specialist reflexoterapie, medicina complementara - str.Take Ionescu 11-13, sc. B, Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Atingerea inflamatorie a corneei (keratita) este o afectiune care trebuie tratata cu toata seriozitatea si de aceea consider ca prietena dvs. trebuie sa renunte la machiajul cosmetic pana la momentul in care boala cedeaza. Un tratament incorect aplicat si perturbat de factori exogeni (externi) iritanti poate duce la tulburari ireversibile de vedere si la afectarea grava a corneei. Keratita este o afectiune care se manifesta prin semne definitorii ca inrosirea marcata a ochiului, durere importanta, fotofobie, scaderea acuitatii vizuale, uneori lacrimare etc. Este foarte important ca tratamentul alopat sa fie practicat in functie de forma etiologica a bolii, si anume: * keratita herpetica necesita un tratament bazat pe antivirotice locale (ex. Vidarabina); keratita infectioasa (virala, bacteriana) necesita un tratament asociat - un antibiotic local, un colir cicatrizant si un midriatic; keratita micotica, foarte frecvent recidivanta, impune un tratament bazat pe antifungice si colir cu continut de ioduri. In cazul unei keratite de natura traumatica, secundara unui corp strain, tratamentul va asocia intotdeauna antibiotice locale. Tratamentul naturist se inscrie in aceleasi coordonate si include remedii capabile sa determine vindecarea acestei afectiuni.
Apiterapie: unguent cu laptisor de matca si polen (liofilizate) de doua ori pe zi, timp de 7-10 zile; colir cu propolis 10%, cate 2 picaturi (0,2 ml) de doua ori pe zi; extract apos de propolis, se fierb 15 parti de propolis brut in 100 parti apa distilata. Dupa racire si filtrare, se aduce solutia cu ajutorul boraxului la valoarea pH-ului 7,5 - 7,8. Se aplica zilnic 2 picaturi de solutie si se fac spalaturi. Acest remediu actioneaza cu bune rezultate in cazul keratitelor herpetice si virale, kerotoconjunctivitelor produse de adenovirus si al ulcerelor corneene.
Fitoterapie: Se aplica pe pleoape comprese cu decoct din parti aeriene de napraznic. Timpul de aplicatie este de 15-20 minute zilnic. Infuzie de nalba de padure - 1 lingurita planta la 250 ml apa clocotita. Dupa strecurare, se fac spalaturi locale sau aplicatii (comprese) cu ajutorul unui pansament steril (15-30 minute). Crapaturile pielii se combat prin aplicarea unei pelicule de miere, lasata sa actioneze 30 de minute, cu ochii inchisi. Inrosirea ochilor poate fi rezolvata prin aplicarea pe pleoape a unei infuzii obtinute din petale de crini. Cataplasme in fiecare seara, cu 15-20 minute timp de actiune. Sa auzim numai de bine.
"Dupa trei operatii, sotul meu nu-si mai poate indoi genunchii"
(Raspuns pentru FELICIA HAUSTEIN, F. AS nr. 752)
Impotenta functionala a genunchiului face parte din tabloul clinic al osteomielitei cu debut brutal, la care se adauga simptome definitorii ca: febra (39gr.C) insotita de frisoane, astenie, durere intensa localizata. Cu toate ca tratamentul precoce determina remisiunea completa in 2-3 saptamani, sunt posibile unele complicatii care mentin imposibilitatea functionala a articulatiei genunchiului. In caz de cronicizare, in zona afectata se formeaza un abces care se sparge repede, lasand loc unei plagi fistulizate prin care este eliminat fragmentul osos sechestrat si devitalizat. Pentru ca redoarea (intepenirea) genunchiului sa cedeze odata cu afectiunea care a generat-o este necesar, pe langa tratamentul aplicat (antibioterapie), sa recurgem si la ajutorul metodelor naturiste, dupa urmatoarea schema terapeutica: * Propolis - efectul antiinflamator al propolisului se datoreaza proprietatilor sale antibiotice si antioxidante si mai ales actiunii de tip Aspirina, ca rezultat al inhibarii sintezei prostaglandinelor. Se iau cate 30 picaturi de tinctura sau extract glicerinic de propolis de trei ori pe zi, diluate in 100 ml apa, inaintea meselor principale. * Apireven - unguentul sau crema Apireven (cu venin de albine) are proprietati antiinflamatoare si analgezice, ajutand la diminuarea durerilor cronice de origine traumatica sau reumatica. Se fac 2-3 aplicatii (frictiuni) zilnice, pe zona afectata. * Ienupar - indicat in patologii neuromusculare si ale tendoanelor si ligamentelor. Se face o cura de 3 saptamani cu boabe de ienupar - 5 pana la 10 boabe zilnic, mestecate si inghitite cu apa.* Pochivnic si cetina de negi - decoctul obtinut din aceste plante se foloseste sub forma de cataplasme - 1 lingura in amestec la 300-400 ml apa, de doua ori pe zi, cate 30 minute. Aplicatiile topice (locale) folosesc in osteomielita, artralgii, piodermite, ulceratii cutanate cronice, inclusiv cele determinate de osteomielita subiacenta. Kinetic gel - se fac 2 pana la 4 badijonari periarticulare, zilnic, cu acest gel produs de laboratoarele "Elidor". Produsul este renumit pentru calitatile sale antiinflamatoare, analgezice si mobilizante asupra articulatiilor.
