Tratamente cu seminte

Elena Josan
Inainte sa se transforme in plante verzi, semintele contin energii uriase

Reteta magica pentru alungarea bolii si a batranetii

In colectia mea de informatii adunate de la vindecatori populari, care pastreaza inca in amintire leacuri si remedii stravechi, exista o metoda mai putin obisnuita de intrebuintare terapeutica a semintelor, care aminteste de practicile medicinei magice. Primavara, cand se imbolnavea un vindecator al satului, el transmitea semintelor informatii despre afectiunile care il deranjau, pentru ca in procesul de dezvoltare, plantele sa fie saturate cu substantele necesare pentru vindecarea personalizata. Se folosea urmatoarea procedura: semintele uscate se tineau in gura, nu mai putin de 9 minute, pe urma se strangeau intre palme, timp de 30 secunde, palmele deschise se apropiau de gura si se sufla pe seminte, apoi 30 de secunde se tineau sub razele soarelui, in timp ce vindecatorul statea cu picioarele goale pe pamantul unde urma sa planteze semintele. Pentru ca efectul terapeutic sa fie si mai mare, gaurile pentru seminte se faceau cu degetele picioarelor si se scuipa saliva in fiecare adancitura. Odata bagate-n pamant, semintele se udau peste 3 zile (in nici un caz in ziua plantarii). Dupa incoltire, in timpul cresterii, se "comunica" cu plantele, iar in zilele cu luna plina, planta trebuia "mangaiata", trebuia sa fie atinsa. Plantele crescute in felul acesta se foloseau nu numai pentru vindecare, dar si pentru intarzierea imbatranirii, cresterea capacitatilor mentale, aduceau linistea sufleteasca, ajutau sa se renunte la vicii. In felul acesta "alimentul devine medicament...".

Reteta siberiana cu petrol lampant

La inceputul secolului XX, vracii rusi din Siberia foloseau petrolul lampant, care patrunde usor in piele, pentru diverse metode de tratament. Ca sa nu se irite pielea, petrolul se amesteca cu ulei de floarea-soarelui nerafinat, in proportie 1:5. In amestec se incorpora pulbere din diferite seminte rasnite (in conformitate cu afectiunea pacientului). De exemplu: pentru vindecarea bronsitei cronice, a amigdalitei, faringitei si sinuzitei se prepara o pasta groasa, vascoasa, din seminte de lamai nu prea coapte, pisate si rasnite bine, amestecate cu petrol si ulei. Cu aceasta pasta se frictiona zona organelor respiratorii - cosul pieptului, spate, zona amigdalelor, sinusuri etc.
Pentru obtinerea rezultatelor dorite, trebuie folosite seminte de plante din natura (maces, mar paduret, calin, pin, catina, ienupar, stejar, paducel, scorus-de-munte etc.), mult mai bogate in microelemente si metale rare decat plantele cultivate, din ce in ce mai sarace in elemente vitale. Explicatia e simpla: fiecare planta, in procesul de vegetatie, absoarbe din pamant peste 50 de elemente, pe cand agricultorii folosesc anual ingrasaminte cu cel mult 5-6 elemente, si acelea obtinute pe cale chimica, straine pentru organismele vii.

SEMINTELE DE DOVLEAC

Dietologii din Japonia pun semintele de dovleac (bostan) pe primul loc in tabelul produselor alimentare, deoarece ele contin 36-52% grasimi, vitamine, microelemente si, mai ales, zinc. Semintele de bostan previn sau lupta cu prostatita, cu constipatia si balonarea, sunt diuretice, intaresc muschiul cardiac si rinichii, ajuta la cresterea parului, elimina metalele grele din organism.
Pentru bolile enumerate se prepara "laptele de bostan". Un pahar de seminte se piseaza bine (ideal - intr-un vas de lut), pe parcurs se adauga - putin cate putin - 3 pahare de apa clocotita. Se strecoara, se stoarce bine terciul si se bea lichidul obtinut de trei ori pe zi, cate 1/2 de pahar, inainte de masa.
Ceai de bostan: O alta varianta, la fel de eficienta: doua lingurite de seminte rasnite se infuzeaza in 2 pahare de apa clocotita (de preferinta in termos). Se bea cate un pahar, de doua ori pe zi.
In caz de limbrici (viermi intestinali), se prepara un amestec din 30 g de seminte crude de bostan, cu pielita verde pastrata neaparat, 50-60 ml de apa si o lingurita de miere de albine. Se administreaza pe nemancate, cate o lingurita, timp de o ora, pana se consuma toata doza. Peste 3 ore, se bea un preparat purgativ, peste 30 minute se face o clisma. Pentru copii, doza de seminte este urmatoarea: 10-12 ani - 15 g, 5-7 ani - 10 g, 3-4 ani - 7,5 g; 2-3 ani - 3-5 g.
In cosmetica semintele de bostan se folosesc pentru imbunatatirea si improspatarea culorii tenului. Semintele crude se piseaza bine, se amesteca cu apa clocotita (1:10) si se fierb pana se obtine o pasta omogena care se aplica pe fata pentru 15-20 minute si se spala cu apa calduta.

