La 80 de ani, NICOLAE HERLEA ovationat pe scena Operei Nationale din Bucuresti

Silvia Kerim
...Daca ar fi sa numaram "valurile" de ovatii care i-au rasplatit splendoarea vocii si a interpretarii unor roluri magnifice din repertoriul marilor scene lirice ale lumii, probabil ca numarul si forta lor ar echivala cu un... tsunami!


Cu cateva seri mai inainte de sarbatorirea Anului Nou - 2008, directorul general al ONB, arh. Catalin Ionescu-Arbore, a oficiat, cu eleganta si plin de o fireasca emotie, omagierea celor 80 de ani impliniti in urma cu cateva luni, de acel mare artist, unic in felul sau, numit Nicolae Herlea.
A fost un spectacol care a reunit, in daurita sala a Teatrului de Opera, "fani" ai genului, admiratori neconditionati si entuziasti ai Maestrului, printre care si multi tineri! "Decorul" spectacolului a fost intruchipat de o somptuoasa cortina rosie, din matase grea, valurita, sugerand parca vibratiile unei inimi pline de dragoste, o inima uriasa, a noastra, a celor care-l iubim, de atatea decenii, pe marele Nicolae Herlea.
Asezati pe doua fotolii Louis XV, rosu cu aur, sarbatoritul si gazda - adica Nicolae Herlea si Catalin Ionescu-Arbore - dupa frumoasele vorbe de "introducere" - au urmarit deopotriva cu noi, privilegiatii spectatori, un film documentar produs de TVR, despre cariera acestui exceptional bariton. L-am vazut, asadar, pe Herlea evoluand in roluri care i-au adus notorietatea mondiala, alaturi de parteneri de prima marime, la fel ca si el: Monserrat Caballe, Mario del Monaco, Placido Domingo, Franco Corelli, Nicolai Gedda, Joan Sutherland, Carlo Bergonzi, Nicolai Ghiaurov, si altii, si altii... De-acolo, din coltul lui de "sarbatorit", marele bariton isi privea propriul destin, figurat in imagini cinematografice, cu sfiala unui copil care descopera un miracol...
Pentru tinerii iubitori ai operei, dar care n-au avut privilegiul si marea bucurie de a-l asculta pe scena Operei Romane sau la Sala Palatului, pe cand facea ravagii cu acel naucitor si fascinant Figaro (din "Barbierul din Sevilla"), sa amintim ca Nicolae Herlea s-a nascut la Bucuresti, la 28 august 1927. Ca a debutat la 23 de ani, in rolul Silvio, din Opera "Paiate". Ca a urmat cursurile Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti, evoluand apoi pe marile scene lirice ale lumii timp de mai bine de cinci decenii.
Despre sine, Herlea spune ca nu a acceptat niciodata un rol care nu i se potrivea. Si mai spune Herlea - in programul dedicat acelei seri omagiale: "Ma simt bine, stiindu-ma un copac robust, nascut la caldura pamantului romanesc, pamant de unde isi trag seva si inaintasii mei. I-am strans la masa tacerii pe marele Enescu, genialul Eminescu, savantul Coanda si fauritorul ideii nesfarsite, Brancusi".
Ca un corolar al nenumaratelor premii si onoruri primite de-a lungul glorioasei lui cariere mondiale, Nicolae Herlea a fost distins - printre altele - cu titlurile "Steaua Romaniei in grad de Comandor", "Doctor Honoris Causa" al Academiei Nationale de Muzica si cu "Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter".
Iar din partea noastra, a nenumaratilor lui prieteni si admiratori ai glasului sau unic, ca vibratiile unui clopot de aur, Herlea a primit, primeste si va primi o decoratie nevazuta, dar fierbinte. Cea a pretuirii si dragostei noastre fara de sfarsit...