Ne scriu cititorii - Opinii despre materialele publicate in revista

Cititor Formula AS
"Puntea lupilor"

(Text semnat de HORIA TURCANU, F. AS nr. 801)

"Cred ca "Formula AS" este singura revista in care putem citi despre Romania, in alt mod decat acela cu care am fost obisnuiti"

Numele meu este Cosmin Diaconu si va scriu acum din Norvegia, imediat dupa ce am citit articolul "Puntea lupilor". Trebuie sa va marturisesc ca am ramas impresionat de ceea ce este scris acolo. Locurile acelea si oamenii care traiesc acolo par desprinsi dintr-o alta lume. Cred ca "Formula AS" este singura revista in care putem citi despre Romania, in alt mod decat acela cu care am fost obisnuiti. Tin sa va multumesc pentru placerea cu care am citit articolul in seara aceasta, pentru ca acum este seara cand va scriu, si va rog sa imi spuneti cum ati reusit sa ajungeti in acele locuri, eu avand speranta ca poate voi putea sa imi petrec, intr-o zi, vacanta acolo.
COSMIN DIACONU

"Mi-as dori enorm sa calatoresc alaturi de domniile voastre, prin asemenea zone unicat ale tarii"

Domnule Horia Turcanu,
Doresc sa-ti multumesc si sa te felicit, in acelasi timp, pentru acuratetea si eleganta pur romaneasca cu care ai dat nastere articolului "Puntea lupilor", de la pagina "Romania necunoscuta", a deosebitei reviste "Formula AS", pe care o slujesti cu atata profesionalism. Cu ceva timp in urma, datorita unei conjuncturi pur intamplatoare, am avut marea sansa ca intr-un sfarsit de vara, cand frumoasele culori ale toamnei se pregateau sa ia startul, sa traversez la picior cateva culmi montane din zona satului Rachitis (si nu numai), din apropierea Hasmasului Mare. Pe scurt, pot spune ca am simtit in acel moment cum intreaga fiinta mi s-a umplut pana la refuz cu o hrana spirituala, draga si atat de necesara sufletului, inimii si fiintei fiecaruia dintre noi. M-am imbogatit enorm. Traiesc si acum senzatia de atunci (mai ales ca mi-ati rascolit amintirile), ca acea zona este plina de frumos, adevar, sinceritate, cuprinzand si foarte multa istorie adevarata, necunoscuta, ce trebuie spusa. Ma bucur ca am aflat noi vesti din acele locuri, pe care personal le consider foarte bogate in teme, pentru o larga gama de articole. Sincer sa fiu, mi-as dori enorm sa calatoresc alaturi de domniile voastre, prin asemenea zone unicat ale tarii noastre (imaginativ, sigur o fac).
Sanatate si sa auzim de bine,
EUGEN - e-mail: eugenbejan@yahoo.com

"Romania e a celor care simt romaneste"

(Text semnat de CERESS ZANOS in F. AS nr. 802)


"Nu exista problema maghiara. Exista doar maghiari si romani turbati, cu spume la gura"