SEMINTELE DE SUSAN

Cu ajutorul susanului, Ali-Baba deschidea in poveste usile dupa care se aflau comorile ("sezam" este denumirea susanului in limba araba). Semintele de susan contin vitaminele A, B, C, E.
Pentru intarirea si curatirea organismului, se consuma cate 15-20 g de pulbere preparata din seminte, cu putina apa, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute inainte de masa.
Arsurile se trateaza cu un terci din seminte de susan rasnite si apa. Se schimba pansamentele de 2-3 ori pe zi, pana la vindecarea arsurilor.
Daca doriti sa va imbogatiti organismul cu vitamine si minerale, va recomand sa preparati un inlocuitor de sare. Se amesteca 5 linguri seminte de susan, cu 3 linguri seminte de in si 2 linguri de alge marine rasnite. Daca nu aveti alge marine, le puteti inlocui cu o lingura de sare de mare, prajita in prealabil intr-o tigaie uscata. Amestecul se pastreaza intr-un borcan inchis bine.

SEMINTELE DE MARAR

Hipertensiune, dureri de cap provocate de ateroscleroza, insuficienta coronariana cronica: 2 linguri de seminte de marar pisate se oparesc cu 500 ml apa clocotita si se infuzeaza intr-un termos timp de o ora. Se strecoara si se bea cate 100 ml lichid cu 30 minute inainte de masa, de 3-4 ori pe zi.
Artroza si imbunatatirea digestiei: o lingura seminte de marar pisate se infuzeaza in 250 ml apa clocotita timp de doua ore. Se bea cu cate 15-20 minute inainte de masa.
Insomnie: 5 linguri de seminte de marar rasnite sau pisate se amesteca cu 500 ml vin rosu tare (grad ridicat de alcool), se pun pe foc mic 7-10 minute, se infuzeaza o ora si se strecoara. Se beau cate 1-2 linguri, cu 30 minute inainte de culcare.
Insomnie, nervozitate. O lingura de seminte de marar se infuzeaza in 300 ml apa clocotita timp de 30 minute, apoi se adauga peste apa pusa intr-un lighean. Se fac bai de picioare, cate 30 minute, de doua ori pe saptamana.
Glaucom: peste o lingurita seminte de marar rasnite, se toarna 250 ml apa clocotita, se pune pe foc intr-un vas si se aduce pana la punctul de fierbere. Se ia de pe foc si se tine la infuzat o ora. Se consuma cate 50 ml, de patru ori pe zi, inainte de masa, timp de 21 de zile. Dupa o pauza de 10 zile, tratamentul se repeta.
Bronsita, raceala, hipertensiune. Zilnic se consuma cate o lingurita de seminte de marar (pisate sau rasnite) amestecate in ceai sau apa calda. Le puteti amesteca si cu cartofi fierti sau le puteti presara pe o felie de paine.
Incontinenta urinara (la orice varsta). O lingura de seminte de marar se infuzeaza 2-3 ore in 250 ml apa clocotita. Lichidul se pune in termos sau intr-o sticla invelita intr-o plapuma. Se bea toata cantitatea, o data pe zi. Durata tratamentului depinde de gravitatea si vechimea afectiunii.

SEMINTELE DE IN

Conjunctivita: o lingurita seminte de in se infuzeaza 15 minute in 50 ml apa clocotita. Apoi se piseaza pana ce apare un mucilagiu (lichid cleios). Se strecoara si se foloseste pentru spalarea ochilor, de 2-3 ori pe zi.
Urcior. Se incalzesc pe o tigaie uscata seminte de in, se leaga intr-o batistuta si se aplica pe locul bolnav pentru 5-7 minute. Se repeta de 5-6 ori.
Bronsita cronica. Un expectorant bun se obtine din 1/2 lingurita de seminte de in rasnite, care se agita 15 minute, in 150 ml apa. Se strecoara si se bea cate 2 linguri de 3-4 ori pe zi.
Gust amar in gura. Se prepara pulbere din seminte de in. O lingura de pulbere se pune in 200 ml apa clocotita, si se amesteca bine. Se bea cate un pahar dimineata si seara, inainte de masa, timp de 2-3 saptamani.

