Doua remedii siberiene: Nuca de cedru si ginsengul

Ilie Tudor
Medicamentele iernii

Undeva, pe langa Cercul Polar, incepe una dintre cele mai vaste paduri ale lumii: Taigaua Siberiana, un tinut enigmatic, intins pe milioane de kilometri, unde mai exista stravechile traditii samanice, si unde mediul si plantele isi pastreaza puritatea originara. Este un loc aspru, cu o clima rece, potrivnica vietuirii omenesti. Temperaturile frecvent foarte scazute, zapezile persistente si vanturile intense fac organismul uman extrem de vulnerabil la boli. Si, totusi, in acest loc, oamenii aproape ca nu cunosc gripa, bolile respiratorii ori de rinichi. Care este secretul? Pe langa capacitatea fenomenala de adaptare a organismului uman la conditiile vitrege, locuitorii de aici mai beneficiaza de un ajutor: plantele medicinale siberiene, care sunt printre cele mai puternice din lume. In textul de fata ne vom ocupa de doua leacuri ale medicinii traditionale siberiene, care au proprietati vindecatoare foarte bine verificate in timp si, totodata foarte intense: ginsengul siberian si nuca de cedru, ambele prezente sub forma de plante sau preparate, in farmacii si magazinele naturiste.

Nuca de cedru siberian

In zona de confluenta a Europei Nordice cu Asia, padurile de cedru siberian, numit si pin siberian (Pinus sibirica), sunt cele mai spectaculoase. Ceea ce impresioneaza in primul rand la ele este lumina, mult mai puternica decat in padurile de foioase, lumina care ajunge in mari cantitati la sol, printre frunzele ca niste ace, ale acestui arbore. Apoi, mireasma emanata de cetinile cedrului siberian este extrem de reconfortanta si mai are o proprietate: neutralizeaza mai mult de 95% din bacteriile din aer, creand o atmosfera aproape sterila. In fine, exista in aceste paduri si zeci de specii de animale care traiesc cu marea delicatesa culinara a acestor tinuturi: nuca de cedru siberian, de fapt, samanta continuta in conurile copacilor. Gustul ei aduce aminte de nuca, dar este mult mai aromat, din cauza rasinilor pe care le contine. Aceasta samanta este mai degraba medicament decat aliment, avand pe langa valoare energetica extrem de ridicata (sunt mai consistente decat carnea, de exemplu) si un continut ridicat de substante vindecatoare. (Nuca de cedru puteti procura de la Ungureanu Petru, tel. 0740/387.615.)

Cum se administreaza

Consumul ca atare
Pentru a obtine maximum de efecte curative, semintele se consuma pe stomacul gol, ca gustare, cu o ora inainte de masa. Astfel sunt cel mai bine asimilate mineralele si vitaminele din compozitia lor, iar grasimile nesaturate si aminoacizii vor avea maximum efectului favorabil. Doza zilnica de nuca de cedru siberian este de 30-50 de grame.

Pasta cu miere
Trei linguri de nuca de cedru siberian se macina fin, cu rasnita electrica de cafea, si apoi se adauga alte 3 linguri de miere lichida de salcam sau de coriandru, cu care se amesteca foarte bine, pana se formeaza o pasta. Se iau 1-2 asemenea doze de preparat pe zi, in cure de 3-9 saptamani, mai ales pentru tratarea afectiunilor gastro-intestinale.

Boli tratate si prevenite cu nuca de cedru siberian

• Impotenta - daca ginsegul siberian, asa cum vom arata, este eficient contra impotentei hormonale, nuca de cedru siberian se recomanda in impotenta vasculara. Se tin cure de 6 luni in care se consuma 40-50 de grame de nuca de cedru pe zi. Semintele contin grasimi nesaturate, care ajuta la recapatarea permeabilitatii si a elasticitatii vaselor de sange si, mai ales, previn sclerozarea lor, care conduce la impotenta vasculara.

• Sterilitate - se consuma pasta de nuca de cedru siberian cu miere, cate 12 linguri pe zi. Vitamina E si arginina, un aminoacid esential, din compozitia acestui produs, ajuta la dezvoltarea normala a spermatozoizilor, respectiv a ovulelor, reda tineretea biologica. Acest tratament este recomandat ca adjuvant atat femeilor, cat si barbatilor care sufera de sterilitate.

