"La Rosia Montana a fost o confruntare intre David si Goliat"

Ion Longin Popescu
Un grup de straluciti avocati ardeleni au pus pe butuci visele aurite ale RMGC

Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) nu mai e demult "Craiasa Muntilor Apuseni", cum frumos si induiosator o alintase d-l Frank Timis, administratorul ei din anii `90. Se spune ca, in semn de recunostinta pentru "sprijinul neprecupetit" acordat de un director din Ministerul Mediului - Gabriel Dumitrascu -, d-l Timis ar fi botezat firma mama din Canada cu numele distinsului P.D.-ist. De atunci, se vorbeste de "Gabriel", desi, ca sa fie corect pana la capat, Mr. Frank Timis ar fi trebuit sa treaca in neuitare si numele "Radu", caci vicele P.D., Radu Berceanu, este cel ce i-a acordat cu generozitate cele mai multe si mai scandaloase aprobari. Ar fi fost mai logic sa fie listata, la Bursa de risc din Toronto, compania "Gabriel & Radu Ltd.", si nu doar fragila "Gabriel Ltd."
Dar sperantele roz de-altadata au apus. Primul lingou de aur n-a vazut lumina zilei in vara anului 2004, cum se lauda conducerea RMGC, iar zilele companiei insesi sunt numarate. Tinuta in corzile proceselor de vreo cinci-sase ani, de catre Asociatia Alburnus Maior si de alte organizatii neguvernamentale, "Gold Corporation" si-a pierdut dintii, ca Sinan Pasa la Calugareni, in nuca neasteptat de tare a Justitiei Romane. Condusa azi de un domn comic, antimaghiar de opereta, Mr. Alan Hill, compania s-a trezit fara obiectul muncii, urmand sa-si trimita acasa mai toti angajatii. De fapt, cele mai bine de 10 procese pierdute de RMGC anuleaza insasi ideea de exploatare aurifera la suprafata. In consecinta, toti aventurierii cautatori de comori in ape tulburi sunt avertizati ca la Rosia Montana nu mai au ce cauta, deoarece societatea civila s-a maturizat nesperat de repede, iar romanii insisi nu sunt o natie abia cazuta din copac, asa cum fatalmente au calculat arogantii directori straini ai RMGC. Desigur, urmeaza si alte procese importante, derivate din cele castigate pana acum. Spre exemplu, consilierii care au votat in conflict de interese vor fi curand trimisi la tribunal, ca sa nu mai vorbim de primarul Narita, omul companiei, si nu al comunei, care are deja trei dosare penale, din care unul singur de aproape 1200 de pagini. Teroarea aplicata asupra celor ce n-au dorit sa-si vanda casele, mutarea medicului din sat, tentativa de a inchide scoala, cei 72 de rosieni morti dupa ce au fost stramutati, forajele ilegale de langa gradinile oamenilor, impiedicarea in mod deliberat a dezvoltarii alternative a localitatii etc. sunt fapte concrete, de neconceput intr-o tara democratica europeana, ce trebuie sanctionate de cineva. De notat ca numeroasele cauze castigate pana acum de Alburnus Maior au fost puse in opera de avocati tineri, care au lucrat in mare parte pe gratis. Am adresat cateva intrebari celor ce au fost in prima linie inca de la inceput: Andreea Szabo (Mosora) si Marius Harosa din Cluj-Napoca. D-na Szabo este absolventa a facultatilor de Drept si Jurnalistica, membra a Baroului Harghita, iar d-l Harosa este lector universitar la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca, doctor in Drept, magna cum laudae, absolvent al Academiei de Drept International din Haga, membru al Baroului Cluj-Napoca.

Avocat Andreea Szabo (Mosora)

"Am castigat cateva procese esentialmente devastatoare pentru compania aurifera"


- Ca avocat al Asociatiei Alburnus Maior, cate procese ati deschis pana acum impotriva companiei RMGC si cate ati castigat?

- Este greu sa cuantifici numarul proceselor initiate indirect impotriva companiei Rosia Montana Gold Corporation, pentru ca, in fapt, Alburnus Maior a declansat procese impotriva autoritatilor, acesta fiind singurul mijloc legal prin care poti sa aperi dreptul la un mediu sanatos.

- Enumerati, va rog, procesele in care ati pledat.