ALTE LEACURI CU SEMINTE

O alta metoda pentru scaderea tensiunii. Seara, inainte de culcare, se iau 2 boabe de fasole de culoare neagra, se pun in adanciturile de dupa lobul urechilor (cate una la fiecare ureche). Cu degetele se apasa pe lobi 15 minute. Procedura se repeta dimineata, dar si in timpul zilei.
Edeme renale si/sau cardiace, procese inflamatorii, guta, reumatism: o lingura de fasole facuta pulbere (maruntita sau rasnita) se acopera cu 250 ml apa clocotita, se fierbe pe baie de aburi 30 minute, apoi se infuzeaza 10 minute si se strecoara. Se beau cate 2 linguri, de trei ori pe zi, dupa masa.
Insuficienta cardiaca: de 2-3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, se consuma cate o lingurita de seminte de patrunjel facute pulbere. (Este contraindicat persoanelor cu afectiuni renale!)
Colecistita. Semintele verzi de artar (care nu au capatat culoare galbena) contin elemente care imbunatatesc functionarea colecistului, a ficatului, a canalului cistic. Semintele se usuca la umbra sau la intuneric (nici intr-un caz la soare), se rasnesc bine. Pulberea obtinuta se administreaza cu 20 minute inainte de masa, cate 1/2-1 lingura (conform cu greutatea corporala a pacientului). In timp, dispar durerile in zona ficatului, creste pofta de mancare.
Bronsita cronica cu tuse. O lingura seminte de fenicul se infuzeaza 10 minute, in 250 ml apa clocotita. Se bea de doua ori pe zi cate 1/2 de pahar, inainte de masa.
Bronsita cu dispnee. Jumatate de pahar de ovaz, amestecat cu 2 litri de lapte, se fierbe inabusit, la cuptor, timp de doua ore. Se bea cate un pahar inainte de culcare, in decurs de 14 zile.
Insomnie. Inainte de culcare, se mesteca bine in gura o lingurita de seminte de mac.
Lipsa de iod. Se mesteca bine 8 seminte de mar, care contin doza zilnica de iod.
Dureri de dinti. Se mesteca o lingurita de seminte de mustar, pe partea unde se afla dintele bolnav.
Arsuri la stomac cu regurgitare (ragaiala). Zilnic, se mesteca dimineata, 3 boabe de mazare uscata, inmuiate 8-10 ore in putina apa.
Cistita. Se mesteca si se inghite o lingura de mac, o data pe zi.
Potenta si prostata. Se amesteca 3 linguri seminte de pepene galben, 3 linguri seminte de dovleac si 5 linguri miere de albine. Se folosesc semintele crude, pisate sau maruntite in rasnita de cafea. Se consuma cate o lingura de amestec pe zi.
Hemoragii uterine. O lingura de seminte de pepene verde se piseaza, adaugand pe rand, 3 linguri de lapte. Se consuma de 5-6 ori, la fiecare ora.
Curatarea organismului, reglarea tensiunii. Se spala seara 2 linguri de orez si se lasa pana dimineata in 750 ml apa. A doua zi, se aduce lichidul pana la punctul de fierbere si se lasa 7 minute pe foc. Apa se arunca, iar orezul se mananca fara sare, dimineata pe stomacul gol, dupa care 3 ore nu se mai mananca nimic. Cura dureaza 21 de zile, in care se renunta la fumat, alcool, alimente sarate si foarte condimentate (cu ardei iute, piper negru). Se imbunatateste functionarea ficatului si a rinichilor, de asemenea si a articulatiilor. Se recomanda ca o asemenea curatare sa se faca de doua ori pe an.
Pete pigmentare. In tratamentele populare se folosesc semintele de la mai multe plante:
a) Seminte de patrunjel: 100 g seminte se macereaza in 500 ml tuica, timp de 14 saptamani. Se tamponeaza locurile cu pete cu maceratul obtinut. In acelasi timp, se consuma in stare proaspata, frunze si radacini de patrunjel.
b) Faina de soia se amesteca cu lapte, astfel incat sa rezulte o masa de consistenta mustarului. Se aplica pe fata 30 minute si se spala cu apa calda.
c) Peste 1/2 pahar de migdale se toarna 200 ml apa clocotita, se acopera si se lasa 7-10 minute. Se strecoara si se dau samburii prin masina de tocat, apoi se amesteca terciul obtinut cu zeama stoarsa dintr-o jumatate de lamaie. Se aplica o masca si se tine pe fata 30 minute, apoi se spala cu apa de migdale.
Cancer, pietre la rinichi, afectiunile ficatului. Se aleg stafide mai mari si se introduce in fiecare cate o boaba de piper negru. In prima zi se mesteca bine si se inghite o stafida, a 2-a zi se mananca doua stafide si tot asa, pana se ajunge la 10 stafide umplute cu piper. Se repeta procedura, dar de data asta in descrestere, pana se ajunge la o stafida.
Vindecarea ranilor, escarelor si a ulcerului varicos. Se prepara un unguent dintr-o lingura de pulbere de seminte de ridiche neagra si 3 linguri de unt proaspat. Locul afectat se unge de 2-3 ori pe zi si se acopera cu un pansament steril.
In caz de eczeme, micoze, echimoze semintele de ridiche rasnite se amesteca cu putina apa clocotita, ca sa obtineti o pasta. Se intinde pe o bucata de bumbac, se acopera cu un strat de tifon si se aplica pe locul bolnav, pentru 20-30 minute. Procedeul se repeta de 2-3 ori pe zi.
Litiaza renala. Se prepara pulbere din seminte de morcov, care se consuma cate 1g, de trei ori pe zi. Sau se infuzeaza si se tin in termos, 3 linguri de seminte de morcov, in 600 ml apa clocotita, timp de 8 ore. Se strecoara si se bea lichidul fierbinte, cate 200 ml de trei ori pe zi.
Durerile in gat provocate de raceala se amelioreaza cu 1/4 de pahar de seminte de rodii fierte in 250 ml apa. Se bea lichidul fierbinte.