• Ateroscleroza, ischemie cardiaca - de doua ori pe an se face cate o cura de doua luni, in care se consuma cate 30-50 de grame de seminte de cedru siberian pe zi. Grasimile nesaturate din acest remediu sunt foarte active in reducerea colesterolului negativ, ajuta la elasticizarea vaselor sanguine, impiedica depunerea placilor de aterom pe peretii arterelor. Se recomanda mai ales persoanelor cu ischemie cardiaca, care se confrunta cu supraponderalitatea si care au valori ridicate ale colesterolului. Pe parcursul tratamentului, se vor reduce drastic sau se vor elimina carnea si produsele din carne, branzeturile grase si untul, margarina si produsele care contin grasimi vegetale hidrogenate, prajelile.

• Ulcer gastro-duodenal - se consuma pasta de nuca de cedru cu miere, cate 6-12 linguri pe zi. Pentru pacientii care suporta aceasta combinatie (exista persoane carora chiar si mierea de albine le mareste aciditatea), efectele terapeutice sunt spectaculoase: mucoasele peretilor gastrici se refac, secretia acida se normalizeaza, iar pe radiografie se constata inchiderea si cicatrizarea perfecta a niselor.

• Anemie si debilitate - se administreaza cate 10-15 grame de nuca de cedru siberian, in 2-4 reprize, pe parcursul zilei. Acest remediu reface nivelul fierului, calciului si magneziului din organism, imbunatateste asimilatia. Persoanele sub-ponderale, debile, care prezinta lipsa de fier si de alte minerale, vor face cure de 4-5 saptamani, de patru ori pe an, cu nuca de cedru administrata in dozele anterior mentionate.

• Pentru copiii in crestere - s-a constatat ca nuca de cedru siberian ajuta la reglarea proceselor de maturizare, favorizand atat dezvoltarea fizica, cat si cea psihica. Se pare ca aceste seminte contin mici cantitati de fitohormoni care ajuta procesele de dezvoltare a oaselor si a sistemului muscular, precum si buna functionare a sistemului neuro-endocrin, impiedicand maturizarea (inclusiv cea sexuala) prematura sau intarziata. Se tin cure de cate sase luni, in care se consuma 20-50 de grame de produs pe zi.

• Alaptare - se mananca 30-40 de grame de seminte de cedru siberian pe zi. Este un tratament simplu, dar cu efecte complexe, care stimuleaza lactatia, imbunatateste vitalitatea tinerei mame si, in acelasi timp, face si laptele mai hranitor, dandu-i calitatile energetice si nutritive optime.


Precautii si contraindicatii la administrare

Se recomanda prudenta in administrarea acestui remediu persoanelor care sufera de alergie la alimente cum ar fi alunele, arahidele, migdalele. In cazul lor, la inceput se vor lua cantitati foarte mici din acest remediu, crescand doza in zilele urmatoare, daca nu apare nici un simptom al alergiei.

Ginsengul siberian

Este o planta uimitoare, care ajunge la dimensiuni de pana la 3 metri, avand o tulpina elastica si foarte rezistenta la vanturi. Toata partea sa aeriana este acoperita cu peri cenusii si foarte aspri, ca o blana care o fereste de intemperii si de daunatori. Denumirea sa stiintifica este Eleutherococcus senticosus, si diferite varietati ale sale sunt intalnite in Siberia, dar si in nordul Chinei si al Coreei, precum si in zona arhipelagului Japoniei. Se foloseste radacina, care are proprietatile medicinale cele mai puternice, si mai putin frunzele si scoarta tulpinii. Iata in continuare modalitatile de folosire si indicatiile terapeutice ale acestei plante:

Cum se administreaza

Pulberea
Se obtine prin macinarea fina a radacinilor uscate ale plantei. La noi in tara gasim aceasta pulbere sub forma comprimatelor si a capsulelor, care se administreaza conform prospectului. Orientativ, se administreaza 2-3 grame de pulbere de 3 ori pe zi, in cure a caror durata variaza intre 7 si 60 de zile, in functie de afectiunea tratata.

Tinctura
Se obtine din pulberea de radacini care se combina cu alcool de 75 de grade (100 ml de alcool la 20 grame de planta), se lasa sa macereze vreme de 14 zile si apoi se filtreaza. Se administreaza de regula 3 lingurite pe zi din acest extract, in cure de 14-30 de zile. Tinctura de ginseng siberian este inclusa in produsul "Imunorezistan", al laboratoarelor "PlantExtrakt" din Cluj.

Boli prevenite si tratate cu ginseng siberian

• Sensibilitate la gripa si la infectii respiratorii - am inceput cu acest subiect, intrucat suntem in plin sezon al racelilor, care ii "ataca" pe cei cu un sistem imunitar mai putin rezistent. Administrarea ginsengului siberian, mai ales sub forma de tinctura, creste capacitatea naturala de aparare a organismului, marind productia de celule imunocompetente si activandu-le pe cele existente. Este deosebit de eficient in cazul virozelor respiratorii, intrucat aceasta planta are si efecte antivirale directe. Va recomandam preparatul hidroalcoolic "Imunorezistan" (in doze administrate conform prospectului), care se gaseste in magazinele noastre si care are ca ingredient principal tinctura de ginseng siberian.

