SORA SOARELUI - Vitamina D

Gilda Fildan
Diferita fata de toate suratele ei, considerata mai degraba hormon, moleculele sale sunt mesagerii soarelui la nivelul epidermei. Dar cea mai importanta minune a ei este asimilarea calciului din oase si dinti. Iarna, cand soarele nu e mereu la vedere pe cer, e cazul sa ne umplem farfuria cu vitamina D

Sanatatea oaselor si a dintilor

Vitamina D e indispensabila pentru asimilarea calciului din intestin si pentru inglobarea sarurilor de calciu in structura oaselor si a dintilor. Noi ne producem singuri vitamina D, insa nu in intestin, ca pe alte vitamine, ci in piele. Acest proces incepe chiar de dimineata, la trezire, cand celulele pielii asteapta nerabdatoare lumina si primele raze ale soarelui. Dar in acelasi timp, vitamina se asimileaza si prin peretii intestinului din hrana ingerata. Surse foarte bogate de vitamina D sunt pestele gras, uleiurile de peste (untura de peste), ouale, ciupercile si cascavalul.

Rolul vitaminei in organism

Principala misiune a moleculelor de vitamina D este aceea de a asigura preluarea calciului din intestin si incorporarea sarurilor de calciu in oase si dinti. Asadar, vitamina D mentine forta si stabilitatea scheletului nostru. Deoarece, dupa menopauza, femeile pierd o parte din masa osoasa, ele trebuie sa se ingrijeasca in mod special de un aport corespunzator de vitamina D.
99% din cantitatea de calciu de care dispunem e folosita de organism in beneficiul oaselor si al dintilor, insa calciul joaca un rol primordial si in transmiterea impulsurilor nervoase catre toti neuronii, inclusiv cei ai creierului. De aceea, neurofiziologii includ calciul in categoria celor mai bune sedative naturale.

Calciul linisteste nervii

Natura stie acest lucru de foarte mult timp. Cand animalele, cum ar fi caprioarele sau iepurii, au trecut printr-o faza de stres masiv - de exemplu, au fost haituite de vanatori -, ele cauta instinctiv plante ca rozmarinul, cimbrul, mararul, salvia ori maghiranul, care contin pana la 2,5% calciu, capabil sa le calmeze nervii. Sa nu uitam insa ca, pentru a putea sa actioneze, calciul are nevoie de prezenta vitaminei soarelui. Totodata, ea pare a avea insemnatate si pentru forta musculara, actiunea ei combinandu-se cu aceea a fierului.

De retinut: Semnele deficitului de vitamina D

Primele semne ce indica o carenta de vitamina D pot fi:

• miopia

• caderea dintilor

• abcesele dentare

•  lipsa fortei musculare

• cresterea in volum a articulatiilor la genunchi, glezne si maini

• agitatia

• tulburarile nervoase

•  irascibilitatea

•  tulburarile de somn

•  pesimismul

•  starile depresive


Cum va intariti oasele

Daca va ridicati dimineata din pat cu senzatia de oase frante, dar dupa aceea mancati 200 g de cascaval si beti zeama stoarsa din doua lamai, deja la pranz veti avea oasele mult mai rezistente, mai ales daca v-ati si supus scheletul la solicitari, de pilda prin gimnastica. Aceasta alternanta permanenta ofera oricui sansa de a-si aduce oasele slabe la o sanatate infloritoare.

Calciul in metabolism

Cand exageram mancand numai carnati picanti cu cartofi prajiti, gulas din conserve sau prajituri, concentratia de calciu din sange scade. Daca va cobori la o valoare prea mica, intram in zona de alarma, pentru ca am deveni incapabili sa ne miscam muschii, inima ar inceta sa bata si am muri. Vitamina D are grija ca pierderea de calciu din oase sa fie compensata. Daca insa din hrana noastra lipseste calciul, el va fi in continuare permanent retras din oase, pentru a-i mentine procentul prezent in sange la un anumit nivel. Aceasta duce la osteoporoza (rarefierea tesutului osos). Cand lipseste si vitamina D, se ajunge la osteomalacie (degenerarea scheletului prin decalcifiere) sau, in cazul copiilor, la rahitism. In absenta vitaminei D, atat calciul, cat si fosforul nu se asimileaza satisfacator.