- Am castigat cateva procese notabile si esentialmente devastatoare pentru compania aurifera. Le voi aminti pe cele mai importante, cu mentiunea ca le-am castigat impreuna cu colegii mei: * Suspendarea acordului de mediu pentru proiectul "Gabriel", de efectuare a 39 de puncte de foraj la Rosia Montana; * Castigarea accesului la Licenta de explorare din perimetrul Bucium (tinuta secreta de APM Alba); * Castigarea, intr-o a doua actiune judecatoreasca, a dreptului de a primi, din partea Agentiei de Protectie a Mediului Alba (APM), o copie a licentei de foraj de la Bucium; * Obligarea APM Alba la plata unor amenzi de intarziere, de 500.000 de lei vechi pe zi, pana la furnizarea informatiilor privind licenta, si obligarea directorului Vasile Todea la plata unei amenzi de peste 800.000 de lei vechi pe zi de intarziere; * Castigarea de catre Alburnus Maior a dreptului de a folosi "Rosia Montana" ca nume de domeniu pe Internet, drept contestat de RMGC; * Anularea Certificatului de Urbanism nr. 78/2006; * Suspendarea de drept a Certificatului de urbanism nr. 105/2007; * Suspendarea Certificatului de descarcare de sarcina arheologica nr.4/2004;*Suspendarea Certificatului de descarcare arheologica nr.5/2004; * Declararea ca nelegale a Planului de Urbanism General si a Planului de Urbanism Zonal Rosia Montana (sentinta definitiva si irevocabila, fatala proiectului minier). La acestea se adauga alte actiuni mai mici, dar care au macinat, putin cate putin, credibilitatea companiei si au restrans libertatea ei de a actiona discretionar, sfidand legile.

- Cum comentati faptul ca fiecare capitol al afacerii Rosia Montana poate fi adus usor, numai sa vrei, in fata Justitiei?

- Apelul la instantele de judecata a fost singurul mijloc civic cu adevarat efectiv de a aborda fiecare capitol al afacerii Gold Corporation. Din fericire, cred ca instantele de pe raza Curtii de Apel Alba Iulia au aplicat legile in mod efectiv, in felul in care aceste legi isi pot produce efectul, si nu au cautat exceptiile de la norma juridica.

- Ce a gandit Compania la inceputuri? O fi crezut ca vine intr-o tara bananiera?

- Probabil ca a mizat pe hatisul legislativ, pe slabiciunea autoritatilor si pe lipsa de pregatire a publicului. Se pare insa ca a subestimat puterea societatii civile de a intelege, de a dezbate si de a actiona in instanta, de fiecare data cand drepturile omului au fost incalcate.

- S-au facut presiuni asupra dumneavoastra din partea vreunui partid politic sau a Companiei?

- In general, nu. Am avut insa o teama puternica in anul 2004, cu ocazia unei intalniri intre membrii Alburnus Maior, angajatii RMGC si E. O`Hara, reprezentant al Consiliului Europei, ocazie cu care am fost huiduita de catre angajatii companiei. Oamenii, manipulati fiind, scandau: "Du-te acasa, la Budapesta, de unde ai venit". Dincolo de faptul ca numele meu maghiar este dobandit prin casatorie, ura acestor oameni, indemnurile lor la intoleranta m-au inspaimantat.

- Pe ce se bazeaza Compania cand spune ca asteapta un nou guvern, al PD-L, ca sa-si reia activitatea?

- RMGC foloseste cel mai la indemana argument pentru a-si explica esecul in fata instantelor. Sentintele definitive si irevocabile de pana acum nu mai pot fi schimbate, oricine ar veni la putere. De altfel, Alburnus Maior a apelat la justitie, tocmai in considerarea independentei acesteia fata de puterea politica.

- Credeti ca va mai indrazni vreun ministru sau vreun stab judetean sa-si dea acordul pentru proiecte de tip Rosia Montana in viitor?

- Cred ca hotararile judecatoresti pronuntate in "speta Rosia Montana" alcatuiesc o jurisprudenta fatala oricaror incercari similare in viitor, deoarece vor responsabiliza autoritatile, le vor obliga sa asculte vocea comunitatilor si s-o integreze in decizia lor.

Dr. Liviu-Marius Harosa

"Procesele castigate de mine si de colegii mei au avut darul de a aduce proiectul minier intr-o pozitie foarte fragila"


- De aproape opt ani, Alburnus Maior se lupta in justitie pentru dreptate la Rosia Montana. Cum ati reusit sa invingeti?

- Batalia juridica a fost grea si de durata, multe acte administrative si avize date de catre autoritatile locale si judetene avand o aparenta de legalitate, dar, la o analiza mai atenta, relevand numeroase vicii, fapt care le-a adus, intr-un final, anularea. Mentionez insa ca nu numai cei intervievati astazi am participat la aceste procese, ci si colegii nostri, av. Oana Coroian, din Baroul Cluj, av. George Tiplea, din Baroul Covasna, av. Dumitru Dobrev, reprezentantii Centrului de Resurse Juridice, intr-o anume faza, precum si multi altii, care, la randul lor, au dus o lupta de uzura cu reprezentantii companiei, in fata diferitelor instante din tara.

