Sunt organizate, de obicei, de politicieni si de administratia publica si tin, fara intrerupere, pana cand incep inundatiile, alt prilej de bucurii pentru iubitorii de sporturi acvatice. Asadar, nu trece iarna in care sa ninga fara un cap spart de turturii si bulgarii de zapada pe care si-i arunca in cap politicienii, in ciuda incalzirii globale din salile parlamentare. Pentru ca acolo se poarta sangeroasele batai cu zapada. Acolo, in paginile ziarelor sau pe ecranele televizoarelor.
Pentru ca fenomenele naturii sunt obiect de disputa politica la nivel inalt. Toate anotimpurile scriu programul politic al intregii clase politice, cu tot cu ripostele si contraofensivele politicienilor. Stim fara dubiu ce subiecte vor tine capul de afis in urmatoarele zile numai urmarind rubricia meteo. Se va discuta despre zapada care a incremenit sub troiene intreaga Romanie, se va discuta despre strazile sufocate de muntii cenusii de zloata, apoi despre banii alocati sau nu de catre guvern sau de primarii deszapezirii. In cazul inundatiilor politicienii se bat pe ajutorarea sinistratilor. Au buzunarele pline de acte prin care dovedesc cat de mult efort au depus. Cate camioane cu ajutoare de stat au plecat de la partid sa-i ajute pe napastuiti. E drept ca s-au pierdut in cea mai mare mare parte pe drum. Sau poate, spun adversarii, nici nu erau atat de multe. Uneori mai ciupesc si marunti functionari din prefectura sau de la consiliul judetean. Se lasa, de regula, cu demiteri in direct si cu majorari de buget in timpul talk-show-urilor. Curge mult sange pe platourile de televiziune unde vin ministrii sau liderii politici sa discute despre fenomenele naturii. S-ar zice, dupa tonul unora, ca natura are carnet de partid si se dezlantuie la momentul potrivit tocmai pentru a demonstra cat de gaunoase sunt politicile guvernamentale sau programele sociale enuntate in perioada electorala.
Toate acestea nu ne scapa de zapada din strada si nici de apa inundatiilor din case. Mai mult, politicienii, preocupati de luptele in direct, spun peste umar ca, de fapt, asta ar fi treaba locuitorilor. Ei, platitorii de taxe, trebuie sa scape de muntii de zapada aruncati de firmele de deszapezire pe trotuare. In caz contrar, sunt pasibili de plata unor amenzi usturatoare. E trotuarul pe care trebuie sa circuli cu mare atentie din cauza ghetii, sa nu-ti spargi capul. E drept, oamenii sunt antrenati de faptul ca pe aceleasi trotuare apar, cand vrei si cand nu vrei, gropi in care neatentii cad si-si rup gatul. Daca se intampla, e tot din vina lor, sustin primarii si firmele care au sapat gropile cu pricina.
Cetatenii obisnuiti sunt singuri in strada. Trebuie sa faca fata junglei dezlantuite tot anul de clientii primariilor care fac ce vor din strazile, parcurile si cartierele tale. Daca esti simplu cetatean, treci la cazma!
Avem niste politicieni meteosensibili. Un pic sa se schimbe umiditatea aerului sau presiunea atmosferica, un grad sa scada temperatura in secuime, un grad sa creasca in Bucuresti, ca te si trezesti cu ei la televiziune sa comenteze anomaliile provocate de adversarii lor politici. Urmaresc pe monitor, cu sufletul la gura, adevaratele prapaduri facute de natura, podurile de gheata pe Bistrita, avalansele din Retezat, satele fara curent electric sau comunicatii din Constanta. Comenteaza o viitura sau inundatiile maturand vreun sat din Dolj. Privesc si vorbesc, si li se citeste o teama superstitioasa in ochi si in vorbe. Si, desi se pricep toti la fenomenele naturii, nu sunt buni nici sa prezinte rubrica meteo. Au tendinta de a politiza mersul norilor si unii inca mai cred ca lumina vine de la rasarit. Si nimeni nu le spune stramosescul indemn: "Baieti, puneti mana pe lopeti!".