Iarna, cand nu e soare

La latitudinea noastra, in lunile de iarna, lumina naturala a zilei nu este in general suficienta pentru a permite producerea de vitamina D in piele. Smogul, aerul poluat si incaperile intunecoase opresc razele ultraviolete, importante pentru productia de vitamina. Multi oameni care merg sa-si petreaca vacanta in tari insorite din sud au senzatia ca se refac, pentru simplul motiv ca produc o mare cantitate de vitamina D si, implicit, multa substanta osoasa noua.
Vitamina D este liposolubila, din care cauza poate fi depozitata in organism. De aceea, nu e recomandabil s-o cumparam de la farmacie si sa ne-o administram necontrolat. Necesarul poate fi acoperit fara dificultate cu peste (heringi, sardine, macrouri, pastravi), ficat, unt, lapte, branza si oua.

Excesul dauneaza sanatatii

Dozele exagerate de vitamina D, de exemplu sub forma de tablete ori capsule, pot avea consecinte grave: lasand la o parte faptul ca vitamina insasi, aflata in concentratii inalte in sange sau tesuturi, poate deveni toxica, se ajunge la hipercalcemie, adica la un nivel prea ridicat al calciului in sange. Atunci, calciul excedentar isi alege un tesut moale, cum ar fi rinichii, inima, plamanii sau vasele de sange si se depune acolo. Una dintre cele mai neplacute urmari posibile este ateroscleroza.

Necesarul zilnic de vitamina D

• Copiii, adolescentii si adultii au nevoie de 5 pana la 10 micrograme pe zi, cu mentiunea ca, la cei aflati in crestere, necesarul poate depasi limita de 10 micrograme.

• Precizam ca aceste valori sunt valabile pentru persoanele care practic nu se expun niciodata la soare, fiind obligate sa-si acopere necesarul de vitamina D exclusiv prin alimentatie.

• Cine iese zilnic 20 de minute la soare sau permite luminii naturale a zilei sa vina in contact cu o mare parte din suprafata pielii sale necesita doar jumatate pana la doua treimi din cantitatile mentionate mai sus.


Soare sau lapte - in functie de stilul dvs. de viata

Persoanele care stau permanent in spatii inchise trebuie sa-si asigure un aport suplimentar de vitamina D din alimentatie, pentru a-si satisface necesarul zilnic. O sursa ideala e laptele: un litru acopera necesarul unei zile. Cei ce au un bronz frumos tot timpul, fiindca nu pierd nici o raza de soare, au nevoie de o cantitate corespunzatoare mai redusa de vitamina provenita din alimente. Din punctul de vedere al aprovizionarii cu vitamina D, ei pot renunta la portia suplimentara de lapte.

Calciu contra plumbului toxic

Oamenii cu un procent redus de vitamina D in sange asimileaza mai rapid plumbul, care este o substanta toxica, sunt asadar mai putin protejati contra acestei intoxicari. La nivelul mucoasei intestinale, moleculele periculoase de plumb folosesc aceleasi cai de transport ca si vitamina D. De aceea, e important sa inghitim destul calciu, pentru ca zi de zi, competitia cu plumbul otravitor sa poata fi castigata.




De retinut: Vitamina D

Vitamina D este deosebit de importanta pentru:

•  constructia tesutului osos

•  dinti puternici

•  un metabolism sanatos al calciului

•  nervi rezistenti

•  optimism

•  relaxare

•  activitate musculara

•  o inima viguroasa

•  sistemul imunitar

•  circulatia sangelui

•  eliminarea plumbului din organism

•  prevenirea osteoporozei.