Dulciuri cu mere

Redactia
Mere coapte

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 mere verzi, 1/2 ceasca de prune uscate sau smochine taiate fin, 1 lingura samburi de nuca tocati, 1 lingura coaja rasa de lamaie, 1/2 ceasca apa, 1/2 ceasca zahar, 30 g unt, 1/4 lingurita scortisoara pisata, 1/4 lingurita nucsoara macinata, inghetata sau frisca pentru servit.
Mod de preparare:
* Se-ncinge cuptorul la 180gr., se scobesc merele pentru a indeparta partea lemnoasa si se curata de coaja doar treimea superioara. * Se amesteca bine smochinele (prunele), samburii de nuca si coaja de lamaie si se umplu cu ele merele, apasand bine. * Se aseaza pe o tava. * Separat, se pun pe foc, intr-o craticioara, apa, zaharul, untul, scortisoara si nucsoara. Cand dau in clocot, se toarna peste mere si se dau o ora si un sfert la cuptorul incins, stropindu-le, din cand in cand, cu zeama. Se servesc fierbinti, cu inghetata de vanilie sau cu frisca.

Sarlota cu mere

Ingrediente (pentru 6 persoane): 5 mere mai fainoase, curatate de coaja si de partea lemnoasa si taiate bucati, 2 linguri zahar, 1/4 lingurita scortisoara macinata, o franzela (din ziua precedenta), fara coaja, 100 g unt topit. Pentru sos: 1 ceasca gem de capsuni, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 1/2 ceasca zahar tos (fin).
Mod de preparare:
* Se-ncinge cuptorul la 180gr. si se ung cu ulei 6 forme (de 1/4 l) rezistente la foc. Se pun merele intr-o cratita, impreuna cu scortisoara si cu apa cat sa le acopere, se lasa sa fiarba pana ce se inmoaie, se scurg si se lasa sa se raceasca. * Se taie franzela felii. * Din 12 ele se decupeaza cercuri, celelalte se taie fasii groase de 2 cm si lungi cat inaltimea formelor. Se inmoaie 6 cercuri de franzela in untul topit si se aseaza pe fundul celor 6 forme, dupa care se inmoaie in unt si fasiile de franzela si se aranjeaza, in picioare, pe marginile formelor. * Se umplu formele astfel pregatite cu merele fierte, se acopera cu celelalte 6 cercuri de franzela, inmuiate si ele in unt si se dau sarlotele la cuptor, aproximativ 20 de minute. Se rastoarna pe farfurii si se servesc cu sos de gem de capsuni (cald) si cu frisca.

Razatura cu mere

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 4 mere mari, curatate si taiate bucati, 1 lingura zahar brun, 2-3 linguri sirop de fructe, 2-3 linguri zeama de lamaie. Pentru razatura: 3/4 ceasca de faina, amestecata cu 1/2 lingurita de praf de copt, 1/2 ceasca fulgi de nuca de cocos, 1/2 ceasca fulgi de ovaz, 1/2 ceasca zahar brun, 100 g unt.
Mod de preparare:
* Se unge cu unt topit sau cu ulei o cratita nu prea inalta, de 1 1/2 l. Se pun merele, zaharul, siropul si zeama de lamaie intr-o oala mare cu capac si se lasa sa fiarba 10 minute la foc mic, pana ce se inmoaie merele. Se rastoarna apoi amestecul in cratita unsa si se incinge cuptorul la 180gr.. * Pentru razatura, se amesteca bine intr-un castron faina, fulgii de ovaz, fulgii de cocos si zaharul, se toarna la mijloc untul topit si se framanta aluatul, care se rupe bucatele mici si se presara peste merele din cratita. * Se dau 25-30 de minute la cuptor, pana ce se rumeneste si devine crocanta razatura. * Se servesc calde sau reci, cu frisca ori inghetata.

Tarta (flognarde) cu mere

Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 mere mari, 6 oua, 100 g migdale macinate, 20 g faina, 20 g amidon, 30 cl frisca nebatuta, 120 g zahar pudra, 2 lingurite rachiu de mere (facultativ), o lamaie, 2 linguri migdale feliate, 15 g unt, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare:
* Bateti - intr-un castron - ouale cu zaharul pudra si cu sarea, pana ce devin cremoase (sa curga ca o panglica neintrerupta). * Incorporati migdalele macinate, faina si amidonul, amestecand cu putere, adaugati frisca lichida si rachiul de mere (daca doriti). * Incingeti cuptorul la 180gr.. * Curatati merele, taiati-le cubulete si stropiti-le imediat cu zeama de lamaie, ca sa nu se oxideze. * Ungeti cu unt fundul unei forme termorezistente (de Jena sau de portelan), turnati putin aluat (doar cat sa acopere fundul formei) si coaceti-l 5 minute in cuptorul incins. Asezati deasupra bucatile de mar, acoperiti-le cu aluatul ramas si presarati peste el migdalele feliate. * Dati tarta 30 de minute la cuptor, lasati-o sa se raceasca si serviti-o direct din forma in care s-a copt.