Ingrediente (pentru 6 persoane): 600 g spanac (proaspat sau congelat), 50 g nuci taiate felii, 5 oua, 25 cl smantana, 30 g migdale macinate, 30 g parmezan (cascaval uscat) ras, 15 g unt, 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare grunjoasa, sare normala, piper.
Mod de preparare: * Fierbeti spanacul circa 15 minute in apa cu sare, lasati-l sa se scurga, stoarceti-l bine intre palme, pentru a elimina cat mai multa apa si tocati-l marunt. * Incingeti cuptorul la 150gr.. * Amestecati - intr-un castron - ouale, smantana, 20 g de migdale macinate si 20 g de parmezan ras, adaugati spanacul si condimentati-l cu sare, piper si nucsoara. * Ungeti cu unt o forma de chec si presarati in ea - pe fund - restul de migdale macinate amestecate cu restul de parmezan ras. Turnati aluatul in tava, dati-l la cuptor si lasati-l sa se coaca 40 de minute pe baie de apa. * Prajiti migdalele feliate intr-o tigaie incinsa - fara grasime -, zdrobiti-le si presarati-le peste checul scos din tava. Serviti-l fierbinte sau caldut, cu salata verde.
Pachetele cu peste alb
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 fileuri de peste alb (cod, salau etc.), 2 morcovi, 1 gulie, 2 tulpini de praz (doar partea alba), 2 lamai, 1/2 lingurita boabe de coriandru pisate, 2 crengute de cimbru, 4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: * Curatati morcovii si gulia si taiati-le bastonase subtiri. Despicati tulpinile de praz in doua, spalati-le, taiati-le fasii (pe lung) si tineti-le 3 minute in apa sarata clocotita. Treceti-le sub jetul de apa rece si lasati-le sa se scurga bine. * Incingeti cuptorul la 180gr.. * Taiati o lamaie felii subtiri. Spalati si zvantati fileurile de peste. * Luati patru foi de hartie pentru copt si aranjati pe toate 4 feliile de lamaie. Puneti peste ele fileurile de peste - doua cate doua si acoperiti-le cu legumele taiate. Stropiti-le cu putin ulei si presarati deasupra cimbrul si coriandrul. * Indoiti foile de hartie si formati 4 pachete bine inchise, asezati-le pe tava din cuptor, lasati-le sa se patrunda circa 10 minute. * Desfaceti pachetele, condimentati pestele cu sare si piper, stropiti-l cu zeama de lamaie si uleiul ramas si serviti-l cu o garnitura de orez.
Un sfat util: Nu folositi pentru pachete folie de aluminiu, pentru ca oxideaza in prezenta alimentelor acide, precum lamaia.
Mancare normanda cu carne de vitel
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,5 kg carne de vitel (sau manzat) fara os, taiata bucati, 150 g bacon, 250 g ciuperci, 4 mere, 1 lamaie, 2 cepe mici, 20 cl vin dulce (eventual de mere), 20 cl smantana, 80 g unt, 1 lingura ulei, 1 legatura patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare:* Curatati ceapa si tocati-o marunt. Incingeti intr-o cratita uleiul impreuna cu 25 g unt si prajiti bucatile de carne, circa 10 minute. Scoateti carnea din cratita, puneti in locul ei baconul taiat bucati si ceapa tocata si lasati-le sa se caleasca 2 minute la foc mic.* Goliti grasimea din cratita, puneti carnea inapoi, turnati peste ea vinul si lasati-o sa fiarba 5 minute. Acoperiti-o apoi cu apa, adaugati patrunjelul (toata legatura) si lasati-o sa fiarba, cu capac, o ora si un sfert. * Intre timp, curatati ciupercile, taiati-le felii si stropiti-le cu zeama de lamaie. * Curatati si merele, taiati-le in patru, indepartati partea lemnoasa si stropiti-le si pe ele cu zeama de lamaie. * Prajiti - separat - in untul ramas ciupercile si sferturile de mar si serviti-le pe un platou incins impreuna cu carnea si cu sosul in care a fiert, dres cu smantana.
Dulciuri
Grepfruit la gratar
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 grepfruituri galbene, 2 linguri zahar brun (pudra), 25 g unt putin sarat, o crenguta de rozmarin.
Mod de preparare: * Tocati cateva ace de rozmarin. Taiati in doua grepele si crestati miezul cu varful unui cutit fara sa gauriti coaja - in jumatati de sferturi. * Desprindeti bucatile din coaja, indepartati - pe cat se poate - pielita alba, amara, care le acopera, puneti-le intr-un castron si amestecati-le cu zaharul. * Indreptati putin cele 4 jumatati de coaja golite de miez, ca sa aiba stabilitate, umpleti-le din nou cu bucatile de fruct si presarati peste ele untul taiat bucatele si rozmarinul tocat.* Dati grapefruiturile la cuptor, sub grill si lasati-le sa se caramelizeze usor. * Serviti-le imediat, eventual cu inghetata de vanilie.