- Ce impact au avut procesele castigate de dvs. asupra proiectului RMGC?

- Procesele castigate de mine si de colegii mei au avut, la inceput, darul de a incetini planul minier, iar la sfarsit, chiar de a-l aduce intr-o pozitie foarte fragila. Vorbind despre actiunile in care am participat, in urma unei cereri in contencios administrativ inregistrate la Tribunalul Alba, am obtinut anularea unui asa-zis contract "comercial" incheiat intre comuna Rosia Montana, prin primar, si RMGC, prin care aceasta din urma se angaja sa construiasca bunurile publice (strazi, piete, utilitati, sediile cladirilor publice) in zona de stramutare "Noua Rosia Montana". Prin clauzele contractuale, comuna nu numai ca se angaja sa sprijine compania in obtinerea avizelor si licentelor necesare noii asezari, dar se obliga sa obtina toate autorizatiile si licentele pentru punerea in aplicare cu succes a Proiectului Minier - fapt care constituie o incalcare flagranta a atributiilor unui organ administrativ local, contractul fiind declarat de Curtea de Apel Alba de o nulitate absoluta. La fel s-a intamplat cu Certificatul de urbanism nr.7/2006, piesa de rezistenta in dosarul cu studiul de impact asupra mediului, depus la Ministerul Mediului. Certificatul a fost mai intai suspendat de catre Tribunalul Cluj, in urma unei plangeri in contencios administrativ facuta de Centrul Independent de Resurse de Mediu, si apoi anulat.

- Cum va explicati optimismul arogant al celor de la Gold Corporation, in primii ani ai venirii lor la Rosia Montana?

- Singurul raspuns pe care il pot da este acela ca au fost prea siguri pe ei, pe colaborarea cu autoritatile locale, judetene, centrale, pe reactia supusa a mass-media, asa incat nu s-au mai obosit sa respecte legea. In momentul in care multi dintre consilierii locali din Rosia Montana, angajati ai RMGC sau cu rude ce lucreaza acolo, voteaza proiecte in favoarea RMGC, fara sa le pese de legislatia referitoare la conflictul de interese, trebuie sa prevada si consecintele. La fel, intr-o anumita faza, Ministerul Mediului, condus atunci de d-na Sulfina Barbu, la nivel declarativ era impartial, iar in lupta juridica era de partea RMGC.

"Visul meu cel mai mare este ca, peste 5-10 ani, nimeni sa nu-si mai aduca aminte de Rosia Montana ca despre un proiect minier"

- Ati luptat si ati invins in confruntarea cu avocatii faimosi ai firmei "Musat si Asociatii". A fost greu?

- Desi au existat procese tensionate, cu multe rasturnari de situatie, recuzari, cereri de stramutare, in fine, cu tot arsenalul utilizat de orice avocat din lume, nu pot reprosa adversarilor mei de la "Musat si Asociatii" ca ar fi fost incorecti. In orice caz, la Rosia Montana a fost o confruntare intre David si Goliat, iar deznodamantul din Vechiul Testament s-a produs din nou.

- La ce ne putem astepta in viitorul apropiat din partea Companiei?

- In acest moment, in lumina victoriilor obtinute de noi, activitatea RMGC este stopata, ei trebuie sa demareze de la inceput tot proiectul, lucru care va fi dificil, in conditiile adoptarii regulamentelor europene de mediu. Nici o schimbare de guvern nu ar putea ajuta mai mult Compania, deoarece Romania nu are voie sa incalce prevederile europene legate de protectia mediului si a zonelor naturale protejate, de aparare a biodiversitatii si a istoriei culturale.

- Am aflat ca ati lucrat gratuit. Va puteti permite acest lux?

- Ca avocat, castig destul de bine, am si o cariera didactica universitara, asa ca toate procesele pentru Rosia Montana in care am participat au fost intr-adevar gratuite, deoarece cred in dreptul urmasilor nostri de a avea o natura curata. Situatia grea de astazi va trece, si visul meu cel mai mare este ca, peste 5-10 ani, nimeni sa nu-si mai aduca aminte de Rosia ca despre un proiect minier. Visez sa fie o zona curata, bogata in vestigii si asaltata de turisti, unde localnicii sa se bucure de aceeasi tihna pe care au avut-o de secole.

Avocatilor Andreea Szabo si Marius Harosa le puteti scrie la e-mail: andreea.szabo@gmail.com, respectiv: mharosa@yahoo.com