Sfaturi pentru congelarea alimentelor (I)

Redactia
Nu e chiar asa de simplu cum pare! Ca sa-si pastreze valorile nutritive si prospetimea, alimentele trebuie congelate dupa reguli... de fier. Altfel, riscul e mare: sa mancam "mortaciuni", fie ele legume, fructe sau carne

Cum se ingheata fructele si legumele

• Fasolea verde, varza, morcovii, conopida, guliile, spanacul, merele si perele trebuie fierte inainte de congelare. Se pune apa usor sarata la fiert, se scufunda alimentele in ea trei minute, apoi se clatesc cu apa cat mai rece (de la gheata). In felul acesta, spatiile de aer din legume si fructe se ingusteaza, oxidarea din timpul congelarii incetineste, iar actiunea bacteriilor scade.

• Salata verde, castravetii si strugurii nu pot fi, din pacate, inghetati. Contin prea multa apa si se transforma in terci. La fel se intampla si cu capsunile, care isi pierd forma si se inmoaie prin inghetare, fiind bune doar de pus in branza de vaci, creme si spume dulci.


Carnea si pestele

• Sunt facute sa reziste prin inghetare. Vitaminele si mineralele nu se pierd la congelare indelungata. Doar gustul si consistenta au de suferit, datorita proceselor petrecute in proteine si grasimi. Pentru ca oxigenul (aerul) participa la deprecierea alimentelor, e bine ca ele sa fie impachetate cat mai strans si uniform. Daca regula nu este respectata, apar acele urate portiuni de carne inghetata, decolorata si uscata, care nu mai primeste apa, nici la inmuiere si nici la gatit. In general, carnea slaba rezista mai mult si mai bine la inghetat decat carnea grasa. La fel si carnea animalelor tinere, fata de cele batrane.