Bucatarie "calduroasa"

Redactia
Salata de pui cu paste

Ingrediente (pentru 6 portii): 2 piepti de pui (sau 4 copane), 75 g macaroane, sare, 1 morcov, 2 tulpini de telina, 1/2 ardei gras (rosu), 4 linguri sos de soia, 2 linguri otet, 3 linguri ulei de floarea-soarelui, piper proaspat macinat, 50 g arahide prajite, 1 legatura patrunjel verde sau menta proaspata.

Mod de preparare: * Se fierbe carnea de pui (eventual cu zarzavat, ca pentru supa), se desprinde de pe oase (daca este cazul) si se rupe bucati potrivite. * Se rup macaroanele bucati (cam cat un deget de lungi), se fierb in apa cu sare, conform indicatiilor de pe ambalaj, si se clatesc sub jetul de apa rece. Se curata tulpinile de telina de ate si se taie felii subtiri, iar ardeiul curatat de seminte se taie fasii. Se fierb legumele in apa cu sare circa un minut dupa ce clocoteste apa si se clatesc cu apa rece. * Se prepara un sos din otet, ulei si sos de soia, se gusta de sare si piper si se amesteca cu bucatile de carne, macaroanele, legumele si arahidele. Se lasa salata sa se patrunda cel putin 30 de minute si inainte de-a o servi se incorporeaza frunzele de patrunjel sau de menta, intregi sau taiate cu foarfeca (nu tocate!).

Cassoulet

Ingrediente (pentru 8 portii): 8-10 copane mari de pui (circa 1,5 kg), sare, piper proaspat macinat, 1 lingurita cimbru maruntit, 2-3 linguri ulei, 700 g varza murata, 200 g costita afumata (sau kaiser), 200 g cabanos, 2 morcovi, 2 cepe, 3 catei de usturoi, 400 g rosii, 2 foi de dafin, 2 crengute de cimbru, 4 fire de patrunjel verde, 2 cuisoare, 4 felii de franzela alba.

Mod de preparare: * Se spala bine copanele de pui, se zvanta si se freaca cu sare, piper si cimbru. Se prajesc - pe toate partile - in uleiul incins, se lasa sa se scurga si se pun intr-o tava mare de friptura, impreuna cu varza, costita, cabanosii, morcovii curatati si taiati bucati, ceapa taiata mai mare, usturoiul tocat marunt, rosiile decojite taiate in patru, si toate mirodeniile. * Se toarna peste ele un litru de apa fierbinte si se presara 2 felii de franzela prajite si faramitate. * Se da mancarea acoperita cu capac circa 2 ore la cuptorul incins la 175gr., se presara si celelalte 2 felii de paine prajita si se mai lasa sa se patrunda, fara capac, 30-45 de minute.

Peste cu rosii si capere

Ingrediente (pentru o portie): 200 g file de peste (salau, cod etc.), 1 lingurita zeama de lamaie, sare, piper, 1 lingura ulei, 3 rosii carnoase, 1/2 lingurita unt, 1 lingurita capere, 2 linguri smantana subtire (sau frisca nebatuta), 1 lingura marar verde.

Mod de preparare: * Se spala fileul de peste, se zvanta, se taie in doua, se condimenteaza, se stropeste cu zeama de lamaie si se prajeste 6-8 minute in uleiul incins. * Rosiile spalate se taie mai intai in doua, se indeparteaza semintele (prin presare) si se taie cubulete. Se dunstuiesc 5 minute in uleiul incins, se adauga caperele, smantana sau frisca nebatuta si mararul taiat cu foarfeca, se gusta de sare si piper si se servesc impreuna cu pestele prajit.

Dulciuri

Prajitura cu branza de vaci

Ingrediente (pentru 16 bucati): 125 g branza de vaci, 5 linguri ulei de floarea-soarelui, 5 linguri lapte, 60 g zahar, 200 g faina, 1/2 plic praf de copt, unt sau ulei pentru uns forma, 50 g unt, 40 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 30 g migdale taiate felii (sau stifturi).

Mod de preparare: * Se lasa branza sa se scurga bine si se amesteca cu uleiul, laptele si zaharul. Se framanta un aluat - cu mixerul - adaugandu-se jumatate din faina amestecata cu praful de copt, cealalta jumatate incorporandu-se ulterior, framantand cu mana. Se toarna aluatul intr-o forma unsa (eventual cu pereti detasabili si diametrul de 28 cm) si se pune deasupra untul rupt bucatele (din loc in loc). Se amesteca zaharul tos cu cel vanilat si se presara peste aluat, dupa care se presara si feliile de migdale. * Se coace prajitura circa 40 de minute in cuptorul incins la 200gr. si dupa ce s-a rumenit frumos, se lasa sa se raceasca si se taie in 16 bucati, foarte inguste.