Prevenirea procesului de peroxidare lipidica, ce sta la baza multor patologii articulare si abarticulare, se face cu ajutorul vitaminelor A si E, administrate laolalta cu oligoelemente imunostimulatoare si antioxidante - Seleniu si Zinc. Sedintele de acupunctura, fiziokinetoterapie sau reflexoterapie pot scurta substantial durata tratamentului in toate afectiunile cu interesare articulara. Sa auzim numai de bine!
Dr. IULIANA UNGUR,
Bucuresti, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09
"Tusesc fie vara, fie iarna"
(Raspuns pentru FLOREA ION - Roma, F. AS nr. 681)
Stimate parinte,
Afirmatia ca tusiti "fie vara, fie iarna" arata ca tusea de care va plangeti este permanenta, sacaitoare, care nu a cedat la multimea de tratamente pe care le-ati incercat. Intotdeauna, tusea este efectul unei cauze. Trebuie sa cautam in primul rand cauza care determina aceasta tuse, sa o eliminam si apoi suferinta va disparea. De aceea, va rog sa urmariti cu atentie in ce circumstante apare aceasta tuse. Daca s-au facut investigatii si s-a constatat ca rezultatele sunt normale, atunci gandul meu se indreapta catre o tuse de natura alergica. Va rog sa aflati care este alergenul care determina aceasta tuse si sa-l eliminati. S-ar putea sa fiti alergic la umezeala, aer rece sau prea uscat, la fumul de tamaie, de lumanari, la praf, mucegai, la puful din perne, pestii din acvariu, parul de animale, pasarile de apartament etc. Ceva care determina tusea exista: fie acasa, fie la locul de munca. Va propun mai intai: un tratament antialergic cu medicamente cum ar fi Claritine, Peritol, Tavegyl etc. * Apoi un tratament local, care consta intr-o inhalatie la 2 zile cu aburi de musetel si eucalipt (se inspira pe nas, se expira pe gura), apoi, dupa dezobstructia nasului, se introduc in fiecare nara 3 picaturi de vitamina A uleioasa. * Efectuati la inceput zilnic, apoi o data pe saptamana, dimineata, gargara cu 1 l apa fiarta si racita la care ati adaugat 1 lingura de sare si 2 linguri de sofran pulbere, sau la 1 l ceai de sofran, strecurat - 1 lingura sare. Dupa gargara luati 2 linguri de miere de brad si de trei ori pe zi dupa masa, cate 1 capsula Proposept, granule de propolis sau 5 picaturi de tinctura de propolis. * In fiecare seara, beti un ceai de tei, ciubotica-cucului, mesteacan, pin, soc si traista-ciobanului. Va mai recomand un produs natural care contine extract de ardei rosu, ceai verde, coenzima Q10, vitaminele E, C, Zinc, Seleniu, cu actiune benefica asupra tuturor afectiunilor aparatului respirator - SMOKERADE - 3 capsule pe zi, inainte de masa. Pentru stimularea sistemului imunitar, va recomand VIRAGO (care contine printre altele extracte din radacina de echinacea, frunze de maslin, Cat`s Claw) - in doza de 3 capsule pe zi dupa masa. * Aveti grija si de alimentatie - alimentele care constatati ca sunt iritante sa le eliminati. Daca suportati hreanul, puteti manca o data pe saptamana hrean ras, amestecat cu otet de mere si miere. * De asemenea, un rol important il au exercitiile pentru o respiratie corecta pe care trebuie sa le efectuati zilnic. In speranta ca sfaturile mele va vor aduce un strop de sanatate, asteptam vesti bune de la dvs.
ADRIANA VLAD,
fitoterapeut, asistent farmacist
"Am un polip in vagin"
(Raspuns pentru MARIA LUCA - Cluj-Napoca, F. AS nr. 784)
Tratamentul naturist pentru polip in vagin se administreaza pe o perioada de 3-6 luni. Cele mai eficace sunt ovulele ginecologice Superforte, care contin propolis, polen, laptisor de matca, miere, extracte uleioase si pulberi din plante, argila si mumio (o rasina speciala). Acestea dizolva polipii vaginali, chisturile si fibroamele uterine. De asemenea, sunt benefice in metroanexite si rani pe colul uterin. Intern, se pot asocia urmatoarele produse naturiste si homeopatice: Thuya - 1 fiola de 3 ori pe zi; Cat`s Claw - 1 capsula de 3 ori pe zi; Vitex - 1 capsula de 3 ori pe zi; Menoporem - 1 capsula pe zi; Mladite de zmeur - 1 fiola de 3 ori pe zi. Produsele si ovulele se pot comanda la Farmacia "E-lite Nutritia" din Deva, str. M. Eminescu, bl. H1, ap. 3, parter, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57.
"Nu mi se inchide operatia"
(Raspuns pentru LAZAR I. - Bucuresti, F. AS nr. 786)
Va recomand sa folositi supozitoarele fitoapicole "E-lite", pe care le preparam in laboratorul propriu al farmaciei ("E-lite Nutritia" din Deva). Acestea contin produse apicole: miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte uleioase din plante: galbenele, tataneasa, sunatoare, catina etc.; uleiuri esentiale: salvie, ienupar, pin, cimbrisor de camp, argila si mumio (o rasina speciala). Supozitoarele au efect antiinflamator, cicatrizant, antiinfectios, antitumoral, antireumatic si antimicotic. Se administreaza cate unul dimineata si seara, timp de 20 de zile. Intern, puteti folosi Echinacea (500 mg), 2 capsule de trei ori pe zi. Va reamintesc ca si stramosii nostri, dacii, isi cicatrizau ranile cu propolis si produse apicole.