PRESOPUNCTURA CU SEMINTE
Toata lumea a auzit despre acupunctura si efectele ei uimitoare. Acasa, ea poate fi insa inlocuita (mai ales cand tratamentele medicamentoase sunt contraindicate) prin aplicarea de seminte pe punctele reflexoterapeutice.

Procedeu

Pentru fixarea precisa a semintelor, acestea se aplica pe o banda adeziva, care apoi se aseaza pe punctele respective, iar deasupra se mai lipeste o bucata de banda.


1. Pentru scaderea nivelului de zahar in sange se aplica pe talpa, pe marginea osului calcanean, 3 seminte de porumb, orientate cu varful spre degete.




2. Pentru vindecarea pneumoniei, inainte de culcare se acopera cu seminte de para zonele de sub degetul mare, pe talpa si pe palma.






3. In caz de gastrita, se aplica pe a treia falanga a degetului aratator, o samanta de dovleac sau bostan si se lasa 8-10 ore pe zi, timp de 10-12 zile.








4. Durerile de cap provocate de migrena se diminueaza, daca timp de cateva minute masati punctul care se afla langa unghia degetului mare spre degetul aratator, cu un bob de hrisca sau o samanta de ridiche.









5. Pleurita, emfizem pulmonar. Pentru eliminarea mai usoara a secretiilor, se lipesc 6 seminte mari de in pe palma, pe pernuta de la baza degetului mare.









6. In caz de incontinenta urinara (enurezis), timp de 7 zile, se aplica 2 seminte de struguri, la baza degetelor mijlociu si inelar, cu varfurile orientate in exterior.









7. In caz de hemoragie uterina si menstruatie abundenta, se aplica, pentru 3-4 ore, cate 3 boabe de piper, la baza degetelor inelar si mijlociu.








8. Pentru pielonefrita, se aplica pe laba piciorului, inainte de culcare, cate 2 boabe de fasole neagra, pe partea proeminenta, pe punctele dureroase.









9. Angina pectorala, palpitatii, ischemie miocardica - 5 seminte de calin sau de loboda se lipesc pe pulpa degetului mare, cate 3-4 ore zilnic, si se apasa periodic.










10. Cistita - o samanta de hrisca se fixeaza la baza degetelor mijlociu si inelar (intre ele).