Dragilor, cand eram mica nu stiam romaneste, caci parintii mei invatau la seral (dupa razboi), ca sa-si termine studiile, iar noi doua, surorile, eram duse la camin saptamanal, unde toata lumea vorbea numai ungureste (in Cluj, unde sunt si nascuta). La trei ani, am inceput sa vorbesc romaneste, caci ne-am mutat datorita serviciului tatalui meu in Galati. Parintii mei au avut multi prieteni unguri si romani, cu care s-au inteles minunat. Un ungur prieten i-a salvat chiar viata tatalui meu. Ura este intretinuta artificial, de cei aflati in pozitii inalte, din interese obscure, poate personale, si orgolii. Noi nu trebuie sa ne lasam influentati de nimeni, ci sa ne comportam uman, civilizat, cu iubire pentru aproapele nostru, indiferent de ce natie e. In foarte multe tari, multicultura este acceptata, incurajata si benefica. Fiecare are ceva de invatat de la celalalt. Dreptul de a-si pastra fiecare traditiile si cultura este legiferat doar prin Constitutie, nu? Deci, nu exista nici un pericol, de niciunde, mai ales cu UE, unde modificari de granite nici nu intra in discutie, integritatea unei tari fiind de la inceput acceptata si respectata conform legislatiei. Totusi, exista dovezi de netagaduit ca in trecut s-a practicat si o maghiarizare fortata, nu numai romanizarea, dar sa lasam totul in urma si sa privim spre viitor.
In Elvetia, locuiesc asa de multe natiuni, si cu toate ca este o tara mica (de 6 ori mai mica decat Romania), toate traiesc - daca nu in perfecta armonie - cel putin in intelegere perfecta. Se respecta si se admira reciproc. Si ca peste tot, exista casatorii mixte, fara ca cineva sa se agite ca se urmareste o eliminare a vreunei natiuni. Ba, chiar au si patru limbi oficiale. Cantoanele au autonomie economica si politica, dar toate apartin Elvetiei. Nimeni nu se gandeste la o separare, la o autonomie pe toate planurile.
Dar sa revenim la noi. Eu locuiesc in Constanta, unde sunt turci, tatari, italieni, tigani, evrei, etc. Nu se aude nimic de vreun conflict interetnic. In Dobrogea traiesc atatea etnii in pace, si asta de secole (de la invazia turcilor). Romanii n-au fost niciodata oameni razboinici, avari dupa alte pamanturi. Din contra, li s-a luat pamant. Un vecin tatar, simpatic de felul lui, mi-a spus odata ca daca Romania va fi vreodata amenintata, el iese cu familia lui cu arma in mana s-o apere. Patriot, nu? Asa trebuie sa gandim cu totii... Romania e a celor care s-au nascut aici si simt romaneste, chiar daca sunt maghiari, turci, tatari, evrei etc. Putem trai in pace, armonie si buna intelegere, dar inainte de toate, trebuie sa luptam impreuna ca sa facem tara asta din nou prospera (si daca vreti un paradis pentru turism) si respectata pentru bogatiile ei.
Sa fiti iubiti cu totii!
DORINA WOLTMANN

"Cand oamenii se joaca de-a Dumnezeu"

(Text semnat de CATALIN MANOLE in F. AS nr. 802)


"Rosii cu scorpioni"

Noi traim, din pacate, in Canada, de cativa ani. Traim in lumea OMG-urilor si stim ce inseamna asta. Cand gasim la aprozar rosii facute in Quebec, unde, ne place sa credem, mai exista producatori particulari traditionali, spunem: "Doamne, slava Tie!". Miros intrucatva (sau poate ma autosugestionez) la fel ca rosiile pe care le stiu din copilarie. Mai mult ca sigur insa, ca 80% din legume si fructe sunt modificate genetic. Cunoastem niste pericole teribile care survin in timp, din consumarea a astfel de alimente. Din pacate, in Romania accesul la Internet e limitat pentru adulti si oamenii nu cunosc grozavia. Daca ar cunoaste-o, intrucat poporul roman este un popor sanatos la minte, ar scuipa-o cu greata si cu frica.
Doamne ajuta!
MARTA DANCIU

"Un atac la viata si sanatate"

Foarte bine scris acest articol, foarte clar si detailat. Ma oripileaza ceea ce se intampla in tara noastra, cat de nepasatori la viitorul copiilor nostri sunt cei care aproba aceste experimente si culturi. O teama a pus stapanire pe mine, teama ca incerc zadarnic sa dau ce cred ca-i mai bun si sanatos copiilor mei. Dar oare ce le dau? De unde aceasta nepasare fata de viata, pentru ca este un atac la viata si la sanatate. Romani care luati decizii! Treziti-va!
MARINA POP

"Bravo!"

Continuati pe aceasta tema la infinit, poate reusim sa facem ceva, ca sa traim sanatos si bine.
LIVIA VLAD


"Scrisoare catre Dumnezeu"

(F. AS nr. 802)


"Felicitari!"

Sectiunea "Spiritualitate" este, dupa parerea mea, cea mai reusita parte a revistei. Caut "Formula AS" indeosebi pentru articolele publicate in aceasta sectiune. Cu ele imi incep lectura. Ma remonteaza cel mai mult. Mult succes in continuare!
NICOLAE MIRELA

"Eu nu concep notiunea de batranete. Sunt vesnic tanar"

(Text semnat de OVIDIU BOJOR, F. AS nr. 802)


Doamne, da-ne cat de multi oameni de asemenea factura!
LIVIA VLAD

Bune "reguli" de viata!
A. REGNI

Dumnezeu sa-i dea ce-si doreste! Inaltator!
MIKLOS CRET

"Limba romana, patria mea"

(Text semnat de AURORA PETAN, F. AS nr. 803)


"Sunt cu totul de acord cu cele scrise in articol"

