Sanii si varsta

Redactia
Un decolteu apetisant, rotunjimi seducator banuite dupa cortina unei bluze: cel mai adesea, femeile stiu exact cum sa-si puna sanii in valoare.

Asta, atata vreme cat ei sunt puternici si plini: cel mai adesea, la femeile intre 20 si 30 de ani. Mai tarziu, intre 30 si 40 de ani, sanii incep sa-si piarda "puterea". Trei factori sunt responsabili de lasarea sanilor: kilogramele in plus, procesul firesc de imbatranire si intinderea tesutului conjunctiv. Calitatea lui, slab sau tare, este de natura genetica si ni se transmite prin nastere. Dar starea lui se lasa antrenata. Cu putina rabdare si perseverenta, fiecare femeie poate sa faca cu sanii ei o mica minune.

Sanii intre 20 si 30 de ani

La 20 de ani, sanii femeilor au forma cea mai frumoasa. Tesutul conjunctiv are acum o forta de sustinere nealterata. Dar ei trebuie ajutati de pe acum sa reziste.
Cine vrea sa aiba sani fermi si frumosi, sa evite cei trei dusmani principali ai tesutului conjunctiv:

• 1. Expunerea prelungita la soare (razele ultraviolete erodeaza vasele de sange care duc la innoirea tesuturilor).

• 2. Fumatul (nicotina ingusteaza vasele de sange).

• 3. Variatiile de greutate. Daca o femeie se ingrasa un kilogram, greutatea pieptului ei creste cu 20 grame. Daca slabeste cu 10 kg, pierde 200 de grame din greutatea sanilor. Este enorm de mult, avand in vedere ca in medie, un san cantareste 400 de grame. Pe scurt: prin marile pierderi in greutate, mantaua de piele devine prea larga. Sanii atarna ofiliti.

Cum se pot antrena sanii: Inca de la varsta aceasta, tesutul conjunctiv trebuie intarit cu dusuri alternative si spalarea cu apa rece. Faceti alternativ 3 dusuri calde si 3 dusuri reci, iar in final, purtati dusul cu apa rece, in miscari circulare, de jur-imprejurul sanilor de 20 de ori.

Sanii intre 30 si 40 de ani

La varsta aceasta, majoritatea femeilor au mai multe sarcini in spatele lor, care nu trec fara sa lase urme pe sani. Volumul lor se dubleaza adesea, pielea s-a intins. Urmarea: sanul este mai mic decat mantaua in care e invelit.
Ce se poate face? In afara dusurilor alternative cotidiene, e bine sa se recurga zilnic la masaje cu o perie moale. Se executa semicercuri sub ambii sani, pana ce pielea se inroseste (masajul nu trebuie sa fie violent, ci doar intensiv). La urma, se aplica o crema pe baza de iedera sau extract de castane. Cine vrea sa faca mai mult, sa-si creeze zilnic oaze de recreere, in care sa practice respiratii yoga, cu spatele drept. Ce mijloace de infrumusetare ajuta? Aplicati o data pe saptamana o masca speciala, pentru decolteu si sani: 1/2 avocado (o leguma de import care se gaseste si pe pietele noastre) se zdrobeste cu furculita sau se da pe razatoarea mica, amestecandu-se cu o lingurita de miere, o lingurita de smantana si 50 mg de ulei din germeni de porumb. Se aplica si se lasa sa actioneze 20 de minute, apoi se spala.

Sanii de la 40 de ani inainte

Pentru femeile "coapte", alimentatia joaca un rol decisiv. Absenta substantelor vitale - mai ales vitamina C si zincul - se resfrange negativ asupra tesutului conjunctiv.

Tipul necesar de dieta:

• Un truc al femeilor din SUA: inainte de a va culca, mancati 30 g de carne de pui sau peste, peste care stoarceti o jumatate de lamaie (stimuleaza producerea de colagen).

•  Beti, beti, beti (lichide neutre: apa, sucuri de legume si fructe preparate in casa, ceaiuri etc.). Daca organismul nu primeste suficiente lichide, ataca depozitele din tesutul conjunctiv.

Cum se pot antrena sanii: Faceti gimnastica, cel mai bine, antrenamente usoare cu haltere (pentru femei, de 2-3 kg). In lipsa lor, puteti folosi sticle umplute cu apa, adaptate la efortul pe care-l puteti presta.