Orele tenului

Redactia
Pentru ca produsele cosmetice sa actioneze eficient, nu trebuie gasita doar crema potrivita, ci si momentul optim pentru aplicarea ei. Tenul nu e predispus totdeauna sa primeasca ingrijiri. Pentru ca efortul nostru sa nu ramana zadarnic e bine sa ne alegem momentele potrivite

Ora 7.00

Protectie pentru ziua ce incepe


Imediat ce lumina zilei ne bate in fereastra, ea stimuleaza organismul sa produca hormoni. Pielea se trezeste din starea de somnolenta si se inarmeaza atat de bine impotriva alergenilor si bacteriilor, incat testele de alergie facute dimineata dau mult mai putine rezultate decat cele de dupa-amiaza. La ora 7, pielea este, insa, ceva mai uscata, pentru ca nivelul pH-ului este mai scazut noaptea, iar refacerea celulelor si alimentarea cu substante nutritive ating punctul critic.

Plan de ingrijire

Spalati-va de 20-30 de ori cu apa fierbinte (cat suportati) si apoi rece. Circulatia sangelui se va accelera puternic si pielea se va trezi, reduce si edemele (umflaturile de sub ochi). Lotiunile de curatire a pielii le sunt necesare doar persoanelor cu tenul gras. Obligatoriu pentru toate tipurile de ten: aplicarea dupa spalarea cu apa a unor produse care sa protejeze pielea de razele ultraviolete si sa contina antioxidanti (este cazul celor cu vitaminele E si C). Acestea ajuta sistemul de aparare si de refacere propriu organismului si ne apara de "agresorii" de peste zi: ultravioletele si substantele toxice din mediul inconjurator.

Ora 12.00

Nu predati armele!


La ora pranzului, tensiunea arteriala, temperatura corpului, nivelul hormonal - absolut toate o "iau la vale". O perioada grea, inclusiv pentru piele. Irigarea cu sange se face mai greoi, fata dobandeste un aspect palid si mat. Nu predati armele! O pauza scurta, o atipeala de cateva minute pot face minuni. Daca timpul nu v-o permite, faceti o plimbare scurta la aer curat. Stimuleaza irigarea sanguina, iar pielea se invioreaza.

Plan de ingrijire

Un dus usor pe fata - eventual cu un spray cu apa termala - chiar si peste machiaj, improspateaza tenul si creeaza buna dispozitie. Daca tenul arata obosit si uscat, masati-va fata cateva minute cu palmele (miscari de rotatie de jos in sus), palmuiti-va usor pana ce obrazul se invioreaza sau, cel mai bine, folositi un rulou de masaj cu bile (se gaseste in comert). Face minuni!

Ora 16.00

Transpirati, la turatie maxima


Totul functioneaza din nou: tensiunea arteriala, temperatura corpului, oxigenarea au o curba ascendenta. Si microcirculatia la nivelul pielii este in plina acceleratie. Un apogeu al productiei de adrenalina mobilizeaza energiile acumulate. In plus, productia de sebum atinge, si ea, punctul culminant.

Plan de ingrijire

Tenul normal nu are nevoie acum de ingrijire. Doar cel foarte uscat necesita o hidratare suplimentara. Daca pielea din zona "T" (frunte, nas, barbie) este lucioasa, folositi pudra sau servetele speciale, care-i redau aspectul mat.

Ora 20.00

Detasare si relaxare


Organismul functioneaza cu o treapta mai jos, iar pielea intra in faza de regenerare. Asimileaza mai usor si deci reactioneaza mai bine la produsele cosmetice si mai putin la durere.

Plan de ingrijire

Cu cat va demachiati mai repede, cu-atat mai bine: in felul acesta, scapati si de substantele toxice care v-au afectat pielea in timpul zilei. Acum este ora peeling-urilor, a mastilor si - datorita sensibilitatii reduse la durere - a epilarii.

Ora 23.00

Timp pentru regenerare


Noaptea, majoritatea functiilor organismului sunt reduse la minimum. Dar nu si regenerarea celulelor. Acum, microbii, agentii patogeni si reziduurile de metabolism sunt eliminate. Si hormonii de crestere sunt activi pe parcursul noptii, de aceea leziunile pielii se vindeca mai repede. Punctul slab al pielii pe timpul noptii: stratul ei protector este mai vulnerabil.

Plan de ingrijire

Inainte de culcare este momentul ideal pentru tratarea speciala a zonelor-problema: un ser anti-varsta, sau o crema pentru regenerare au acum o eficienta dubla, pentru ca se completeaza cu capacitatea de regenerare proprie pielii.