Probleme cu parul?

Redactia
Va ajutam sa le "descalciti"

100% dintre femei viseaza sa aiba un par bogat si stralucitor. Din pacate, mai putin de jumatate din ele isi vad cu ochii acest ideal. Motivul? Unele nu stiu cum sa il ingrijeasca corect, altele nu pot sa se descurce in jungla de produse cosmetice aparute in comertul de frumusete. Pe care dintre ele sa il alegi, cand fiecare e insotit de o reclama asurzitoare, care iti garanteaza ca tocmai cel pe care il ai in fata este intruchiparea perfectiunii? Cu toate astea, idealul este destul de usor de implinit. El incepe cu spalatul si cu clatitul, continua cu procedeele de fortificare si sfarseste cu stilingul, cum se spune astazi la "aranjat", "coafat". In ce constau aceste etape, cititi in textul pe care vi-l oferim ca "prim-ajutor".

Spalatul corect

1. Cumparati un sampon potrivit cu structura parului dvs.: pentru par uscat sau vopsit, gras sau normal, cu matreata etc.
2. Cine se spala zilnic pe cap sa foloseasca un sampon "moale", "bland", altfel parul se degreseaza prea tare.
3. Nu folositi mult sampon. Cantitatea nu trebuie sa fie mai mare decat o aluna.
4. Nu va spalati cu apa fierbinte. Dauneaza structurii firului de par. Temperatura ideala e cea calduta.

Curele pentru par

Acordati-i parului dvs. o ingrijire suplimentara, apeland sistematic la cure. Impachetarile si mastile pentru par mobilizeaza structura firului de par. Curele cu efect termic (impachetarea in prosoape fierbinti) actioneaza foarte intens, pentru ca la caldura, substantele de sustinere patrund mai usor in par. Cele mai eficiente cure sunt impachetarile cu ulei de masline (calde) si mastile care se cumpara din comert. Dar atentie: de dragul parului dvs., nu exagerati! O cura pe saptamana ajunge. Altfel, parul devine "indesat" si "greu", iar buclele sunt greu de format.

Clatitul

Este fundamental! Majoritatea femeilor care se spala pe cap acasa raman corigente la acest capitol. Ca sa se limpezeasca total, parul trebuie clatit cu dusul atat de la radacina spre varf, cu capul rasturnat, aplecat peste vana, cat si de la radacina spre varf, dar pornind din crestet (cu fata ridicata spre jetul de apa) spre varf. Si zonelor laterale trebuie sa li se acorde atentie (zona dintre ureche-tampla), la care apa ajunge mai greu. Numai cand parul scartaie efectiv, si apa nu mai prezinta urme de sampon, putem considera ca este curat. In final, pentru persoanele care nu recurg la produse de stiling, se recomanda o ultima limpezire intr-un lighean, cu apa in care se pun fie 2-3 linguri de suc de lamaie, fie un dop de otet de mere. In primul caz, parul devine mai aspru si dobandeste volum, in al doilea straluceste frumos si "curge" (femeile cu par bogat).

Stilingul
(aranjatul parului dupa spalat)

Spuma, gel, ceara, spray sau crema in tub? Ce sa alegem din oferta de cosmetice dedicate aranjatului parului cu mana sau cu ajutorul bigudiurilor? Raspunsul e simplu: alegeti ceea ce se potriveste cu structura parului dvs. Spuma pentru par, de exemplu, confera parului mai mult volum si ii mentine forma pe care i-o dam. Ceara de par e ideala, in schimb, pentru aranjarea separata a suvitelor. Se foloseste o cantitate mica. Cel mai usor se aplica pe par daca intindem ceara pe degete si formam cu ele suvitele. Cine poarta parul ridicat pe cap, scurt sau lung, sa foloseasca gelul de coafat. Se usuca imediat dupa aplicare si fixeaza pieptanatura aleasa.
Si in cazul produselor pentru stiling e nevoie de moderatie. Folosite in exces, parul va semana cu o peruca, lipsit de flexibilitatea si luciul sau natural. Ar fi bine, chiar, ca o data pe luna, sa renuntati complet la cosmeticele industriale, sa va spalati pe cap cu ou sau sapun de casa, sa va clatiti cu apa si cu otet. Natura ne-a dotat cu tot ce ne trebuie pentru un par sanatos. Dar alta natura decat cea in care traim: chinuita de o violenta solara excesiva si de o poluare care semana cu un cap de mort.