iti ia iubirile tineretii, te ajuta sa te indragostesti de ce ai in jur: de frumusetea creatiei lui, de oameni, de profesie, de casa in care traiesti, de pasarile care iti canta la geam. Important este sa te deschizi frumusetii, sa vezi corola de miracole a lumii, sa asezi intre tine si lume emotia. Asta cred ca este marea taina a iubirii: vibratia sufleteasca, care n-are varsta si trebuie pastrata ca pe un dar ceresc. Chiar daca par cuvinte mari, trebuie sa iubim Creatia, tiparul divin care se afla egal in tot ce ne inconjoara: animale si flori, pamant si cer. In rest, chiar Dragobetele a pierdut si razboiul a fost castigat de o moda occidentala - Valentine's Day - mi se pare important ca iubirea sa aiba o sarbatoare a ei. La urma urmei, februarie este o luna atat de anosta, incat o astfel de sarbatoare ne aminteste ca asteptam primavara. Si, oricum, orice prilej de bucurie e un bun castigat. Asa cred."

MARIAN IONESCU
(Directia 5)

"Nu stiu cum poti trai altfel decat cu o scanteie de iubire in tine"


"La cata iubire vad eu in jurul meu si al colegilor de la Directia 5, raspunsul nu poate fi decat pozitiv: romanilor le arde de dragoste. Majoritatea oamenilor isi construiesc viata macar pe un strop de dragoste. Sigur ca astazi se traieste altfel ca inainte, se munceste mai mult, mai intens, dinamica vietii e alta, oamenii stau mai putin acasa printre ai lor, au mai putina vreme pentru viata de cuplu (multi spun ca le este mai bine daca nu petrec chiar tot timpul alaturi), dar asta nu schimba radical problema. Sentimentul ramane, dragostea ramane, se schimba doar dinamica ei, pentru ca insusi timpul "se misca" altfel. O dovada ca romanilor le pasa de iubire este chiar concursul de scrisori de dragoste sustinut de trupa noastra. Primim foarte multe misive, foarte frumoase, pline de emotie autentica, incat nu am nici un fel de indoiala ca majoritatea romanilor se iubesc si isi construiesc viata pe dragoste. Cealalta categorie mi-e total necunoscuta, nu stiu cum poti trai altfel, decat cu o scanteie de iubire in tine.
Cat despre sarbatorirea publica a iubirii, parerea mea este ca viata noastra are nevoie de astfel de sarbatori. Sunt foarte frumoase. Baiatul ii da fetei un cadou, ea zambeste, se imbraca frumos, merg la restaurant si pentru o ora sau o zi sunt luminosi, linistiti, fericiti. Ce e rau in asta? Ce conteaza de unde vine sarbatoarea? Ce conteaza cat de ieftine sunt inimioarele de la tarabe? Toate sarbatorile sunt binevenite. Este minunat sa ai ce sarbatori."