Acum, la inceput de an, imi face o placere deosebita sa va multumesc pentru faptul ca scoateti o revista atat de atractiva, care iese de departe in evidenta, in peisajul publicisticii romanesti. Tot acum, la inceput de an, doresc ca Dumnezeu sa va dea sanatate, putere de munca si multi colaboratori de nadejde. Va mai scriu si ca sa va felicit pentru articolul despre limba romana, aparut in numarul 803 al revistei, sub semnatura d-nei Aurora Petan. Doresc sa precizez ca sunt cu totul de acord cu cele scrise in articol si consider ca este necesar sa cunoastem informatii cu adevarat importante pentru neamul acesta, asa cum sunt si cele prezentate acolo. Vreau sa aduc in atentie o carte aparuta in 1996 (cred) scrisa de Tudor Diaconu si Ilie Stanciu. Se numeste "Limba vorbita de Adam si Eva" si a aparut la editura "Briostar" din Pitesti. Are doua volume si contine foarte multe informatii legate de subiectul abordat in articol. Va rog sa transmiteti doamnei Aurora Petan titlul cartii amintite, precum si felicitarile mele pentru articol. Cu acordul domniei sale, as vrea sa am adresa de e-mail pe care sa o pot contacta. Cu multumiri,
COSTIN DUMITRU - e-mail: costin.dumitru@comoti.ro

"Va multumesc din inima pentru minunatul dvs. eseu"

Stimata doamna Aurora Petan,
Tocmai am terminat de citit articolul dvs. intitulat "Limba romana, patria mea!", aparut in ultimul numar al revistei "Formula AS". Imi este greu sa exprim in cuvinte, in cuvintele limbii pe care o iubesc cu toata fiinta mea, bucuria trista starnita de eseul dvs. De multa vreme nu mai cumpar ziare si ignor cu desavarsire stirile TV si, in general, tot ce se cheama mass-media. Azi dimineata, insa, pe cand ma aflam in dreptul unui chiosc de ziare, am remarcat titlul articolului dvs. Acest titlu (ratacit printre maculaturi pline cu nuduri de dame) m-a determinat sa cumpar revista d-nei Sanziana Pop. Ar fi multe de spus vis-a-vis de cele scrise de dvs., cum insa traim pe graba, am sa ma rezum la cateva ganduri razlete.
In Absurdistanul romanesc, in aceasta lume tot mai vaduvita de repere morale, nulitatile isi permit sa-l nege pana si pe Eminescu. Pe El, cheia de bolta a limbii romane moderne, omul despre care Cioran spunea ca este indeajunsa justificare pentru doua mii de ani de istorie a poporului roman. Dar nu ma mai mir de nimic, fiindca mizeria morala pare a-si fi gasit in tara noastra "mediul de cultura" ideal. Zoaiele nesfarsite ale minciunii, escrocheriei, hotiei, nesimtirii, nerusinarii, manipularii, ignorantei crase etc. ne cotropesc si grabesc sfarsitul natiei. Iar noi nu facem nimic pentru a ne curati sufletele si mintile de spuma asta-nveninata, asta plebe, ast gunoi... Ba da, ne uitam la stiri si la "tocsouri", citim fituici execrabile, cascam gura la "eroi" ai natiei, gen Gigi Becali, sau Vadim Tudor etc.
Daca suntem tineri si viitorul "de aur" al natiei, navigam pe Internet, ne scriem ineptii pe mess (intr-o aproximativa limba romana), emigram pe ici pe colo s.a.m.d. De citit nu mai citim, fiindca asta nu aduce nici un folos; cu exceptia cartilor de scoala, pe care le frunzarim ca sa ne luam... licenta. Dragostea si prietenia sunt niste chestii depasite, care nu ne tin de cald, asa ca socializam doar daca din asta ne iese vreun folos. Banii sunt totul in viata (cat mai multi si cu orice pret) si, desigur, lucrurile... mormane de lucruri, ca sa moara dusmanii de ciuda! La cele de mai sus, ar mai fi de adaugat distractia, distractia pe rupte, condimentata cu droguri, manele si "fitze" de lux. In fine, ma opresc aici, nu inainte de a va multumi inca o data si din toata inima pentru minunatul dvs. eseu. Daca Nichita Stanescu sau Marin Sorescu l-ar fi putut citi, nu ar fi fost mai putin recunoscatori decat va sunt eu.
VALENTIN RADU - Bucuresti