• Sensibilitate la infectii reno-urinare - se recomanda aceeasi tinctura de ginseng siberian, care mareste capacitatea de aparare a organismului, si pe segmentul reno-urinar, iar in plus, reduce durerile de rinichi si alte simptome conexe infectiilor la acest nivel (are si efecte antiinflamatoare si usor calmante). Doza zilnica recomandata este 9 mililitri, o cura durand intre 14 si 21 de zile.

• Oboseala cronica - este eficient combatuta prin administrare sub forma de capsule sau comprimate a pulberii de ginseng siberian. Aceasta planta ajuta sistemul nervos sa se regenereze mai rapid prin somn, ajuta la diminuarea sensibilitatii la stres si are efecte tonice psihice.

• Scaderea capacitatii de munca si a concentrarii - studii facute in China au pus in evidenta faptul ca persoanele care iau 2-3 grame de ginseng siberian la inceputul programului de lucru sunt mai atente, au o viteza de reactie mai mare si au o mai buna rezistenta psihica la eforturile de lunga durata. Totusi, se recomanda sa nu se abuzeze de aceasta planta, care, administrata mai mult de 2-3 luni, pentru stimularea capacitatilor psihice si fizice, poate conduce la epuizare.

• Artrita reumatoida - administrarea ginsengului siberian reduce inflamatia la nivel articular, incetineste, si in unele cazuri chiar stopeaza, procesele degenerative. Se recomanda 3-4 grame de pulbere de ginseng siberian pe zi, in cure de 60 de zile. Acest tratament se coreleaza foarte bine cu administrarea nucii de cedru siberian, care contine vitamine si aminoacizi esentiali, ce ajuta la mentinerea sanatatii si la regenerarea finelor tesuturi cartilaginoase din articulatii. Acelasi tratament, combinat cu ginseng si nuca de cedru siberian, este recomandat in cazul durerilor articulatiilor genunchilor si ale soldurilor.

• Tulburarile de somn - pe timpul zilei, se iau 4-6 grame de ginseng siberian, ultima doza cu trei ore inainte de culcare. Studii facute in fosta Uniune Sovietica au pus in evidenta faptul ca aceasta planta nu are neaparat efecte somnifere, dar ajuta la imbunatatirea calitatii somnului. Sub actiunea ei, subiectii testati prezinta momente mult mai lungi ale asa-numitului somn profund fara vise, care - este stiut - este etapa somnului cea mai odihnitoare, fara de care oamenii ajung la stari de epuizare, depresie etc.

• Adjuvant in diabet - cercetari facute de un colectiv japonez de medici si biologi, condus de profesorii Hikino si Takahashi, au pus in evidenta faptul ca administrarea vreme de 1-2 luni a radacinii de ginseng, 3-4 grame pe zi, duce la scaderi insemnate ale glicemiei. Mai mult, administrarea acestei plante ajuta la imbunatatirea performantelor fizice si intelectuale ale diabeticilor cronici.

• Convalescenta - se iau 2-3 grame de ginseng siberian pe zi, pentru imbunatatirea tonusului fizic si psihic, pentru reglarea poftei de mancare, precum si pentru ferirea organismului de posibile complicatii, cum ar fi infectiile.

• Impotenta - administrarea de ginseng siberian in cure de lunga durata (3-4 luni) este foarte eficienta in cazul barbatilor de varsta a treia, intrucat relanseaza activitatea endocrina, mai ales a gonadelor. Se administreaza pulbere de ginseng siberian, cate 3-5 grame pe zi.


Precautii si contraindicatii la administrare

Din studiile facute pana in prezent, ginsengul siberian nu are efecte adverse, insa va fi administrat cu anumite precautii in cazul a trei categorii de pacienti:

• Hipertensivi - in cazuri rare, s-a remarcat in momentul inceperii administrarii ginsengului siberian o usoara crestere a tensiunii arteriale a celor care deja se confruntau cu aceasta problema.

• Diabetici - in cazul lor se recomanda supravegherea atenta a glicemiei in timpul tratamentului cu ginseng siberian si reducerea corespunzatoare (de catre un medic) a dozelor de insulina sau a altor medicamente hipoglicemiante.

• Persoanele care iau medicatie anti-trombotica - se pot confrunta cu o scadere destul de accentuata a vitezei de coagulare a sangelui, intrucat si ginsengul siberian are efecte antiagregante plachetare.