Alungati dusmanii din farfurii!

Redactia
Cele sapte alimente ale apocalipsei

Saptamana de saptamana va afecteaza echilibrele metabolice, accelerand imbatranirea. Evitati-le sau consumati-le cu parcimonie: organismul dvs. va va fi recunoscator

1. Galetele de orez expandat
Prezentate ca "gustari sanatoase si savuroase", inclusiv in magazinele cu produse dietetice, galetele de orez au un index glicemic apropiat de 85. La acest nivel ridicat al glucozei sangvine, se poate vorbi de o agresiune impotriva pancreasului si a intregului organism. Acest tip de alimente sporeste riscul obezitatii, al rezistentei la insulina, al diabetului si al imbatranirii premature.
Alternative: painea integrala cu cereale si cu drojdie, nucile, migdalele.

2. Alimentele cu "zahar de fructe"

Ceea ce producatorii numesc "zahar de fructe" este, de fapt, un sirop de porumb, bogat in fructoza. La animale, acesta provoaca obezitate si diabet. Consumul de alimente care contin "zahar de fructe" este asociat cu un risc sporit de obezitate, arata studiile epidemiologice efectuate in Statele Unite.
Alternative: alimente fara zahar (compoturi), dulceturi usoare...

3. Fursecurile si prajiturile industriale...

Contin acizi grasi mai speciali, numiti "trans", datorita conformatiei lor in spatiu. Acesti acizi "trans" sporesc riscul maladiilor cardio-vasculare. Aportul lor de grasime "trans" este de o treime in cazul copiilor si de 20% in cel al adultilor.
Alternative: fructe proaspete sau uscate, paine integrala cu cereale si cu drojdie.

4. Grasimile solide, pentru prajit

Aceste grasimi au fost hidrogenate pentru a se solidifica. Hidrogenarea provoaca aparitia acidului gras "trans", responsabil pentru afectiunile cardiovasculare. De evitat!
Alternative: renuntati la prajeli. Daca nu puteti, folositi ulei de masline, si schimbati-l dupa fiecare serie de alimente prajite.

5. Preparatele "instant"

Supe la pachet, sosuri la borcan, piureuri sub forma de fulgi... Joanne Slavin, specialista in nutritie de la Universitatea din Minnesota, le-a botezat "alimente false". Pentru a atinge acest grad de "practicitate", cum spun specialistii in marketing, producatorii pun un adaos masiv de conservanti, de afanatori de gust, "produse de glicoxidatie avansata" (care provoaca imbatranirea) si de nitrosamine (substante cancerigene). De evitat categoric!

6. Cerealele de la micul dejun

Majoritatea acestor cutii de carton mari si colorate contin produse expandate, excesiv de dulci (indexul lor glicemic ridicat este suficient pentru a le descalifica, mai ales in ceea ce priveste copiii).
Alternative: paine, fulgi de ovaz.

7. Oleaginoasele prajite si sarate

Arahide sarate, migdale prajite si sarate: de ce sa le consumam simple - fructe uscate in stare naturala - cand se poate complicat? Aceste alimente ingreuneaza expunerea organismului la clorura de sodiu si contin multi compusi numiti "produse de glicoxidatie avansata", direct responsabili de imbatranire.
Alternative: aceleasi alimente in stare naturala!

De ce nu trebuie sa abuzam de gratar?

Semn de convivialitate, gratarele sunt sinonime cu placerea de a manca sanatos. Dar carnea si pestele supuse unei prajiri intense ar trebui consumate cu moderatie. In afara de gustul placut, ele nu prezinta nici un avantaj nutritional. Ba dimpotriva: prajirea puternica si prelungita a carnii provoaca aparitia urmatoarelor substante nocive:
Compusi chimici toxici, numiti si hidrocarburi aromate policiclice (HAP). Cantitati ridicate se gasesc in fripturi, hamburgeri si pulpe de pui bine prajite pe gratar (carbonizate la suprafata). Unii dintre acesti compusi sunt cancerigeni.
Molecule AGE (Advanced glycoxidation end products). Aceste molecule se formeaza prin incalzirea prelungita la temperaturi ridicate a alimentelor care contin proteine, zaharuri sau lipide. Pe langa faptul ca accelereaza imbatranirea, prin sporirea producerii de radicali liberi, moleculele AGE favorizeaza maladiile cardiovasculare si diabetul.
Harmanul. Acest derivat al amoniacului, cunoscut pentru neurotoxicitatea lui, se gaseste in cantitati importante in carnea de pui si de vita foarte prajite. De altfel, prajirea puternica poate provoca carente importante de vitamina B6 si E. In ceea ce priveste pestele prajit, se constata o degradare a Omega 3.

Cateva sfaturi pentru limitarea riscurilor

Eliminati zeama din carne, inainte de a o praji, presarand-o cu sare grunjoasa sau tinand-o putin in cuptorul cu microunde.
Marinati carnea intr-un amestec de ingrediente bogate in antioxidanti fenolici: mirodenii, usturoi, ceapa. Acesti antioxidanti limiteaza formarea harmanului.
Evitati sa ingerati zeama care curge din carnea luata de pe gratar.